zelrp
-
Autor tematu - Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 7
No to teraz łaskawie sprawdź, czy aby na pewno uruchamiasz LinuxCNC z konfiguracją którą utworzyłeś.Segitarius pisze:Rozumiem.
W pliku zelrp.hal dopisz linię :
Kod: Zaznacz cały
pomidor
Unknown command 'pomidor'
.
-
- Specjalista poziom 2 (min. 300)
- Posty w temacie: 9
-
Autor tematu - Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 7
Tymi suwakami się bawiłeś ?
[ Dodano: 2013-11-16, 15:27 ]
Od prędkości jest jeszcze
To są globalne ustawienia widoczne właśnie przy suwakach.
.

[ Dodano: 2013-11-16, 15:27 ]
Od prędkości jest jeszcze
[TRAJ]
DEFAULT_VELOCITY =
MAX_VELOCITY =
.
-
- Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Posty w temacie: 5
Ja także zakupiłem sterownik ZELRP. Konfiguracja poszła szybko i sterownik działa poprawnie. Mam jednak problem z bazowaniem osi. Podczas bazowania oś Z najeżdża na krańcówkę i po najechaniu wolniejszym posuwem zjeżdza z niej. Po zjechaniu z krańcówki bazowej wyświetla się komunikat: Exceeded positive soft limit on joint 2 i cały proces bazowania zostaje przerwany. Ma ktoś pomysł jak skonfigurować bazowanie?
-
-
Bazowanie działa już prawidłowo. Niestety nie mogę dać "pomógł", ponieważ nie jestem autorem tematu. Mam jeszcze takie pytanie. Czy takie zjawisko jak nierówna praca silników (odgłos falowania obrotów) jest normalne? Dodam że silniki nie gubią kroków. Max jitter mam w okolicach 25us. Base period ustawione mam na 46us.
-
-
-
Sprawdzania masz w takim razie sporo bo takie objawy może wywołać milion różnych rzeczy.
Na początek zobacz czy masz:
- poprawnie dobraną toroidę
- ten sam podział kroku ustawiony na sterowniku (wihajstrami) co w Linuxie. Na początek jak najmniejszy podział (8 mikrokroków)
- W instrukcji masz podany sposób niwelowania rezonansów. Poczytaj. Z tego co pamiętam to regulator rezonansu na początek na minimum, później szukasz największego rezonansu i z tego miejsca kręcisz znowu w lewo do "najmilszych" odgłosów pracy. Sprawdź jednak w instrukcji zanim weźmiesz się za kręcenie.
-W stepconfie mam nadzieję że nie mieszałeś z czasami podtrzymania kroku itd..To dopiero moim zdaniem jak reszta nic nie pomoże.
Na początek zobacz czy masz:
- poprawnie dobraną toroidę
- ten sam podział kroku ustawiony na sterowniku (wihajstrami) co w Linuxie. Na początek jak najmniejszy podział (8 mikrokroków)
- W instrukcji masz podany sposób niwelowania rezonansów. Poczytaj. Z tego co pamiętam to regulator rezonansu na początek na minimum, później szukasz największego rezonansu i z tego miejsca kręcisz znowu w lewo do "najmilszych" odgłosów pracy. Sprawdź jednak w instrukcji zanim weźmiesz się za kręcenie.
-W stepconfie mam nadzieję że nie mieszałeś z czasami podtrzymania kroku itd..To dopiero moim zdaniem jak reszta nic nie pomoże.