panzmiasta pisze:i znowu sobie żartujesz z poważnych dorosłych ludzi ;] , w jednym zdaniu nie używaj wyrazów jak ous i dobre wykonanie jeszcze kiedyś ktoś pomyśli że tak jest

, 15 letnie dzieci nie produkują raczej super dobrych obrabiarek [... ]
. To tak jak z Junakiem polską legendą z lat 60tych był legendą bo był .... jedynym powojennym motocyklem 4t . Nawet w tamtym czasie nasi decydenci wpadli na pomysł reklamy na targach za granicą . Zachodni specjaliści z branży pytali - "Dlaczego części silnikowych nie produkujecie z drewna? Były by dużo lżejsze a maszyna wcale nie ucierpiała by na jakości "

. Ta sentencja również odnosić się może do ous-a , da się z tego ziemniaka zrobić soczystą smakowitą frytkę , ale nikt nie będzie porównywał smaku do smaku pstrąga - zarabiając na tym kasę warto reklamować każdą część jako coś wyjątkowego to twoja kasa tyle rozumiem
... Jedyną dokładną rzeczą jaką ja widziałem w osiołku jest uchwyt Bisona i to tyle . Resztę należy dopieszczać , naprawiać , wymieniać , części nowe to jest pasowanie całości praktycznie od nowa - to zależy tylko i wyłącznie od zakładanej jakości obrabiarki . To tyle z mojej strony
Widziałem twój temat odnośnie podzielnicy , cóż była niewymiarowa nie wiem jakim cudem ale sie trafiło , mi nie trafiają sie raczej nie dorobione rzeczy do OUS-a.
Co do tych "15-letnich dzieci" to powiem tak - nie wiem jak kiedyś ale przypuszczam że tak jak to się dzieje dziś, części wykonują tylko pracownicy a nie praktykanci, możliwe że praktykanci robią jakieś rękojeści ,ale nic więcej.
Nie dopuszczalne jest odstawianie fuszerki więc wyrobem zajmują się tylko ludzie z doświadczeniem.
Nie rozumiem tylko tego o co chodzi Ci z "zarabianiem kasy" - możesz wytłumaczyć?
Przy przekładaniu części z jednego modelu do drugiego rzeczywiście rodzi się problem bo każda maszyna jest docierana osobno i wymiary się różnią-szczególnie przy klinach mocujących do łoża (suport i wrzeciono).
Inne tokarki są dokładniej robione i znajdziemy do nich pasowne części ponieważ są wykonywane przez fabryki, OUS był robiony przez warsztaty zajmujące się nie tylko wyrobem tokarek więc maszyny nie było przy jego produkcji maszyn które przez całe swoje "życie" robiły tylko jedną operacje - pewnie z tego bierze się ta odchyłka wymiarów.