Witam
Potrzebuję wykonać niewielką automatykę w maszynie CNC (5 siłowników - 10 krańcówek)
Chciałbym to zrobić budżetowo na dwóch portach LPT (na jednym komunikacja ze sterownikiem maszyny+ krańcówki+ wrzeciono+ część krańcówek siłowników. Na drugim reszta krańcówek i siłowniki)
Kolejność pracy maszyny - 4 siłowniki -> program CNC -> 5 siłownik i tak w pętli.
Jak podejść do tego problemu?
Automatyka w maszynie CNC
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 1
- Kontakt:
-
- Lider FORUM (min. 2000)
Jeśli zewnętrznie to można zamiast PLC użyć Arduino.
Jeśli w samym linuxCNC to zapewne też się da wystarczy spojrzeć na rozwiązania magazynów narzędzi szczególni tych gdzie jest ono podawane szczypcami - w takim rozwiązaniu jest użyte wiele dodatkowych sygnałów.
Liczę że dokładnie opiszesz swoje boje z tym tematem
jest on dość słabo opisywany na polskich forach a niezwykle ważny przy chęci rozwoju własnej obrabiarki o coś więcej niż pozwala kreator.
Jeśli w samym linuxCNC to zapewne też się da wystarczy spojrzeć na rozwiązania magazynów narzędzi szczególni tych gdzie jest ono podawane szczypcami - w takim rozwiązaniu jest użyte wiele dodatkowych sygnałów.
Liczę że dokładnie opiszesz swoje boje z tym tematem

sorki za wszystkie błędy ... (dyslektyk)
Zobacz moje filmy http://www.youtube.com/user/pokachontass/videos

Zobacz moje filmy http://www.youtube.com/user/pokachontass/videos
-
Autor tematu - Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
- Posty w temacie: 2
No wlaśnie chcę to zrobić w oparciu o drabinę PLC i porty LPT. Mam tylko kilka problemów.
1. Jak z poziomu drabiny PLC dostać się do odpowiedniego pinu portu LPT - to już chyba mam znalazłem na forum. Jak opanuję to podam przepis
2. Jak wywołać program CNC z poziomu drabiny PLC
3. Jak po wykonaniu programu CNC znowu przejść na drabinę PLC
To w zasadzie tyle. Samą drabinę powinno mi się udać zrobić. Znam ją z przemysłowych obrabiarek.
1. Jak z poziomu drabiny PLC dostać się do odpowiedniego pinu portu LPT - to już chyba mam znalazłem na forum. Jak opanuję to podam przepis
2. Jak wywołać program CNC z poziomu drabiny PLC
3. Jak po wykonaniu programu CNC znowu przejść na drabinę PLC
To w zasadzie tyle. Samą drabinę powinno mi się udać zrobić. Znam ją z przemysłowych obrabiarek.
-
- ELITA FORUM (min. 1000)
- Kontakt:
może to będzie lepsze
Start CNC linijka 1 pętla gkod
linijka 2 siłowniki pierwsze// zapisac to pod M123
program cnc
.....
g1
g0
g1 ...
....
M5
program
linijka XX siłowniki // zapisac to pod M 234
linijka ostawnia koniec petli wraca na początek
Start CNC linijka 1 pętla gkod
linijka 2 siłowniki pierwsze// zapisac to pod M123
program cnc
.....
g1
g0
g1 ...
....
M5
program
linijka XX siłowniki // zapisac to pod M 234
linijka ostawnia koniec petli wraca na początek
[b]MACH3 cnc[/b]Tworzenie Makr do palników magazynków THC OHC inne[b]EKRANY dla firm producentów maszyn[/b] Budowa sprzedaż wypalarki plazma gaz obrotnice Elektrodrążarki Frezarki Tokarki Giętarki3D inne wg zlecenia 888 708 196 Tomek Komor [email protected]