I czy można podłączyć do tego ubuntu monitor z panelem dotykowym

żeby poczuć się jak w MACHU

panel dotykowy jest obsługiwany trochę jak mysz... więc przez system operacyjny - czyli tak... choć EMC2 nie wie, że go ktoś dotyka... on wciąż mysli, ze jest klikanyblue_17 pisze:I czy można podłączyć do tego ubuntu monitor z panelem dotykowym
żeby poczuć się jak w MACHU
Zerknij np. tu:blue_17 pisze:To może zadam konkretniejsze pytania czy za pomocą EMC można sterować poprzez port szeregowy
Jeżeli ta 'aplikacja do cnc na port szeregowy' ma przełączać jakies przekaźniki to ja bym bazował na linku który podałem - zrobić prosty moduł w Pythonie do HALa a potem zrobić moduł pyVCP do Axisa - trudno o lepsze zgranie. Oddzielne okienko jest wg mnie bez sensu - np. u nas na maszynach okienko do axisa jest z reguły zmaksymalizowane, możliwe też, ze ludzie odpalają Xy bez window managera a tylko z EMC - wtedy dodatkowe plączące się okienko które trzeba ustawiać, wyciągac do wierzchu itp, tylko przeszkadza. przy panelu dotykowym będzie jeszcze gorzej - żeby w warunkach warsztatowych przełączać okna to będziesz musial pewnie powiekszyc belki i tracić cenne miejsce na monitorze. Dlatego byłbym za pyVCP - masz wtedy swoje zabawki w oknie axisa - integracja totalnablue_17 pisze:Pytałem o panel dotykowy bo byłem ciekawy czy obsłuży je wersja Ubuntu ale myślę że zależy to od sterowników.
W zasadzie pytam o konkretną wersję Ubuntu i w niej programowanie bo jeśli chcę przygodowość paczkę dla innych użytkowników tego systemu a trzeba powiedzieć że jest on dosyć specyficzny muszę dokonać kompilacji i przygotować paczkę właśnie na tym systemie aby nie miał później jakiś wysublimowanych problemów.
Właściwie chodzi mi o napisanie prostej aplikacji do cnc na port szeregowy, dodatkowe okienko przy głównym oknie aplikacji
Nie wiem jak bardzo skomplikowany ten program ma być - ale zerknij tak dla ciekawości na pythona i moduł pyserial/pyparallel.blue_17 pisze: Aplikacja miał by być pod Windows i pod Ubuntu EMC koledzy mnie napiętnują ale dlatego to piszę w obiect pascalu ponieważ lazarus jest wieloplatwormowy to znaczy jeśli chcę otrzymać program na windowsa instaluje kompilator na windzie i piszę , jeśli chcę na linuxa instaluje lazarusa na linuxsie przenoszę pliki i kompiluje nie zmienijąc nic w kodzie programu.
Wygoda i łatwość obsługi a tak na przykład programik może pracować koło macha i czymś tam sterować jakiś nadmuch itp i przy EMC również może coś tam załączać tylko poprzez port szeregowy RS232 lub USB a nie LPT
Jasna sprawa. Tylko widzisz - też parę razy miałem fajne pomysły 'a zrobię to i tamto w Lispie bo lisp jest fajny i będzie fun nie z tej ziemi'blue_17 pisze:A tak właściwie to chcę spróbować swoich siłbo tworzenie daje mi radość
Ojtam 'nie znam': http://pl.wikibooks.org/wiki/Zanurkuj_w_Pythonieblue_17 pisze:No to powiem tak że kolega mnie przekonał ale niestety nie znam phytona![]()
A takie cos mi wpadło w łapy - skoro siedzisz w Lazarusie to może tędy łatwiej:blue_17 pisze:No to powiem tak że kolega mnie przekonał ale niestety nie znam phytona![]()