Co prawda mam jeszcze problem z bazowaniem, ale to już chyba nie miejsce na to

jeszcze raz dzięki

achcnc pisze:oczę w stali nożem do toczenia zgrubnego. Dochodzę do "zmień narzędzie na nóż do toczenia wykańczającego". I co teraz z punktu widzenia G-code?
a) wykazując nadprzyrodzone zdolności umieszczam nowy nóż dokładnie tak samo, jak poprzednika
achcnc pisze:Jeśli wałek ma 40 mm średnicy, a chcę przetoczyć na 38mm na długości 150mm, to sam G-code to trywiał, ale jak zadaję parametry startowe noża w tym wypadku? Musiałem go obmierzyć wcześniej? Toczę płytko, mierzę i wprowadzam poprawkę dla noża, licząc na palcach? Jako Offset X? Początek wałka na Z też jako offset? Kamar wspominał o przycisku. Jak w tym wypadku można go użyć? Tylko do offsetu osi Z?
ale nie jako offset tylko korektę robisz w tablicy narzędzi (tzn. na upartego dla jednego narzędzi można zmienić na offsecie ale prawidłowo to jednak w tabeli)achcnc pisze:Toczę płytko, mierzę i wprowadzam poprawkę dla noża, licząc na palcach? Jako Offset X?
Jedyna nadzieja, ze jak zrobisz tokarkę to będzie prościejachcnc pisze: ↑23 gru 2017, 00:03Toczę płytko, mierzę i wprowadzam poprawkę dla noża, licząc na palcach? Jako Offset X? Początek wałka na Z też jako offset? Kamar wspominał o przycisku. Jak w tym wypadku można go użyć? Tylko do offsetu osi Z?
Czy też trzeba polubić parametryzowanie całego kodu aktualnie zmierzonym przesunięciem geometrii narzędzia?
Kod: Zaznacz cały
G38.2Z#8
(LOG,G1 X#5061 Y#5062 Z#5063)
Poddaje się
dziwnie -- zainstalowałeś pobierając ze strony czy zainstalowałeś osobno linux i do niego Linuxcnc?mareq_bb pisze:ciągami typu &# i jakaś liczba. Wszystko wskazuje, że jest jakiś problem z kodowaniem znaków. Jak to ogarnąć?
Kod: Zaznacz cały
( ------------------------------ )
( start )
( ------------------------------ )
( Miki )
( Time-stamp: <2012-01-06 20:39> )
(odpalamy LinuxCNC, startuje ze znanym nam logiem, grawerowanym przez tokarkę)
(możemy na nim zbazować nasze osie, albo wczytać ten plik i dopiero bazować)
(obserwując jak osie się bazują, i nóż zjeżdża w pozycję oczekiwania)
G0 z-200 f2000 (start posuwu szybkiego, odjazd w osi Z do połowy)
x-100 (odjazd w osi X do osi toczenia)
z0 x0 (szybki przejazd po skosie do bazy)
x-100 (i droga do tego samego miejsca z powrotem)
z-200 (ale w innej kolejności osi)
M30 (zatrzymanie maszyny)