Najprostszy program do 2D
-
Autor tematu - Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
- Posty w temacie: 5
Najprostszy program do 2D
Witam, chciałbym wykonać kopię gitary i potrzebuje rysunku CAD samego gryfu i korpusu oraz żeby idealnie do siebie pasowały i były wyskalowane ze zdjęcia tak abym mógł zlecić wykonanie szablonów na CNC w sklejce. Szukam możliwie najłatwiejszego programu do zrysowania konturów i miejsc do frezowania ze zdjęcia i przeskalowania całości. DoubleCAD XT i autocad próbowałem narzędziem spline ale no jakoś nie za cudownie wygląda tworzenie niektórych krawędzi o niewielkich promieniach. Zdaję sobie sprawę że nie znam tych narzędzi i to jest przyczyna ale chciałem jeden prosty rysunek 2D w jak najprostszy i dokładny sposób wykonać.
Tagi:
-
- Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Posty w temacie: 1
- Kontakt:
Nie ma takiego programu który wykona za ciebie zadanie
Programy CAD same w sobie są trudne dla tych, którzy nie mieli z nimi do czynienia.
Jeśli chcesz wykonać tylko ten jeden projekt, to po prostu zleć zrobienie tego komuś, kto ma o tym pojęcie. To oczywiście wiąże się z wydatkiem "paru złotych". Natomiast jeśli wiążesz z tym jakąś przyszłość, choćby hobbystyczną, to proponuję zacząć sumienną naukę.
Co łykniesz, to twoje! A i satysfakcja większa. Piszę to bo wiem, po sobie

Programy CAD same w sobie są trudne dla tych, którzy nie mieli z nimi do czynienia.
Jeśli chcesz wykonać tylko ten jeden projekt, to po prostu zleć zrobienie tego komuś, kto ma o tym pojęcie. To oczywiście wiąże się z wydatkiem "paru złotych". Natomiast jeśli wiążesz z tym jakąś przyszłość, choćby hobbystyczną, to proponuję zacząć sumienną naukę.
Co łykniesz, to twoje! A i satysfakcja większa. Piszę to bo wiem, po sobie

Pozdrawiam, Jasiek
-
- ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 2
Re: Najprostszy program do 2D
Po pierwsze nie wiem czy to jest w ogóle możliwe, a to dlatego, że żeby w ogóle myśleć o takim czymś (rysunek ze zdjęcia) , to zdjęcie musi być zrobione idealnie na wprost przedmiotu (tu gitara) bo wystarczy, że delikatnie przesuniesz aparat i już zdjęcie straci (że się tak wyrażę) geometrię.Macck pisze:potrzebuje rysunku CAD samego gryfu i korpusu oraz żeby idealnie do siebie pasowały i były wyskalowane ze zdjęcia tak abym mógł zlecić wykonanie szablonów na CNC w sklejce.
Zresztą, nawet jeśli będzie idealnie na wprost, to i tak geometria nie będzie idealna (patrz dystorsja ) i żeby ją ograniczyć, to należałoby robić zdjęcie jak najdalej od obiektu.
Oczywiście w przypadku jakiejś np. płaskorzeźby nie będzie to miało większego znaczenia, ale Ty chcesz zrobić przedmiot użytkowy, a ten MUSI mieć właściwe proporcje i wymiary.
Moim zdaniem, najlepiej będzie jak po prostu fizycznie obmierzysz tą gitarę i zrobisz rysunek ręcznie, a następnie na podstawie tak narysowanego i zwymiarowanego rysunku narysujesz to w CAD-zie.
Po drugie, nawet jeśli zdecydujesz się robić to na podstawie zdjęcia, to czytaj co piszą inni bo piszą dobrze, czyli do takich rzeczy najlepszy będzie Corel Draw, a nie żaden CAD.
Oczywiście w CAD-zie też to narysujesz, ale w Corelu zrobisz to znacznie szybciej i nie męcząc się przy okazji.
======================
@dance1
Corel eksportuje rysunki do DXF-a ZAWSZE jako splajny, chyba, że jako format eksportu wybierzemy wersję AutoCAD-a niższą niż AutoCAD 2000.
Wtedy wyeksportuje jako polilinię, ale złożoną tylko z prostych krótkich odcinków z sobie tylko znaną aproksymacją, a taki rysunek niespecjalnie nadaje się do CNC.