LinuxCNC: Czy Ktoś próbował??

Dyskusje dotyczące działania obsługi programu LinuxCNC
Awatar użytkownika

x
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 9

Post napisał: x » 01 sie 2006, 14:22

markcomp77 pisze:jednak bootownie się z jądem czasu rzeczywistego spowalnia mi maszynę na tylę, że praca biurowa przestaje być przyjemna... więc chyba jednak czas na upgrade sprzętu ;)

ja oczywiscie mam debiana (wiele lat tego samego)... i w lilo posutawiałem sobie parę różnych jąderek - które przy starcie wybieram - 2.6 bez rtai jest najszybsze
Ciekawe... Uruchomiłem już jądro z RTAI, i mam wrażenie, że działa szybciej. Mam taki komputer jak vitro. Przedtem, kiedy np. przełączałem okno, to czułem jak przerzuca bloki pamięci z RAM do swap, i odwrotnie, ekran przemalowywał się z gracją, a z RTAI to następuje jakoś tak gwałtownie, wręcz zaskakująco :wink: Inne operacje też zazwyczaj są szybsze. Chociaż przy kilku "ciężkich" procesach może to wyglądać gorzej.

RTAI 3.3 jednak jest już przygotowane głównie do jąderek 2.6, z tym moim jakoś się skompilowało, i nawet działa, ale wczoraj przy dłuższych testach od pewnego momentu zacząłem otrzymywać komunikaty o błędach (z tym, że moduły RTAI są elegancko zbudowane, i zamiast paniki jądra, czy wyrzucenia modułu, dostaję elegancki komunikat)

Szkoda że straciłem sporo czasu na walkę z Ubuntu. Własnoręczne zbudowanie kompletu do EMC2 wcale nie jest trudne. Trzeba mieć źródła jądra w odpowiedniej wersji, skompilować sobie porządne jądro w celu uzyskania dobrej konfiguracji dla swojego komputera. Później przeczytać ten dokument, nałożyć łatę, sprawdzić kilka opcji jądra wymaganych przez RTAI (i ewentualnie zmienić), i przekompilować jądro z łatą. Warto pamiętać o zmianie wartości EXTRAVERSION w Makefile jądra, żeby się moduły nie pomieszały. Następnie konfigurujemy i kompilujemy rtai - w bardzo podobny sposób jak Linuksa, i można sprawdzić jak to działa.

Kompilacja EMC2 to już pestka - co do zależności, to w zupełności wystarczają wersje bibliotek zawarte w Slackware 10.0. Ale zauważyłem pewne niedociągnięcia configure. Dopiero przy próbie uruchomienia emc dowiedziałem się, że nie mam pakietu BWidget (na szczęście jest na linuxpackages, więc się obeszło bez poszukiwań). Po ściągnięciu BWidget i załadowaniu wymaganych modułów z kolei długo się męczyłem z komunikatem
ERROR: can't find "fuser", used to verify that it is safe to shutdown realtime
W końcu okazało się, że emc szuka programu fuser w /bin lub /sbin, a w Slackware jest w /usr/bin.

Tylko na razie nie mam na czym przetestować jak to działa, bo OPTO-BOB i sterownik "się lutują".

Tagi:

Awatar użytkownika

MAAK
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Posty w temacie: 2

Post napisał: MAAK » 29 wrz 2006, 11:02

Uruchomiłeś EMC2 moje gratulacje dla mnie linux to czarna magia
A możesz mi zrobić taki system + EMC2?
A da rade zrobić system na elektronicznym dysku podobno jest szybszy?
http://www.allegro.pl/item128776252_ada ... wardy.html

jarekk
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 5

Post napisał: jarekk » 29 wrz 2006, 17:18

Na tym akurat dysku to byłby wolniejszy :-(

Awatar użytkownika

gaspar
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 1
Kontakt:

Post napisał: gaspar » 29 wrz 2006, 21:39

MAAK pisze:Uruchomiłeś EMC2 moje gratulacje dla mnie linux to czarna magia
A możesz mi zrobić taki system + EMC2?
Jak nie masz podstawowego pojęcia o linuxie to na nic Ci się zda system + emc2.
No chyba, że miałbyś korzystać z GNOME, KDE lub innego winmakera, ale wtedy pierwszy błąd jaki spowodujesz zniechęci Cię do dalszej próby...

Ja jeszcze się nie zabierałem za instalowanie emc2 ale mam zamiar się nim pobawić o ile oczywiście warto.
https://www.instagram.com/cncworkshop.pl/
Obróbka CNC - frezowanie & toczenie

Awatar użytkownika

x

Post napisał: x » 29 wrz 2006, 23:17

MAAK pisze:A możesz mi zrobić taki system + EMC2?
Chciałem zrobić pakiety dla Slackware, nawet na własny użytek, ale zupełnie nie mam czasu. Jest już gotowa dystrybucja z EMC2, nazywa się CoolCNC, i wszystkie potrzebne linki są umieszczone w poście Markcomp-a w tym wątku.
MAAK pisze:A da rade zrobić system na elektronicznym dysku podobno jest szybszy?
http://www.allegro.pl/item128776252_ada ... wardy.html
Pierwszy raz coś takiego widzę, nigdy nie próbowałem. Według sprzedawcy:
Karty CF umieszczone w adapterze są widziane przez BIOS komputera jako typowe dyski twarde i istnieje mozliwość boot'owania z nich systemu operacyjnego ( np. DOS, Windows, Linux itp. )
Mozna robić różne rzeczy, np. kiedyś przerobiłem mój stary 386SX na odtwarzacz CD: Linux na dyskietce, muzyka na CD, i dużo radości. Ale w praktyce sprawdzają się najprostsze rozwiązania.

U mnie na razie całkowity zastój postępowych prac na polu EMC2, od sześciu tygodni jestem zawalony robotą Przez ten czas tylko zamówiłem płyty wiórowe na prototypową maszynkę, i pracuję nad generowaniem G-code z plików SVG. Właśnie walczę z aproksymacją łuków eliptycznych, brrr.

Awatar użytkownika

MAAK
Posty w temacie: 2

Post napisał: MAAK » 30 wrz 2006, 16:16

W EMC2 faktycznie jest tam konfiguracja na ramiona Hexopada czy to jakiś inny program na Linuxa?

[ Dodano: 2007-02-06, 21:47 ]
https://www.cnc.info.pl/viewtopic.php?t=1607

Awatar użytkownika

Autor tematu
markcomp77
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 19
Kontakt:

Post napisał: markcomp77 » 17 kwie 2007, 14:57

Ustawiłem ostatnio komputer pod coolCNC - przeniesiny na HDD 1GB (zostało duuużo wolnego), pIII-800 160MB ram
podczas konfiguracji wspomogłem się ściągą kolegi szdowk (dostepna w tym wątku) - bardzo to przyśpieszyło proces konfiguracji... i optymalizacji

program i sterownie chodzi nie gorzej niż mach2... podczas gdy turbocnc na tej maszynie (pIII-800) powował przy prostym przesunięciu g1 x100 (np.) "drżenie - stuknięcia" śruby x... czyli wzorzec czasu jaki jest dostępny w EMC2 jest dobrej jakości :)

bardzo dobre wrażenie sprawia dystrybucja na któþrej bazuje coolCNC - czyli puppy... jest bardzo lekka, a zarazem jest wiele pomocnych sprytnych narzędzi...

czego brakuje?

ano reszty... czyli programów do formułowania projektów... a nastęnie do konwersji do gcodu

zaczynamy więc poszukiwania:

do robienia grafik wektorowych (2D) najciekawszy free to chyba inkscape - potrafi w ostatnich wersjach zapisywać w DXF... do tego jest dostępna olbrzynia biblioteka clipartów w formacie wektorowym - openclippart

szukam teraz czegoś do konwersji DXF -->> Gcode... np. jedynie w 2D (choć warto również 2,5 i 3D)

proszę o podzielenie się znajomością takich programów

oczywiście pod linuksa!.. najlepiej aby nie wymagały wine i javy (coolcnc tego niemna... bo to jest duże)
SpotkanieCNC: STOM-TOOL Marzec 2014
http://www.cnc.info.pl/topics79/spotkan ... t55028.htm

Awatar użytkownika

x

Post napisał: x » 17 kwie 2007, 21:50

markcomp77 pisze:program i sterownie chodzi nie gorzej niż mach2
No jasne! Przede wszystkim masz znacznie większą kontrolę nad systemem - możesz wyłączyć praktycznie wszystko co nie jest Ci w danym momencie potrzebne (goście od coolCNC już to na pewno zrobili). Sam kernel jest znacznie mniejszy niż w Win, i w odróżnieniu od Win, z łatą RTAI pracuje w czasie rzeczywistym (albo przynajmniej się stara).
markcomp77 pisze:szukam teraz czegoś do konwersji DXF -->> Gcode... np. jedynie w 2D (choć warto również 2,5 i 3D)
Tu jest wielka kicha. Sam się zacząłem przymierzać do zrobienia takiego konwertera. Mam nawet rozgrzebany program do konwersji svg -> gc. Myślałem też o hpgl -> gc (można poszukać sterownik drukarki obsługującej hpgl, drukować "do pliku" i przekonwertować - od tej strony konwersja z pcl też by była niegłupia). "Proteza" chyba niedługo ruszy, więc problem robi się palący.

Ostatnio na innym forum znalazłem całą listę linków do różnych CAD-ów pod Linuksa - niestety te darmowe potrafią obsługiwać chyba tylko ich twórcy, albo w ogóle nie ma jeszcze żadnej przydatnej funkcjonalności.

Niezły (na tym tle) jest QCad, kiedyś bawiłem się starszą wersją - teraz binaria sprzedają na licencji komercyjnej, ale żródła są na GPL. Można pobrać i próbować skompilować (mam przeczucie, że to nie będzie łatwe, bo dużo by nie zarobili na binariach). Ale za to jest moduł CAM! A cena wersji "professional" nie przeraża. Download: Ribbonsoft: Downloads .

Awatar użytkownika

Autor tematu
markcomp77
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 19
Kontakt:

Post napisał: markcomp77 » 17 kwie 2007, 22:05

x pisze:
markcomp77 pisze:program i sterownie chodzi nie gorzej niż mach2
No jasne! Przede wszystkim masz znacznie większą kontrolę nad systemem - możesz wyłączyć praktycznie wszystko co nie jest Ci w danym momencie potrzebne (goście od coolCNC już to na pewno zrobili). Sam kernel jest znacznie mniejszy niż w Win, i w odróżnieniu od Win, z łatą RTAI pracuje w czasie rzeczywistym (albo przynajmniej się stara).
siłę linuksa znam - bo od wielu lat na nim pracuję...
jednak maszynkę CNC podłączyłem do Linuksa dopiero parę dni temu...
teraz mam kolejny realny powód do lubienia LINUKSA :)

---

co do programów do konwersji to ciągle coś testuję... a to pod CYGWINEm linuksowe
a to windowsowe pod wine...

przydało by się zrobić coś pewnie działającego do konwersji SVG,DXF,HPGL
z troszeczkę graficznym interfacem - np. FLTK
i zbudować to tak aby dało się łatwo zrobić binarki Linuksowe i Win32...
na początek myślę o DXF - bo w tym da się zapisać z inkscapa i wielu innych
SpotkanieCNC: STOM-TOOL Marzec 2014
http://www.cnc.info.pl/topics79/spotkan ... t55028.htm

Awatar użytkownika

x

Post napisał: x » 17 kwie 2007, 22:47

markcomp77 pisze:przydało by się zrobić coś pewnie działającego do konwersji SVG,DXF,HPGL
z troszeczkę graficznym interfacem - np. FLTK
i zbudować to tak aby dało się łatwo zrobić binarki Linuksowe i Win32...
na początek myślę o DXF - bo w tym da się zapisać z inkscapa i wielu innych
Albo np. w Pythonie z TK - łatwiej napisać, i zadziała w każdym systemie dla którego jest interpreter Pythona. A działac to nie musi bardzo szybko. Chociaż zestaw C++, STL, FLTK też jest przyjemny.

Cały problem w formatach - zarówno SVG jak i DXF są bardzo rozbudowane. Łatwo napisać własny program, który wyeksportuje dane do jednego z tych formatów, wykorzystując podstawowe ich możliwości. Z odczytaniem gorzej, bo każdy program może używać innego zestawu możliwych elementów - trzeba tłuc pełen parser, albo szukać dobrej biblioteki - w przypadku svg wykorzystałem parser XML z Glib - no i zaczynają się problemy z przenośnością. Parsowanie tagów XML to nie jest jakiś straszny problem, ale trzeba włożyć kolejne godziny pracy, przetestować.

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „LinuxCNC (dawniej EMC2)”