Skalowanie pliku DXF
-
Autor tematu - Sympatyk forum poziom 1 (min. 40)
- Posty w temacie: 3
Skalowanie pliku DXF
Witam
Jaki jest dobry program do skalowania (nie wiem czy to tak się nazywa ta operacja ) pliku DXF? Chodzi mi o to że w sieci jest dużo modeli do frezowania z różnymi wypustkami które później można łączyć i poskładać w całość tak że jeden element się nasuwa na drugi i problem jest w tym że jak ktoś to zaprojektował np na sklejkę 2mm a ja chcę to wyciąć w sklejce 3mm to muszę wszystkie te łączenia zmieniać tak żeby to pasowało i nie wiem jak to zrobić i w czym ? W załączniku plik z orłem do złożenia i z tego co tam widzę wpusty są na 1.5mm więc jak to zrobić żeby był na 3mm ? Pomoże ktoś ?
Jaki jest dobry program do skalowania (nie wiem czy to tak się nazywa ta operacja ) pliku DXF? Chodzi mi o to że w sieci jest dużo modeli do frezowania z różnymi wypustkami które później można łączyć i poskładać w całość tak że jeden element się nasuwa na drugi i problem jest w tym że jak ktoś to zaprojektował np na sklejkę 2mm a ja chcę to wyciąć w sklejce 3mm to muszę wszystkie te łączenia zmieniać tak żeby to pasowało i nie wiem jak to zrobić i w czym ? W załączniku plik z orłem do złożenia i z tego co tam widzę wpusty są na 1.5mm więc jak to zrobić żeby był na 3mm ? Pomoże ktoś ?
Tagi:
-
- ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 6
No .... niekoniecznie.DominikPierog pisze:Trzeba ręcznie
Jeśli wyskalujemy całość rysunku w ten sposób, że (np. w AutoCAD-zie) jako skalę odniesienia wskażemy szerokość wpustu i wyskalujemy tę szerokość do większej/mniejszej, to wszystkie wpusty będą miały tę samą nową szerokość.
Oczywiście wadą takiego rozwiązania jest fakt, że skalujemy wszystko, więc jeśli wpust szerszy, to i cały rysunek większy, ale ... w niektórych przypadkach może się to przydać.
-
- Moderator
-
Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 2
Zaglądałeś do linku jaki Tobie podałem ?yosquad pisze:Ok dzięki za odp. a czy istnieją jakieś darmowe programy do skalowania takiego pliku ?

,,DraftSight oferuje wiele narzędzi do edycji, m.in: przenoszenie, skalowanie i obrót, lokalną edycję bloków lub izolowanie do edycji, modyfikowanie wzorów wypełnienia i kreskowania, odbijanie lustrzane, kopiowanie wzorców, podział, spajanie czy przycinanie odniesień i obrazów"
Mariusz.
Pomagam w:
HAAS - frezarki, tokarki
HAAS - frezarki, tokarki
-
Autor tematu - Sympatyk forum poziom 1 (min. 40)
- Posty w temacie: 3
Tak widziałem tylko żeby to pobrać trzeba było wpisywać swoje danie co mnie trochę zniechęciło ale pobrałem ten program z innego źródła i właściwie o to mi chodziłoWZÓR pisze:Zaglądałeś do linku jaki Tobie podałem ?yosquad pisze:Ok dzięki za odp. a czy istnieją jakieś darmowe programy do skalowania takiego pliku ?![]()
,,DraftSight oferuje wiele narzędzi do edycji, m.in: przenoszenie, skalowanie i obrót, lokalną edycję bloków lub izolowanie do edycji, modyfikowanie wzorów wypełnienia i kreskowania, odbijanie lustrzane, kopiowanie wzorców, podział, spajanie czy przycinanie odniesień i obrazów"
Mariusz.

-
- ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 6
Żartujesz, prawda ?yosquad pisze: żeby to pobrać trzeba było wpisywać swoje danie co mnie trochę zniechęciło
No przecież nikt normalny nie wpisuje tam swoich prawdziwych danych.
Wpisujesz co chcesz, a maila generujesz na jakiejś stronie z tymczasowymi mailami i ... pobierasz.
Inna sprawa, że rzeczywiście wypełnianie tej kretyńskiej "ankiety" jest o prostu idiotyczne, bo darmowy program jest .... za darmo, więc powinien być link kierujący bezpośrednio do instalki.
Jakoś inne firmy tak robią i nikomu to nie przeszkadza.