Głowica rewolwerowa VDI :) komponent
-
- Specjalista poziom 2 (min. 300)
- Posty w temacie: 3
Teoretyczne dywagacje najczęściej prowadzą do praktycznych rozwiązań, ale nie mam zamiaru kolegi w nic zdrożnego wciągać, ani męczyć.kamar pisze:Zas usiłujesz mnie wciągnąć w teoretyczne dywagacje![]()
U mnie sterowanie zmienia narzędzia standardowo z „Tx M6” i nie chodzi mi tylko o tokarkę, ale o to, by każda maszyna sterowana przez LinuxCNC (tam gdzie tylko można) reagowała na standardowe G-kody, by po dojściu do takiej maszyny nie trzeba było się długo zastanawiać – co i jak działa – lub by nie trzeba było studiować jakichś oryginalnych instrukcji.
Luuzzz

Pozdrawiam
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 17
- Kontakt:
Akurat sie dam wciagnąć w robienie czegoś co mi nie jest aktualnie potrzebne. Wyciąga sie rybkę króra jest na haczyku a jak przyjdzie lawica to się rzuci granathecza pisze:[i w nic zdrożnego wciągać,

Pojawia sie problem to sie go rozwiazuje i zapomina. Dla mnie frajdą sa efekty rozwiązania a nie samo rozwiazywanie.
-
- ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 9
Wszystko co mozna wyslac na tokarke z napedzanymi narzedziami i na frezarke.kamar pisze:To jeszcze napisz lub pokaz co tym CAM-em generujesz na tokarkę ?
Oczywiscie mozna napisa taki postrpocesor, ktory bedzie wywolywal jakies dziwolagi do zmiany narzedzia wraz z korekcja. Ale jesli mozna tego uniknac to lepiej uniknac. I od razu mowie, ze nie wiem jak to zrobic na LinxCNC. Zalozylem watek z takim pytaniem ale pozostal bez odpowiedzi.
-
- Posty w temacie: 6
Chyba nie wszystko bo cam w lini G10L2P.......... wprowadza korektory ofsetowe X()Z() dla zamontowanych w oprawkach narzedzi. Pominiecie tego wprowadza bład.lepi pisze:Przy uzyciu cama ... W kodzie nie uzywam nigdy nic wiecj niz Tx M6 i wszystko hula.
Po wywołaniu nr gniazda ustawia aytomatycznie własciwy dla danego noża parametr np G59Px
Oczywiście to działa gdy stosujesz tarczę uchwytową np z VDI. gdzie oprawki nie gubią ofsetu.
Przy zwykłej każde zamontowanie narzędzia do tarczy wymaga ponownego ofsetowania tego narzędzia więc taki system nie ma sensu. Chyba tak to właśnie widzi kol Kamar.
Kol Kamar
Początkującym ( mi też) trzeba gramatykę wyjaśniać a nie rzucić jedno słówko w obcym języku bo inaczej to wychodzi, jak to typowo na amatorskim forum, że niedouczony uczy nieumiejącego.
Pasjonat
-
- Kontakt:
Nigdy nikogo tu nie uczę a tym bardziej nie pouczam. Są lepsi w pouczaniu. Pokazałem jak mam zrobione, pasi komuś to dobrze, nie, to niech robi po swojemu.ma555rek pisze: jak to typowo na amatorskim forum, że niedouczony uczy nieumiejącego.
Można tłumaczyć godzinami a delikwent i tak twierdzi że wywołując gniazdo ma ustawione narzędzie ( G59Px

-
- Posty w temacie: 6
G10L2P1x2z2
G10L2P2x3z3
.......
G10L2P100x(coś)z(coś)
.......
.......
T8 M6
G59P45
..........
może teraz?
[ Dodano: 2015-02-02, 13:52 ]
Kol Kamar, ja się staram więc podpowiem
Wstaw sobie na początek subik który wpisuje że narzędzie nr jakiś z Twojego regału jest na tarczy na poz jakiejś - zwykła funkcja podstawienia.
Teraz masz tak że G43 wywoła Ci zawsze ofset statniego narzędzia bo brakuje w nim parametru H wskazujacego na dowolny nr narzędzia
Kapiszi?
Kol Zienek może czapkę już załozyć
G10L2P2x3z3
.......
G10L2P100x(coś)z(coś)
.......
.......
T8 M6
G59P45
..........
może teraz?
niestetykamar pisze:Można tłumaczyć godzinami .
[ Dodano: 2015-02-02, 13:52 ]
Ja tam linuxa nie znam ale na pewno nie pisali go durnie więc jakaś logika w nim powinna być.kamar pisze:wytłumacz kodem mądrej głowicy z enkoderem absolutnym ktore akurat narzędzie ma w tym, pieknie odczytanym przy starcie, gnieżdzie..
Kol Kamar, ja się staram więc podpowiem
Kod: Zaznacz cały
o<zmiana> sub
#<tool> = #1
#<nr> = #2
(gniazdo 0)
o100 if [#<tool> eq 0]
m6 t[#<nr>] g43
o100 else
(pozostale gniazda)
m6 t[#<nr>] g43 gdybyś tutaj zamiast gołego G43 wstawił
m6 t[#<nr>] g43 H[funkcja nr załadowanego narzędzia czytana z parametrów tabeli ]
................
.................
o<zmiana> endsub
Wstaw sobie na początek subik który wpisuje że narzędzie nr jakiś z Twojego regału jest na tarczy na poz jakiejś - zwykła funkcja podstawienia.
Teraz masz tak że G43 wywoła Ci zawsze ofset statniego narzędzia bo brakuje w nim parametru H wskazujacego na dowolny nr narzędzia
Kapiszi?
Kol Zienek może czapkę już załozyć

Pasjonat
-
- Kontakt:
Parę tematów niżej 
https://www.cnc.info.pl/topics54/automa ... t37460.htm

Kolegom się właśnie to nie podobało, że po uruchomieniu trzeba podać nr. gniazda i narzędzia.

https://www.cnc.info.pl/topics54/automa ... t37460.htm
Dzięki za staranie ale tak mam od zarania dziejówma555rek pisze:

Kolegom się właśnie to nie podobało, że po uruchomieniu trzeba podać nr. gniazda i narzędzia.