Uruchomienie programu, brak opcji.
-
Autor tematu - Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Posty w temacie: 6
Uruchomienie programu, brak opcji.
Witam,
zainstalowałem Linuxcnc, załadowałem przykładowy wzór "spiralę", lecz nie dostępne są opcje uruchomienia.
Po uruchomieniu programu, na głównej stronie "Ręczna kontrola" jest nieaktywna, nie mogę nic zaznaczyć/zmienić.
Na pasku w opcji "Maszyna", nie mam aktywnej opcji uruchomienia, pauza, bazowanie itp.
Jak się z tym uporać?
Pozdrawiam.
zainstalowałem Linuxcnc, załadowałem przykładowy wzór "spiralę", lecz nie dostępne są opcje uruchomienia.
Po uruchomieniu programu, na głównej stronie "Ręczna kontrola" jest nieaktywna, nie mogę nic zaznaczyć/zmienić.
Na pasku w opcji "Maszyna", nie mam aktywnej opcji uruchomienia, pauza, bazowanie itp.
Jak się z tym uporać?
Pozdrawiam.
Tagi:
-
Mam podpiętą maszynę.
Mimo, gdy konfigurowałem sprzęt i osie się poruszały (przy teście), to nadal nie było opcji uruchomienia.
Miałem natomiast informację: "Run the Latency Test and resolve before continuing", uruchamiam ten test i ładuje się jakaś suma cyfr i dalej nic.
Teraz dodatkowo wyświetla mi się informacja: "You are have no hostmat2 filmware downloaded in folder" oraz informacja, że maszyna jest niepodłączona, mimo że precuje- jest włączona.
F1 i F2 nic nie zmieniają.
Pozdrawiam.
Mimo, gdy konfigurowałem sprzęt i osie się poruszały (przy teście), to nadal nie było opcji uruchomienia.
Miałem natomiast informację: "Run the Latency Test and resolve before continuing", uruchamiam ten test i ładuje się jakaś suma cyfr i dalej nic.
Teraz dodatkowo wyświetla mi się informacja: "You are have no hostmat2 filmware downloaded in folder" oraz informacja, że maszyna jest niepodłączona, mimo że precuje- jest włączona.
F1 i F2 nic nie zmieniają.
Pozdrawiam.
-
Moja maszyna to frezarka, na sterowniku 3 osiowym od CNC profi, sterowana przez LPT.

Forum//Rozszerzenie hal i ini jest niedozwolone

Forum//Rozszerzenie hal i ini jest niedozwolone
Ostatnio zmieniony 18 mar 2013, 14:14 przez titleDe, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Specjalista poziom 1 (min. 100)
Sterować się da przy wartościach poniżej 60000 przy base-thread.
W biosie powyłączaj wszystko co niepotrzebne, łącznie z hyperthreadingiem.
Tu masz opisane co można próbować zrobić aby mieć mniejsze wartości latency-test.
http://wiki.linuxcnc.org/cgi-bin/wiki.p ... or_details
a co do niemożliwości uruchomienia to muszę widzieć konfigurację żeby coś podpowiedzieć, jest zylion możliwości co może być nie tak.
W biosie powyłączaj wszystko co niepotrzebne, łącznie z hyperthreadingiem.
Tu masz opisane co można próbować zrobić aby mieć mniejsze wartości latency-test.
http://wiki.linuxcnc.org/cgi-bin/wiki.p ... or_details
a co do niemożliwości uruchomienia to muszę widzieć konfigurację żeby coś podpowiedzieć, jest zylion możliwości co może być nie tak.