Witam,
Nie wiem już jak się za to zabrać.
Mam zainstalowane Ubuntu 12.1, Virtualbox też jest.
Według wskazówek ze strony LinuxCNC, otworzyłem okno poleceń i wkleiłem dane z pliku linuxcnc-install.sh
#!/bin/sh
gksudo -m "Enter your password to install LinuxCNC" true
gpg --keyserver pgpkeys.mit.edu --recv-key 8F374FEF
gpg -a --export 8F374FEF | sudo apt-key add -
sudo sh -c 'cat > /etc/apt/sources.list.d/linuxcnc.list' <<EOF
deb http://www.linuxcnc.org/ lucid base linuxcnc2.5
deb-src http://www.linuxcnc.org/ lucid base linuxcnc2.5
EOF
sudo apt-get update
sudo apt-get -o Apt::Install-Recommends=true install linuxcnc
Pyta mnie o hasło, podaje i zaczyna się instalacja, na koniec mam wiadomość, że:
Następujące pakiety mają niespełnione zależności.
Nie udało się naprawić problemów, zatrzymano uszkodzone pakiety.
Z instrukcji na forum, zagubiłem się w połowie z informacją o płycie z obrazem ISO, które zresztą już mam zainstalowane (Ubuntu)
Proszę o pomoc.
Pozdrawiam.
Instalacja, mimo forum nie daje rady.
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 1
- Kontakt:
Tux ma rację - warto poczytać przed instalowaniem, bo twoją metodą do niczego nie dojdziesz.
Jeżeli masz Ubuntu 12, to na nim dasz radę zainstalować wersję symulacyjną z gita - patrz odpowiedni topic na forum.
Możesz na Virtualboxie zainstalować Ubuntu Lucid Lynx z preinstalowanym Linuxcnc (płyta z obrazu pobranego z www.linuxcnc.org )
Ale na pewno nie zadziała ci skrypt instalacyjny, napisany pod Lucida, na twojej wersji Ubuntu.
Jeżeli masz Ubuntu 12, to na nim dasz radę zainstalować wersję symulacyjną z gita - patrz odpowiedni topic na forum.
Możesz na Virtualboxie zainstalować Ubuntu Lucid Lynx z preinstalowanym Linuxcnc (płyta z obrazu pobranego z www.linuxcnc.org )
Ale na pewno nie zadziała ci skrypt instalacyjny, napisany pod Lucida, na twojej wersji Ubuntu.
-
Autor tematu - Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Posty w temacie: 3
Problem pozostaje zatem widzę tu dwa rozwiązania:
1) usuwam Ubuntu 12.1 i instaluje 10.04, tu odpalam skrypt który oferuje producent, który wkleiłem w pierwszym poście i program instaluje się normalnie? W tym przypadku nadal potrzebuje virtualbox?
2) ktoś informuje mnie, że nie ma problemu z najnowszą wersją Ubuntu i jednak da się zainstalować lunuxCNC na tej wersji.
Dzięki za odpowiedź.
1) usuwam Ubuntu 12.1 i instaluje 10.04, tu odpalam skrypt który oferuje producent, który wkleiłem w pierwszym poście i program instaluje się normalnie? W tym przypadku nadal potrzebuje virtualbox?
2) ktoś informuje mnie, że nie ma problemu z najnowszą wersją Ubuntu i jednak da się zainstalować lunuxCNC na tej wersji.
Dzięki za odpowiedź.
-
Autor tematu - Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Posty w temacie: 3
Zatem pisze z zapytaniem jak wykonać taką operację?
Mam zainstalowane wyłącznie Ubuntu 12.1, mam również wypaloną płytę z obrazem Ubuntu 10.04, jak usunąć nowszą wersję by móc zainstalować starszą?
Pozdrawiam.
Dodatkowo odpalając płytę podczas uruchomiania z Ubuntu 10.04, mam następującą wiadomość:
Attempting Boot From CD-ROM
ISOLINUX 3.63 Debian-2000-07-15
Dalej nic się nie dzieje, płyta nie ładuje się dalej. Co robić?
Mam zainstalowane wyłącznie Ubuntu 12.1, mam również wypaloną płytę z obrazem Ubuntu 10.04, jak usunąć nowszą wersję by móc zainstalować starszą?
Pozdrawiam.
Dodatkowo odpalając płytę podczas uruchomiania z Ubuntu 10.04, mam następującą wiadomość:
Attempting Boot From CD-ROM
ISOLINUX 3.63 Debian-2000-07-15
Dalej nic się nie dzieje, płyta nie ładuje się dalej. Co robić?