Witam,
Pewnie dało by się znaleźć odpowiedź przekopując się przez manuale ale niestety musze jeszcze pracować żeby zarobić na swój projekcik, więc licze na to, że ci którzy wiedzą zechcą się tą wiedą podzielić.
Jestem w trakcie budowy mojej pierwszej frezarki cnc. Z mechaniką radzę sobie bez problemów i na tym polu prace są już dość zaawansowane. Większy problem będzie ze sterowaniem.
Czytając to forum stwierdziłem że jako program sterujący wybiorę linyx cnc z powodu jego licznych przytaczanych na forum zalet.
Muszę jednak zbudować sterowanie, które będzie z nim współpracować. Całość zamierzam uruchomić na jakimś stacjonarnym komputerze, który będzie robił za kontroller maszyny (nie mam go jeszcze, ale to nie problem).
Chciałbym się dowiedzieć co faktycznie wychodzi z LPT w wyniku dziłania linux cnc.
G-kody pozwalają na definiowanie oprócz ruchu osi różnych innych aspektów dziłania maszyny jak kierunek obrotów wrzeciona, ich prędkość, załączanie chłodziwa i co tam jeszcze.
Z tego co się zoriętowałem program nie ignoruje tych poleceń. Więc domniemuję, że w jakiś sposób przesyła je prze LPT.
Czy ktoś mógłby w ogólny sposób powiedzieć (nie koniecznie odsyłając do manuala programu, którego jeszcze nie mam) jakie sygnały linux cnc wysyła dla:
1) sterowania silników poszczególnych osi (z tego co rozumiem interpolacja ruchu, prędkośc/przyspieszenie/kierunek/backshlash sa dokonywane przez program). Wyczytałem też że sterownik silnika można podłączyć bezpośrenie do lpt, więc spodziewam się, że idzie tamtędy po prostu seria impulsów dla każdej z osi, ale chciałbym się upewnić.
2) włączania\wyłączania wrzeciona
3) ustalenia prędkości obrotowej wrzeciona
4) właczania\wyłączania chłodziwa.
Moje pytanie jest związane z tym, że zastanawiam się czy możliwe jest zastosowanie sterownika PLC zamiast płyty głównej.
Pozdrawiam,
KM
Pytanie "laika" o sterowanie
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 2
- Kontakt:
Ta elektronika działa na zasadzie zero jedynkowej - czyli na danym pinie portu albo jest plus 5 V albo go nie ma. Rolą sterownika jest przetworzenie tych informacji na odpowiednie sygnały dla silnika.
Jeżeli jesteś elektronikiem, to zbudujesz bez problemu, jeżeli nie jesteś, to po prostu kup gotowe i podłącz.
Płyta główna powinna być optoizolowana, czyli sygnały z portu powinny być przekazywane przez elementy foto optyczne. Zapobiega to uszkodzeniu właściwego portu drukarki w komputerze, i całego komputera w razie jakiegoś przepięcia - silniki krokowe pracują na napięciu znacznie wyższym niż 12 V.
Na tej płycie montuje się również przekaźniki do włączania wrzeciona, chłodziwa, systemy kontroli prędkości obrotów wrzeciona, czy temperatury drutu kanthalowego w wycinarce styropianu. Steruje się je pinami portu drukarkowego, nie wykorzystywanymi do sterowania silników.
U sponsora forum możesz kupić płytkę PCB z instrukcją i schematem takiej płyty za 20 zł - kupisz elementy, polutujesz, będziesz miał taniej o dziesięć, czy dwadzieścia złotych...
http://www.akcesoria.cnc.info.pl/sterow ... sskmb2.htm
Jeżeli jesteś elektronikiem, to zbudujesz bez problemu, jeżeli nie jesteś, to po prostu kup gotowe i podłącz.
Płyta główna powinna być optoizolowana, czyli sygnały z portu powinny być przekazywane przez elementy foto optyczne. Zapobiega to uszkodzeniu właściwego portu drukarki w komputerze, i całego komputera w razie jakiegoś przepięcia - silniki krokowe pracują na napięciu znacznie wyższym niż 12 V.
Na tej płycie montuje się również przekaźniki do włączania wrzeciona, chłodziwa, systemy kontroli prędkości obrotów wrzeciona, czy temperatury drutu kanthalowego w wycinarce styropianu. Steruje się je pinami portu drukarkowego, nie wykorzystywanymi do sterowania silników.
U sponsora forum możesz kupić płytkę PCB z instrukcją i schematem takiej płyty za 20 zł - kupisz elementy, polutujesz, będziesz miał taniej o dziesięć, czy dwadzieścia złotych...
http://www.akcesoria.cnc.info.pl/sterow ... sskmb2.htm
Ostatnio zmieniony 19 lut 2012, 00:45 przez MlKl, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Moderator
-
Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 1
Teraz już lepiej. 
Pozostaje tylko dodać, że jest to port równoległy czyli jednocześnie na każdym pinie można zmieniać stan i sterować kilkoma silnikami a dla każdego silnika wystarczą 2 piny.

Pozostaje tylko dodać, że jest to port równoległy czyli jednocześnie na każdym pinie można zmieniać stan i sterować kilkoma silnikami a dla każdego silnika wystarczą 2 piny.

Ostatnio zmieniony 19 lut 2012, 09:53 przez pitsa, łącznie zmieniany 1 raz.
zachowanie spokoju oznacza zdolności do działania
ᐃ 🜂 ⃤ ꕔ △ 𐊅 ∆ ▵ ߡ
ᐃ 🜂 ⃤ ꕔ △ 𐊅 ∆ ▵ ߡ
-
- Sympatyk forum poziom 1 (min. 40)
Re: Pytanie "laika" o sterowanie
ad1) w 90 procentach przypadków robi się to tak, że na silnik przypadają dwie linie portu lpt - step (impuls na tej lini to krok silnika), oraz dir (poziom na tej lini okresla w ktora strone silnik sie obraca). Można tez robic stepL, stepR (czyli impulsy na jednej lini to obroty w jedna strone, na drugiej w druga), czy chociazby dac 4 linie na silnik i sterowac bezposrednio cewkami. LinuxCnc jest baaardzo uniwersalny w konfiguracjikmeld pisze: Czy ktoś mógłby w ogólny sposób powiedzieć (nie koniecznie odsyłając do manuala programu, którego jeszcze nie mam) jakie sygnały linux cnc wysyła dla:
1) sterowania silników poszczególnych osi (z tego co rozumiem interpolacja ruchu, prędkośc/przyspieszenie/kierunek/backshlash sa dokonywane przez program). Wyczytałem też że sterownik silnika można podłączyć bezpośrenie do lpt, więc spodziewam się, że idzie tamtędy po prostu seria impulsów dla każdej z osi, ale chciałbym się upewnić.
2) włączania\wyłączania wrzeciona
3) ustalenia prędkości obrotowej wrzeciona
4) właczania\wyłączania chłodziwa.
Moje pytanie jest związane z tym, że zastanawiam się czy możliwe jest zastosowanie sterownika PLC zamiast płyty głównej.
ad2, 4) zazwyczaj poziom na jakiejs lini załącza przekaźnik. Ale można tez wykozystac np port szeregowy i wysyłać np 'p1on' - co załączy przekaźnik nr jeden.
3) zazwyczaj na jakiejś lini lpt robi sie pwm'a
ad5) tak, można zastosowac plc. Sa nawet gotowe płytki z plc na pokładzie, podłączane do lpt, do których linuxcnc ma sterowniki. Cena takiego czegoś to ok 50$, na razie nie używałem, to się nie wypowiem.
-
- Lider FORUM (min. 2000)
Re: Pytanie "laika" o sterowanie
Jak wyżej zostało napisane, piny portu zmieniają stan z 0 V na co najmniej 2.4 V i na odwrót.kmeld pisze:Chciałbym się dowiedzieć co faktycznie wychodzi z LPT w wyniku dziłania linux cnc.
Maksymalne napięcie wynosi 5 V.
W drugą stronę, to kilka pinów jest wejściami i tam podłączasz z zewnątrz sygnały o napięciach jak wyżej.
Znaczenie tych sygnałów może być absolutnie dowolne i jest ustalane w programie.
Ponieważ nie masz o tym zielonego pojęcia, więc skorzystasz z jednej z gotowych konfiguracji.
Co najwyżej zamienisz sygnały z jednego pinu na inny, co jest łatwe z poziomu graficznej aplikacji i niewiele trudniejsze edytując plik konfiguracyjny.
Typowa konfiguracja to silniki krokowe ze sterownikami STEP/DIR, wyłączniki krańcowe do bazowania i awaryjnego wyłączenia maszyny i przekaźnik do włączania/wyłączania wrzeciona.
Absolutnie konieczne są tylko silniki ze sterownikami.
.