https://www.cnc.info.pl/topics68/twarz-vt15244.htm
Ponieważ nie mam ArtCAMu stwierdziłem, że spróbuje czy moja frezareczka da sobie radę z płaskorzeźbą.
Ściągnąłem rar'a z plikiem .tap zawierającym gcode. Zmieniłem mu nazwę rozszerzenia na .ngc i nakarmiłem nim EMC2.
Niestety podczas procesowania pliku EMC2 wrzucił parę komunikatów, że są jakiegoś rodzaju błędy w pliku. Parę razy po informował o nieprawidłowej deklaracji linijek zawierających H, że nie ma narzędzi 91 i 92, że nie znane znaczniki M występują w skrypcie.
Ponieważ dopiero zaczynam lekturę książek o CNC, troszkę na czuja troszkę z minimalną wiedzą prze edytowałem pliczek .ngc usuwając problematyczne linijki, narzędzia po dodawałem do tabeli i parę linijek poprawiłem.
Po tym zabiegu plik się wczytał. Plik który się załadował dostępy TUTAJ . Po załadowaniu pliku ustawiłem offset G55 tak aby kontur zmieścił się w polu roboczym frezarki.
Niestety po uruchomieniu programu, oś Z zjechała do paru cm nad poziom stolika osi X, zatrzymała się, a na ekranie dostałem:

"Program przekracza maksymalny zakres maszyny w osi Z", a na moje oko nic nie wystaje poza obszar roboczy Z.
Czy ktoś mi może pod powiedzieć co zrobiłem nie tak i jak to poprawić aby maszyna wykonywała program poprawnie.
Może wywalając linijki z początku pliku wywaliłem coś ważnego i dlatego się tak dzieje.. jutro zrobię diffa na plikach oryginalnym i moim aby pokazać co się zmieniło.