nie uruchamia się emc

Dyskusje dotyczące działania obsługi programu LinuxCNC
Awatar użytkownika

tuxcnc
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 7

Post napisał: tuxcnc » 31 mar 2013, 22:01

Kod: Zaznacz cały

0.004300] no APIC, boot with the "lapic" boot parameter to force-enable it.
Ewidentnie chodzi o lapic.
Żeby edytować plik /boot/grub/grub.cfg trzeba mieć uprawnienia roota, więc np. :

Kod: Zaznacz cały

sudo gedit /boot/grub/grub.cfg
.

Tagi:

Awatar użytkownika

Autor tematu
noel20
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 12

Post napisał: noel20 » 01 kwie 2013, 00:28

No, po kilki godzinach błądzenia udało się to odpalić draństwo. Zobaczymy jak to będzie na tym lapku chodzić.
Zaraz po włączeniu programu wyskoczył mi komunikat o błędzie czasu rzeczywistego i żeby uruchomić latency test. W tym teście mam ogromne wartości. Z tego co się zdążyłem zorientować, zadecydowanie za duże i maszynka pewnie nie będzie chodzić, ale jeszcze go poćwiczę :P

Jeszcze jeden mam problem, cokolwiek zrobić trzeba czytać. Muszę się teraz za każdym razem przełączać na winde, bo na linuxie mi sieć nie działa. Mam sieciówkę na usb i płytę ze sterownikami, ale nie mam pojęcia co z tym dalej zrobić. Automatycznie się nie chce zainstalować. Jest w głównym katalogu ze sterownikami plik install.sh ale jak to włączyć?

Awatar użytkownika

tuxcnc
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)

Post napisał: tuxcnc » 01 kwie 2013, 08:11

noel20 pisze:nie mam pojęcia co z tym dalej zrobić.
Wracaj do najlepszego systemu operacjnego jaki kiedykolwiek wymyślono i ciesz się jak fajnie działa Mach.

.

hecza
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Posty w temacie: 1

Post napisał: hecza » 01 kwie 2013, 10:59

noel20 pisze: nie mam pojęcia co z tym dalej zrobić.
Kolego – ja jako laik komputerowy używam tylko 2 obrazów ( 10.04 i 8.04 ) ze strony linuxcnc.org .
Standardowo zaczynam od instalacji 10.04 i sprawdzam czy chodzi wybierając jakiegoś sima.
Jeżeli jest problem instaluję 8.04 i ponownie sprawdzam. ( Instalacji 8.04 często wymaga stary sprzęt – ktoś, kiedyś już to wyjaśnił o co chodzi, ale ja tego już nie pamiętam )
Następny krok to ewentualna aktualizacja do najnowszej wersji stabilnej.
Jeśli chodzi o internet to używam routera na którym jest on skonfigurowany, a po instalacji z wymienionych obrazów nie zdarzyło mi się bym nie miał do niego dostępu.
Jeżeli nie jesteś guru komputerowym i nie masz ambicji zostania nim w najbliższej przyszłości, to odradzam inne sposoby instalacji.
Wystarczająco dużo rozrywki będziesz miał w następnych krokach ( konfiguracja – dostosowanie do własnych potrzeb ).
Powyższa metoda sprawdziła mi się na kilkunastu komputerach rożnej maści razy kilka instalacji ( czasami tez się lubię pobawić )

Nie wiem tylko co robić ( śmiać się, czy płakać ), gdy ktoś pisze, że chce uciekać bo widzi Linuxa.
Czyżby Windows nie wymaga umiejętności myślenia ?
Skoro ja ( półwapniak, a może i cały ) daję radę to …..........
Oczywiście cierpliwość i czytanie ze zrozumieniem się przydaje.

Pozdrawiam

Awatar użytkownika

tuxcnc
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)

Post napisał: tuxcnc » 01 kwie 2013, 12:10

hecza pisze:Instalacji 8.04 często wymaga stary sprzęt – ktoś, kiedyś już to wyjaśnił o co chodzi, ale ja tego już nie pamiętam
Zasadniczo nie ma żadnego uzasadnienia dla instalacji 8.04.
Wbrew pozorom nowszy Linux wcale nie ma większych wymagań, a nowszy kernel lepiej obsługuje sprzęt, ten starszy również lepiej.
Oczywiście w nowszych dystrybucjach jest sporo zasobożernych wodotrysków, ale nie ma obowiązku z nich korzystać i można je wszystkie najzwyczajniej odinstalować.

Problem ze starszymi komputerami to nie kwestia nowszego Linuksa, tylko nowszego LinuxCNC (dawniej EMC2).
Chodzi konkretnie o dodanie obsługi SMP czyli maszyn wieloprocesorowych, które dawniej były serwerową fanaberią za kosmiczne pieniądze, a dziś trudno znaleźć nowy komputer z jednordzeniowym procesorem.
Tej obsługi SMP nie dało się pogodzić z systemem LAPIC, więc LAPIC jest domyślnie wyłączony.
Żeby LinuxCNC zadziałał na starszych komputerach z jednordzeniowym procesorem, trzeba LAPIC uruchomić podając odpowiedni parametr do programu rozruchowego.
Niestety nikt nie pomyślał żeby to było możliwe przy uruchomieniu z płyty CD/DVD ...
Nie jest jednak specjalnie trudne przygotowanie dysku USB, z którego Linux będzie się uruchamiał z opcją "lapic".

Co do sprzętu, to też nie ma uzasadnienia katowanie się zabytkami informatyki.
Nowoczesna płyta główna z procesorem Intel Atom i 512 MB to wydatek rzędu 300 zł.
Ile da się z tego "zaoszczędzić" ?
Mam trzy Atomy od różnych producentów i na wszystkich wszystko działa bez zarzutu.
Kupiłem też na próbę kilka starszych komputerów i na wszystkich mam ten sam problem, wbudowane karty graficzne źle obsługują OpenGL.
Axis korzysta z OpenGL, na złych kartach graficznych animacja podglądu się zacina.
To jeszcze idzie przeboleć, ale człowiek szybko się przyzwyczaja do dobrych rzeczy.
Na Atomach mam podłączone kamery i zainstalowany camview z możliwością ustawiania offsetów i obrotu układu współrzędnych według podglądu z kamery.
Na starszych komputerach osiągam z kamery klatkę na sekundę, a o camview najzwyczajniej należy zapomnieć, bo albo nie działa wcale, albo pokazuje obraz z kilkusekundowym opóźnieniem ...
Taki zabytkowy komputer też kosztuje stówkę albo dwie, więc to już nie oszczędność tylko jawny masochizm.

.

Awatar użytkownika

Autor tematu
noel20
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)

Post napisał: noel20 » 01 kwie 2013, 12:22

Heh, masz rację tux. Bardzo często wo wielu sprawach rzeczywiście masz rację. Ale ludzka natura jest niepojęta :P heh
Poprzestawiałem jeszcze trochę opcji w biosie, ale do dalej to mam. Jak puszczę test w terminalu z katalogu testsuite to nawet nie dotykając lapka potrafi ni z tąd ni z tamtąd wskoczyć grubo ponad 200000. Tak jak u kolegi z forum , który to walczył z laptopem dell i okazało się, że wystarczyło baterię wyjąć. U mnie to nie bateria niestety.
Znalazłem jeszcze stronkę na wiki gdzie są różne opcje podane co zrobić jak nie chce działać i jest tam m.in. coś o open-gl więc się pobawię. Czasami mam takie masochistyczne zapędy:P heh Poza tym lapek na prawdę mnie urzekł. Jest to start ibm t42 i bardzo mi się podoba. Ciemnki, mobilny, dość lekki, bardzo solidnie wykonany. Normalnie stoi u mnie na biurku i przeglądam na nim noty katalogowe układów elektronicznych i robię schematy w eaglu. Do tego jest podpięty pod programator i coś tam skrobię na avr. A jak trzeba to wrzucam do plecaka i lecę do garażu. Blaszaka nie mam gdzie w garażu postawić, a sama maszynka i tak stoi na biurku w koncie i szukam dla niej miejsca, bo biurka potrzebuję do innych rzeczy.

Awatar użytkownika

tuxcnc
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)

Post napisał: tuxcnc » 01 kwie 2013, 13:11

noel20 pisze:Jest to start ibm t42 i bardzo mi się podoba.
A ja sobie właśnie kupiłem IBM T42.
Instalacja 10.04 instalatorem z płyty, dodanie "lapic" do grub.cfg i za***prza aż miło patrzeć.
Karta Wi-Fi poszła z marszu.
Kup sobie router jak chcesz mieć kilka komputerów z dostepem do netu.
Niestety Radeon 7500 to nieporozumienie i camview wcale nie działa, to znaczy uruchamia się ale niczego nie pokazuje.
Sam podgląd z kamery w konfiguratorze v4l to może klatka na sekundę, może jeszcze gorzej.
Może jakaś stara kamera by poszła ?

Natomiast sam LinuxCNC działa bardzo dobrze.
Chyba jednak czegoś tam w BIOS nie wyłączyłeś, albo masz najzwyczajniej uszkodzony komputer, że Windows działa, to o niczym nie świadczy.

.

[ Dodano: 2013-04-01, 13:35 ]
To jednak nie jest kwestia ustawień BIOS.
Najzwyczajniej po odłączeniu zasilacza jitter skacze z kilku tysięcy na dwieście - trzysta tysięcy i ta wartość zależy już od ustawień BIOS.
Jak wszystko jest wyłączone tak jak powinno być, to jest w okolicach dwustu tysięcy, po ponownym podłączeniu zasilacza jitter wraca na poziom kilku - kilkunastu tysięcy ....

.

Awatar użytkownika

Autor tematu
noel20
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)

Post napisał: noel20 » 01 kwie 2013, 13:43

No proszę, ja mam sieciówkę taką na usb, ale już zamówiłem taką jak oryginalnie tam siedziała na minipci.
przed chwilą nawet wyłączyłem ethernetową siecówkę, jakieś jeszcze tam poprzestawiałem opcje, zmieniłem sterownik karty graficznej na vesa i dalej nic.
Może będę wyciągał ram i zobaczę co wtedy, ale memtest nic nie znajduje, ehh

Awatar użytkownika

tuxcnc
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)

Post napisał: tuxcnc » 01 kwie 2013, 13:48

Mogłeś nie zauważyć że dopisałem, więc powtórzę :

To jednak nie jest kwestia ustawień BIOS.
Najzwyczajniej po odłączeniu zasilacza jitter skacze z kilku tysięcy na dwieście - trzysta tysięcy i ta wartość zależy już od ustawień BIOS.
Jak wszystko jest wyłączone tak jak powinno być, to jest w okolicach dwustu tysięcy, po ponownym podłączeniu zasilacza jitter wraca na poziom kilku - kilkunastu tysięcy ....

.

Awatar użytkownika

Autor tematu
noel20
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)

Post napisał: noel20 » 01 kwie 2013, 14:07

Ale u mnie bateria jest wyjęta i cały czas jadę na zasilaczu. Teraz jeszcze z gruba usunałem acpi=off a zostawiłem sam lapic, ale dalej jest to samo.
Puszczę jeszcze memtesta na kilka godzin. Teraz tego z grub
Załączniki
bez tytułu.JPG
bez tytułu.JPG (61.94 KiB) Przejrzano 560 razy

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „LinuxCNC (dawniej EMC2)”