metody toczenia stożków
-
- ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 4
Panowie to bardzo prymitywna tokarka ale jejkonstruktor właśnie przewidział przestawianie wrzeciennika aby toczyc stozki. Prosze nie smiejcie sie z mojej maszynki..
Długośc toczenia w kłach 300 mm, imak na noże 20x20mm ( w osi idelanie 16mm ) 5 prędkości wrzeciona, łozyskowanie na stozkowych łozyskach, łoże belkowe ( 30mm srednicy , chromowane technicznym) śruby trapezowe 18x2 i 10x3, waga około 70kg , sztywnośc bardzo duza, wykoanie zakłady lotnicze w Kaliszu, produkcja jednostkowa nie do zabicia , wiek 29 lat.

- Załączniki
-
- Toka1.jpg (22.13 KiB) Przejrzano 2261 razy
-
- toka3.jpg (49.53 KiB) Przejrzano 2207 razy
Ostatnio zmieniony 02 kwie 2009, 19:39 przez mike217, łącznie zmieniany 2 razy.
Tagi:
-
- ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 9
niezle cacko. sam czegos podobnego nie widzialem. nie ma sie z czego smiac, mi sie podoba
[ Dodano: 2009-04-02, 19:37 ]

[ Dodano: 2009-04-02, 19:37 ]
po pierwsze, chcesz konkretnych odpowiedzi to zadaj konkretne pytania a nie wywalisz wszystko na szybkiego miedzy kolejkami wypijanymi z kolegami. po drugie pokaz nam swoje wypociny i jesli uznamy, ze chociaz troche sie postaralas to nie musisz sie obawiac, pomozemy.sysunia88 pisze:panie madralinski nie jestem taka glu[ia i szukalam w googlach a jesli chodzi o ta prace to tez ja przegladalam i myslalm ze na tym forum ktos mi to bardziej opisze.
- Heidenhain - Siemens - Fanuc -
Able to use the following programmes: FANUC Series 18i-TB, FANUC O-T, SIEMENS SINUMERIC 810D & 840D, ShopMILL, ShopTURN, ManualTURN, HEIDENHAIN CNC ISO, DIN PLUS and TURN PLUS (CNC PILOT) and many more.
Able to use the following programmes: FANUC Series 18i-TB, FANUC O-T, SIEMENS SINUMERIC 810D & 840D, ShopMILL, ShopTURN, ManualTURN, HEIDENHAIN CNC ISO, DIN PLUS and TURN PLUS (CNC PILOT) and many more.
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 1
A ma jakiś zatrzask żeby bezporoblemowo wracać do toczenia walca ?
Fajna
Ja przetaczałem gniazdo morse'a nr 2. Akurat jest to krutki stożek więc można go toczyć przestawiając suport o określony kąt i posów właśnie tym suportem ręcznie.
Do długich stożków mam przestawianego konika.
Seryjnie robi się przy pomocy przyżądu do toczenia stożków.
Fajna

Ja przetaczałem gniazdo morse'a nr 2. Akurat jest to krutki stożek więc można go toczyć przestawiając suport o określony kąt i posów właśnie tym suportem ręcznie.
Do długich stożków mam przestawianego konika.
Seryjnie robi się przy pomocy przyżądu do toczenia stożków.
Ostatnio zmieniony 02 kwie 2009, 19:42 przez Mariuszczs, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Posty w temacie: 2
Nic złego się nie stanie gdyż toczymy w kłach.pukury pisze: przy przestawieniu konika - zastanów się co się stanie .
Poza tym nie widzę potrzeby pastwienia się nad dziewczyną. Kobiety nie mają predyspozycji do zagadnień technicznych, choć są wyjątki.
sysunia88 (z Epoki lodowcowej?) jest zaradna, znalazła forum, zasiała ziarno niepokoju i w ten sposób uzyskała wiarygodne informacje.
Ciekawe jak my (chłopaki) wyglądalibyśmy na forum o wychowaniu, czy leczeniu dzieci bądź o układaniu kwiatów?
-
- Posty w temacie: 5
witam.
nie mam zamiaru " pastwić " się nad kimkolwiek .
co się stanie jak przestawimy konika ? będzie stożek ( mały ) .
większe można za pomocą liniału - a największe - przestawiając sanki suportu .
jeżeli ktoś zadałby pytanie - jak uzyskać stożek 2 stopnie to można sensownie odpowiedzieć - lub np. 20 stopni .
ale co odpowiedzieć w tym przypadku ?
pozdrawiam .
nie mam zamiaru " pastwić " się nad kimkolwiek .
co się stanie jak przestawimy konika ? będzie stożek ( mały ) .
większe można za pomocą liniału - a największe - przestawiając sanki suportu .
jeżeli ktoś zadałby pytanie - jak uzyskać stożek 2 stopnie to można sensownie odpowiedzieć - lub np. 20 stopni .
ale co odpowiedzieć w tym przypadku ?
pozdrawiam .
Mane Tekel Fares