pytanie o wybór tańszej tokarki
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 6
-
- Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Posty w temacie: 8
tokarka o wadze 2T to nie jest kolos tylko pikuśterecha pisze:a czym wozicie takie kolosy?

ja do transportu obrabiarek używam ciężarowego MB Atego z HDS-em i uważam, że to najlepsze rozwiązanie
wynajmowanie dźwigu to nieporozumienie, a wózek widłowy to też pomyłka
wprowadzenie maszyny do warsztatu zdecydowanie po rurkach, czasami używam też paleciaka pod prawą nogą tokarki
Remonty bieżące i kapitalne mini i midi koparek gąsienicowych.
601081098
601081098
-
- Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Posty w temacie: 8
jeżeli wyślesz hds-a z Lublina do Szczecina to może ci nie wystarczyć 2,5kPLN,terecha pisze:ile może kosztować powyższa przyjemność? domyślam się że ok. 50% ceny tokarki?
ale takie sprawy załatwia się inaczej:
idziesz do jakiejś lokalnej firmy transportowej i pytasz czy np w drodze powrotnej ktoś nie wziąłby ci tej tokarki, a sprzedawca powinien zapewnić załadunek na miejscu i takim właśnie sposobem przytniesz koszty transportu
Remonty bieżące i kapitalne mini i midi koparek gąsienicowych.
601081098
601081098
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 6
-
- Specjalista poziom 3 (min. 600)
- Posty w temacie: 1
kolego właściciel tematu właśnie się trochę myli ja pracuje na chince 500X1500 duza maszyna uchwyt 315 kosztowała około 40 tysięcy od nowości ma już 3 lata
maszyna niema absolutnie żądnych luzów , czasami jak muszę zastąpić kolegę co pracuje na tubie chyba 50 nie zwracam na to uwgai co to za maszyna ale po remoncie , po szlifie łozy.
Jest dokładna potrafi wytoczyć wały 300mm podtrzymywane konikiem na 0.00 bez regulacji zbierznosci konika ale luzy na pokrętłach gałkach i zębatkach wrzeciennika doprowadza minie do szału
a u mnie na tej Chince wszystko działa jak w nowym aucie , nic nie lata nie ma luzów
kolego sam szukałem maszyny do 12 tyś i spokojnie kupisz mniejszy model od tej co zachwalam dosłownie mniejsza skala z pełnym wyposażeniem nówkę
wiadomo ta maszyna będzie wymagała przeczytania instrukcji i regulacji ale są dobre
wiadomo starsze maszyny były sztywniejsze i na nich można było byle jakim nożem skrobać po 10mm na raz
ja u siebie na swojej maszynie zrobię tak samo ale dobrą płytka i 3 razy szybciej
bo parametry to 1200 obr. 0.3mm/obr i 10mm na raz czego ta stara tokarka po remoncie nigdy nie zrobi
i pyzatym moja maszyna jest bardziej jakby można powiedzieć skoczna , szybsza w obsłudze
maszyna niema absolutnie żądnych luzów , czasami jak muszę zastąpić kolegę co pracuje na tubie chyba 50 nie zwracam na to uwgai co to za maszyna ale po remoncie , po szlifie łozy.
Jest dokładna potrafi wytoczyć wały 300mm podtrzymywane konikiem na 0.00 bez regulacji zbierznosci konika ale luzy na pokrętłach gałkach i zębatkach wrzeciennika doprowadza minie do szału
a u mnie na tej Chince wszystko działa jak w nowym aucie , nic nie lata nie ma luzów
kolego sam szukałem maszyny do 12 tyś i spokojnie kupisz mniejszy model od tej co zachwalam dosłownie mniejsza skala z pełnym wyposażeniem nówkę
wiadomo ta maszyna będzie wymagała przeczytania instrukcji i regulacji ale są dobre
wiadomo starsze maszyny były sztywniejsze i na nich można było byle jakim nożem skrobać po 10mm na raz
ja u siebie na swojej maszynie zrobię tak samo ale dobrą płytka i 3 razy szybciej
bo parametry to 1200 obr. 0.3mm/obr i 10mm na raz czego ta stara tokarka po remoncie nigdy nie zrobi
i pyzatym moja maszyna jest bardziej jakby można powiedzieć skoczna , szybsza w obsłudze
Mach3 + CSMIO =