Właśnie sobie odpaliłem najostatnistszą wersję 2.6
W zakładkach NGCGUI zlikwidowano możliwość wyboru pliku w zakładce.
W tej chwili LinuxCNC startuje z zestawem predefiniowanym, ale można to sobie zmienić od ręki w trakcie pracy przez zmianę wywoływanych w zakładkach plików. Czyli mogę mieć zapamiętane dwa różne czopy, trzy półkule, i wykonywać kolejne operacje bez potrzeby wypełniania od nowa tabelek.
Nowe zakładki juz nie mają tego myku. Co prawda można sobie w .ini wpisać kilka dodatkowych zakładek custom, które działają jak te obecne.
Z drugiej strony nowe zakładki są czytelniejsze, i prostsze, co jest dużym plusem dla nowicjuszy. Już się nie bedą musieli stressować roamaitymi preamble i postamble.
Ale ja np mam pliki odjazd-x.ngc i odjazd-z.ngc które sobie czasem jako postamble podłączam, i maszyna mi odjeżdża do zmiany sztuki na przykład...
Zmiany w wersji z gita - niekoniecznie na lepsze
-
- Czytelnik forum poziom 3 (min. 30)
- Posty w temacie: 1
Sorki za kotleta 
Dałbyś jakiegoś linka mój nauczycielu
- do ostatniej działającej poprawnie wersji ?
mam wersję 2.5 i jestem bardzo bardzo początkujący a jak widzę są tam faktycznie spore udogodnienia dla laika. to nakładka na to co mam czy trzeba instalować jako osobny program i od nowa konfigurować silniki ?
Pozdro

Dałbyś jakiegoś linka mój nauczycielu

mam wersję 2.5 i jestem bardzo bardzo początkujący a jak widzę są tam faktycznie spore udogodnienia dla laika. to nakładka na to co mam czy trzeba instalować jako osobny program i od nowa konfigurować silniki ?
Pozdro
Nie ma rzeczy niemożliwych- są tylko takie które zajmują ciut więcej czasu.