LibreCAD + emc
-
Autor tematu - Czytelnik forum poziom 3 (min. 30)
- Posty w temacie: 5
LibreCAD + emc
Witam
Mam mały problem, pliki *.dxf z LibreCADa nie chcą pójść w Emc(Bad charakter '9' used). Może potrzeba jakiś program jeszcze?? czy co ??
Mam mały problem, pliki *.dxf z LibreCADa nie chcą pójść w Emc(Bad charakter '9' used). Może potrzeba jakiś program jeszcze?? czy co ??
Tagi:
-
- Lider FORUM (min. 2000)
Potrzeba mieć pewien minimalny zasób wiedzy, bo bez tego nie tylko nic nie zrobisz, ale też nie uzyskasz żadnej pomocy.
Co z tego, że Ci podam jakieś informacje, skoro się okaże że znowu czegoś nie wiesz i zadasz kolejne pytanie i tak setki razy.
Poczytaj dokumentację EMC2, poszukaj w Google, to będziesz wiedział co w EMC otworzysz, a czego nie.
Przy okazji dowiesz się setek różnych rzeczy, które Ci się przydadzą.
Pytaniami na forum tego nie przeskoczysz.
Ja używam dxf2gcode, ale są też inne programy.
.
Co z tego, że Ci podam jakieś informacje, skoro się okaże że znowu czegoś nie wiesz i zadasz kolejne pytanie i tak setki razy.
Poczytaj dokumentację EMC2, poszukaj w Google, to będziesz wiedział co w EMC otworzysz, a czego nie.
Przy okazji dowiesz się setek różnych rzeczy, które Ci się przydadzą.
Pytaniami na forum tego nie przeskoczysz.
Ja używam dxf2gcode, ale są też inne programy.
.
-
- Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
- Posty w temacie: 2
- Kontakt:
1. Spróbuj otworzyć tego dxf-a najnowsza wersją LibreCAD i zapisać ponownie , sprawdź czy dalej jest problem w dxf2code
2. Spróbuj otworzyć dxf-a z LibreCAD w innym CAD-zie najlepiej od Autodesku, bo on pokazuje alerty co mu się nie podobało podczas otwierania, jeżeli się otworzy problem tkwi w twoim programie konwertującym na kod, coś ma nie tak zaimplementowane ze specyfikacji dxf-a
2. Spróbuj otworzyć dxf-a z LibreCAD w innym CAD-zie najlepiej od Autodesku, bo on pokazuje alerty co mu się nie podobało podczas otwierania, jeżeli się otworzy problem tkwi w twoim programie konwertującym na kod, coś ma nie tak zaimplementowane ze specyfikacji dxf-a
-
Zapisz w formacie R12.konradmax pisze:Odświeżam temat mianowicie mam projekt w librze ma on wymiary 152x257, ale dxf2code nie chce go załadować, nawet żaden alert nie wyskakuje,
Problem jest z fontami i niektórymi krzywymi.
Fonty trzeba "eksplodować" do pojedynczych wektorów, a z krzywymi różnie bywa.
Zacznij od narysowania linii, potem rób coraz bardziej skomplikowane rysunki i kombinuj jeśli coś nie chce się otwierać w dxf2gcode.
.
-
Zainstalowałem rc4.krzych07 pisze:Nie wiem czy to ten sam problem z fontami, ale jeden z nich został wyeliminowany w obecnej wersji LibreCADa rc 4.
Niestety w 10.04 trzeba kompilować ze źródeł.
Bardziej niestety jakiś kretyn wymyślił sobie nowe ikonki, popieprzone kompletnie, więc trudno cokolwiek zrobić.
Innych różnic na razie nie zauważyłem.
Z fontami sprawa jest dosyć prosta, napis jest traktowany jako obiekt, którego dxf2gcode nie potrafi odczytać.
Trzeba go rozbić narzędziem "wybuch" na pojedyncze wektory i wtedy dopiero otwierać w dxf2gcode.
.