Jaki olej do TUM 25A?

Dyskusje dotyczące toczenia, remontów, modernizacji, narzędzi. Tokarki konwencjonalne.
Awatar użytkownika

Arcio
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 2

Post napisał: Arcio » 16 kwie 2010, 11:03

jala pisze:Co do typowych przekładniowych do samochodu to jest za gęsty. Zastanawiałem się nad takim do skrzyń automatycznych.
kombinujesz jak koń pod górę :razz:
jala pisze:Resztki oleju, które były w tokarce miały kolor czerwony i to mnie zastanowiło czy właśnie nie był olej do automatów zastosowany.
jeżeli tam był taki olej to nie znaczy, że musisz się tym kierować - nie sądzę że jesteś pierwszy po producencie, który będzie tam wlewał nowy olej.
http://www.shell.pl/home/content/pol/pr ... _3011.html
ja kupuję oleje tutaj:
http://www.zumi.pl/362298,PHU_Autoryzow ... firma.html

Remonty bieżące i kapitalne mini i midi koparek gąsienicowych.
601081098

Tagi:

acetylenek
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Specjalista poziom 2 (min. 300)

Post napisał: acetylenek » 16 kwie 2010, 11:44

Według mojej opinii to istotna jest lepkość a przywiązanie do marki czy informacje reklamowe to rzecz wtórna.

Olej maszynowy to olej maszynowy a nie olej specjalny (silnikowy, sprężarkowy czy cokolwiek innego) i wydaje mi się że nie ma w jego składnie szczególnej filozofii w przeciwieństwie do olejów silnikowych. W związku z tym mnie interesuje olej maszynowy i stosunkowo tani (uwzględniając minimalną ilość, koszt transportu, czas oczekiwania, dostępność).

"...musisz odpowiedzieć sobie na jedno za***iście, ale to za***iście ważne pytanie:..." jaka lepkość? a potem go kup.

haski
Posty w temacie: 4

Post napisał: haski » 16 kwie 2010, 15:48

Tomas128
olej wlewam do przekładni w dolnej części tokarki jest tam specjalny wlew u mnie kurat 1/2 cala kolanko a pod tym wlewem znajduje się okienko z możliwością zobaczenia poziomu oleju myślę że to akurat nie sprawia większej trudności

Tomas128
Czytelnik forum poziom 3 (min. 30)
Czytelnik forum poziom 3 (min. 30)

Post napisał: Tomas128 » 16 kwie 2010, 23:16

:) Pytam bo chyba nie masz TUE-35 tylko jakiś inny typ tokarki bo TUE-35 ma smarowanie opadowe z knotami :grin:

haski

Post napisał: haski » 18 kwie 2010, 22:02

witam zgadzam się że smarowanie jest poprzez knoty ale w skrzynia biegów znajduje się w dolnej części tokarki i z tej przekładni poprzez dwa paski klinowe jest napędzane wrzeciono i cała reszta

Darius
Posty w temacie: 1
Kontakt:

Post napisał: Darius » 11 paź 2010, 11:11

Witam.
Również zmieniałem olej w maszynach i nabardziej odpowienim wg.norm był olej Lan.Służy do smarowania przekładni i wrzecienników w maszynach,co sprawdzał sprzedawca,a ja z nim w specyfikacji produktu.
Inne również były,ale cena za te ilości które kupiłem byłaby zbójcza dla kieszeni.

krzygrom
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Posty w temacie: 3

Re: Jaki olej do TUM 25A?

Post napisał: krzygrom » 03 lis 2018, 09:58

Proszę Państwa, właśnie trafiłem na ten temat.

Wczoraj zdjąłem dekiel w mojej tokarce TUM 25B i olej leje się z rurek jest czysty ale jakiś taki strasznie gęsty mi się wydaje.

Chciałbym umyć wszystko i wymienić olej.

Czy ktoś może mi precyzyjnie napisać co ja mam nalać?

Ile litrów ja mam kupić żeby było ok.

Z góry dziękuję.
Czytam i czytam i szkoda że nie mam na to czasu.

pavyan
Specjalista poziom 3 (min. 600)

Post napisał: pavyan » 03 lis 2018, 11:49

Ja używam L-AN 46Z, przeglądałem DTR TUM-25A i do danych zalecanego oleju pasuje chyba najlepiej właśnie ten. Do Twojej maszyny też powinien być odpowiedni.
Może być oczywiście letni (bez indeksu Z), ale w ogrzewanych pomieszczeniach.
Ja mam "zimny" warsztat, więc używam zimowego; jest trudniejszy do zdobycia w detalicznych ilościach ale ostatnio udało mi się kupić w dobrej cenie 2x20l na zapas, bo w innych maszynach także używam tego oleju.
W każdym razie przestrzegam przed używaniem jakichś EKO-wynalazków (zawierają olej rzepakowy czy inny czort, nazwa - coś w rodzaju "maszynowy 46 EKO") - kiedyś RAZ JEDEN wlałem taki olej do tokarki.
Niby biodegradowalność lepsza (pieprzenie...), ale maszynę pewnie też szybciej degradują; dlaczego tak mówię?
Ostatnio remontuję TUM-25A, i wszystkie wewnętrzne powierzchnie są pokryte czymś w rodzaju połowicznie zaschniętego pokostu, jest półlepki, są jakieś galaretowate farfocle. Nie wiem z całą pewnością, czy to pozostałości tego eko-oleju, może nawet jest pewien korzystny aspekt (ta lepka powłoka chwyta drobiny metalu, które po latach pracy pojawiają się w maszynie), ale nie spodobało mi się to.
Według DTR do 25A należy wlać 8l oleju, na reduktorze jest wziernik - powinien być zalany, ale ile dokładnie wchodzi do 25B, tego nie wiem. Poszukaj w DTR, zresztą pewnie tu ktoś podpowie.

PS: Co do tych drobin stali w krążącym oleju... wpadłem na pomysł pułapki magnetycznej (z pewnośćią nie jako pierwszy :D ), czyli włożenia do wrzeciennika - jest łatwo dostępny - magnesu neodymowego.
Nie powinien się przemieszczać (bo "przyssie" się do dna) i będzie z krążącego oleju wyłapywał stalowy pył i większe drobiny.
Czy stosuje się coś takiego w maszynach?
Pomogłem? Kliknij, proszę :-)

pavyan

Post napisał: pavyan » 03 lis 2018, 19:15

PS do poprzedniego posta:
W DTR-ce TUM-25A podano lepkość oleju OLMASZ 4 m.in. w centistokes - wynosi w temperaturze 50°C 25÷34 cSt.
1 centistoke to według tabel 1mm²/s, a ponieważ olej L-AN46 ma lepkość 44mm²/s - ale w temperaturze 40, a nie 50°C - przyjąłem, że będzie dobrym zastępcą. Zdaje egzamin, a nie zastosowałem L-AN32, bo rzadszy i ze starej, a więc niezbyt szczelnej maszyny szybciej by mi uciekał.
Pomogłem? Kliknij, proszę :-)

krzygrom
Posty w temacie: 3

Post napisał: krzygrom » 04 lis 2018, 14:08

Jestem w posiadaniu instrukcji samochodu B2/Sam w której jest tez mowa o tokarce.

Napisane tutaj jest że Olmasz 4 wlewamy do zespołu napędu głównego i stamtąd dzięki pompie wędruje on na "górę" maszyny gdzie smaruje wrzeciennik i skrzynkę posuwów.
Napisane jest dalej że do skrzynki suportowej trzeba nalać olej Olmasz 6.
Więc idą tutaj dwa różne oleje.

Co do Olmasz 4 to już wiadomo dzięki koledze pavyan ze należy nalać L-AN 46Z (u mnie garaż nieogrzewany ciągle tylko kozą jak w nim pracuję).
A jeśli chodzi o Olmasz 6? Proszę o poradę jeszcze w tym zakresie.

Ps. Co do pułapki magnetycznej to filtr w mojej maszynie jest już w takową wyposażony standardowo. W instrukcji piszą jeszcze o filtrze szczelinowym, tym chyba do obracania ale ja u mnie takiego nie mam.
Załączniki
smarowanie_ TUM_25_B.jpg
Tabela smarów z tej instrukcji.
oleje_ TUM_25_B.jpg
Tabela olejów z tej instrukcji.
Czytam i czytam i szkoda że nie mam na to czasu.

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Toczenie / Tokarki Konwencjonalne”