Zerowanie osi
-
Autor tematu - Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
- Posty w temacie: 4
Zerowanie osi
Głupie pytanie mam, bo nigdzie nie umiem odnaleźć funkcji jak po wykonaniu bazowania maszyny dojechać frezem na materiał i jeden z rogów ustawić na x0 y0 z0 ?
Maszyna bazowania na stole kilka detali jadę klawiszami na róg i ... 2 popołudnia maszyna stoi a ja gryzę sie co przeoczyłem. W mach3 był przyciski X0 Y0 X0 tu w linux ?? nie wiem
Maszyna bazowania na stole kilka detali jadę klawiszami na róg i ... 2 popołudnia maszyna stoi a ja gryzę sie co przeoczyłem. W mach3 był przyciski X0 Y0 X0 tu w linux ?? nie wiem
Tagi:
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 1
ustaw offset (obok bazowania)

Jak masz kilka detali i dla każdego inne zero to w czasie ustawiania pyta się czy np. G54
[ Dodano: 2015-09-15, 13:15 ]

Jak masz kilka detali i dla każdego inne zero to w czasie ustawiania pyta się czy np. G54
[ Dodano: 2015-09-15, 13:15 ]
To też może być przyczyną ... masz znaczek bazy (tak jak na foto) przy każdej z osi?kamar pisze:Albo króraś oś niezbazowana.
sorki za wszystkie błędy ... (dyslektyk)
Zobacz moje filmy http://www.youtube.com/user/pokachontass/videos

Zobacz moje filmy http://www.youtube.com/user/pokachontass/videos
-
- Specjalista poziom 2 (min. 300)
Kolego plazmar przełącz klawiszem $ w tryb world ( osi ) by było widać X, Y, ….....
Pozdrawiam
Też myślę, że może być ciężko, bo jeżeli kolega ma po np 5+4 silniki na oś to dla Z już nie widać żadnego – ale to się pokaże …......później.kamar pisze:I co chciałeś nim robić ?Bo chyba nie frezować na XYZ
Pozdrawiam
-
- Czytelnik forum poziom 2 (min. 20)
Re: Zerowanie osi
Czy zerowanie osi np. X zamiast: Shift+X/ END/ Enter można zastąpić g-kodem . Mam zrobione przyciski HOME XY , HOME Z i zerowanie Z przez "touch plate" , które działają na prostych g-kodach , więc może i zerowanie dowolnej osi będzie można podpiąć pod przycisk prostą komendą MDI_COMAND....................................?