emc2 na płycie z chipsetem Brookdale + karta Matrox

Dyskusje dotyczące działania obsługi programu LinuxCNC

Autor tematu
zaqaq
Czytelnik forum poziom 3 (min. 30)
Posty w temacie: 2

emc2 na płycie z chipsetem Brookdale + karta Matrox

Post napisał: zaqaq » 29 kwie 2010, 22:06

Witam,

od jakiegoś próbuję uruchomić emc2 na komputerze z płytą główną z chipsetem Intel 82845G/GL[Brookdale-G] (IBM Netvista P4 1.8GHz, karta graficzna na AGP: Matrox G450 - czyli niby ok), wyłączyłem power management w biosie i inne niepotrzebne rzeczy (dźwięk, sieć, cdrom...)

Przeczytałem (i zastosowałem): http://wiki.linuxcnc.org/emcinfo.pl?FixingSMIIssues, załadowanie modułu rtai_smi.ko częściowo rozwiązuje problem, tzn. Latency Test pokazuje przez dłuższy czas pokazuje prawidłowe timingi, niestety nadal daje się uzyskać nieprawidłowy timing np. poprzez uruchomienie w czasie testu glxgears w dwóch okienkach. (z jednym glxgears daje jeszcze prawidłowe timingi)

Emc2 po uruchomieniu niestety zgłasza błąd: Unexpected realtime delay; check dmesg for details.

Do tej pory miałem emc2 na bardzo starym sprzęcie (PIII 400MHz, grafika zintegrowana ATI) i tam nie było takich problemów, nawet bardzo obciążając komputer timing nie przekraczał 15550 ns, tyle, że komputer nie był demonem szybkości, teraz próbuję mieć emc2 na P4 1.8 i jak na razie porażka timingi ok 12000-15000 ns i nagłe skoki do ponad 600000 ns

Być może ktoś miał podobny problem i udało mu się go zwalczyć? Kończą mi się pomysły... :-(

Tagi:

Awatar użytkownika

markcomp77
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 1
Kontakt:

Post napisał: markcomp77 » 30 kwie 2010, 11:32

zaqaq pisze:Być może ktoś miał podobny problem
tak... 60us to często spotykany przypadek...
zaqaq pisze:udało mu się go zwalczyć?
to zależy...
dość często robię testy różnych kompów z emc2
większość ma jittera <16us... często daje się poprawić te 16us do poziomu nawet 12us przez zmianę sterownika grafiki (np.) i pewnych nastaw systemu...

oczywiście sam BIOS musi być ustawiony bez oszczędzania... itp (jak dla mach2/3)

jednak - 60us jittera wskazuje na małą przydatność płyty głównej do naszych zastosowań...

co należy zrobić?
hehe... znaleźć następną blaszankę
SpotkanieCNC: STOM-TOOL Marzec 2014
http://www.cnc.info.pl/topics79/spotkan ... t55028.htm

Autor tematu
zaqaq
Posty w temacie: 2

Post napisał: zaqaq » 30 kwie 2010, 12:19

a jednak :-) udało się !!!

Co dziwne, okazuje się, że bezproblemowo działa z grafiką nvidia (jakaś tam nvidia 64MB na agp), kurcze na początku zasugerowałem się opisem z emc2 Troubleshooting i od razu odpuściłem sobie sprawdzenie nvidii - a to był błąd, o dziwo działa bardzo dobrze (oczywiście na otwartym sterowniku nv).

Podczas testu latency odpaliłem kilka glxgears, openoffice, firefoxa, gimp'a i jeszcze kilka pomniejszych programów, do tego stopnia przymuliłem system, że były chwilowe braki odpowiedzi, a latency nadal pięknie działał, maksymalny czas 12053 ns.

emc też działa poprawnie.

Widać nie do końca wszystko się sprawdza z tego co piszą na wiki emc, bo na starszym kompie na karcie zintegrowanej (ati) też działało bezproblemowo.

micges
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 1

Post napisał: micges » 03 maja 2010, 00:07

Generalnie im starszy sprzet (o rozsadnej wydajnosci) tym lepiej dziala z emc2 (mniejszy jitter).

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „LinuxCNC (dawniej EMC2)”