oznaczanie frezowania kolorami??

Autor tematu
mnonik
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Posty w temacie: 2

oznaczanie frezowania kolorami??

Post napisał: mnonik » 13 lip 2015, 11:07

Witam,
mam proste kształty do wycięcia.Wszystkie pliki są w cdr i mają kolorami oznaczone ścieżki cięcia i głębokości.Np czerwony że ma być frezowane na przelot,niebieski na 3mm.Z racji że tych plików jest dużo,zastanawiam się czy można to jakoś importować do mastercama lub innego programu,by odczytało te informacje.

Tagi:

kubus838
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 1

Post napisał: kubus838 » 13 lip 2015, 16:57

Witam

Ty chcesz plik który stworzysz w corelu odczytać w mastercamie. Nie wiem nie mam mastercama ale wiem, że taki plik stworzony w corelu można bezpośrednio odczytać w sterowniku STEP2CNC. Plik tworzysz w corelu gdzie colorami oznaczasz przejścia freza czyli np. pierwszy kształt czarny, nstępny czerwony itd. i zapisujesz jako PLT. W STEP2CNC otwierasz plik PLT i dopiero ustawiasz co ile frez ma się zagłębiać czyli czarany 2mm wchodzi w materiał, czerwony 4mm wchodzi w materiał itd.

Ale w przypadku mastercama to podejrzewam, że plik w corelu trzeba zapisać jako "dxf" lub "dwg" i dopiero go otworzyć w mastercamie zwłaszcza, że Ty potrzebujesz wyciąć. Generalnie to chyba w każdym CAD-zie możesz otworzyć plik dxf lub dwg stworzony dla autocad-a. Tylko mnie się wydaje, że sama obróbke/wycinanie to musisz już ustawić odpowiedni w danym CAD-zie czyli nie kolorami. Napewno w rhino tak trzeba robić.

robert

Autor tematu
mnonik
Posty w temacie: 2

Post napisał: mnonik » 23 lip 2015, 21:46

Dzięki za odpowiedź,a jakie jeszcze programy obsługują pliki PLT pod cnc?

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Ogólne dyskusje na temat oprogramowania CAD/CAM”