Który popularniejszy EdgeCAM czy Mastercam
-
Autor tematu - Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
- Posty w temacie: 2
Który popularniejszy EdgeCAM czy Mastercam
Witam
Mam pytanie do osób które pracują w firmach zajmujących się obróbką skrawaniem który program jest bardziej rozpowszechniony i którrgo warto się nauczyć EdgeCam czy Mastercam. Jestem z trójmiasta i słyszałem, że tutaj częściej używa się MasterCama. Jednak nie jest to pewne żródło informacji więc wolałbym się dowiedzieć tego od ludzi z branży. Z góryu dzięki za odpowiedzi.
Mam pytanie do osób które pracują w firmach zajmujących się obróbką skrawaniem który program jest bardziej rozpowszechniony i którrgo warto się nauczyć EdgeCam czy Mastercam. Jestem z trójmiasta i słyszałem, że tutaj częściej używa się MasterCama. Jednak nie jest to pewne żródło informacji więc wolałbym się dowiedzieć tego od ludzi z branży. Z góryu dzięki za odpowiedzi.
Tagi:
-
- ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 1
- Kontakt:
-
- Czytelnik forum poziom 2 (min. 20)
EdgeCAM, MasterCAM czy AlphaCAM to wszystko jedno do nauki (oczywiscie zależnie od wersji
). Gorzej jesli sie nie mam doświadczenia (jak ja) np: jakie narzędzia, obroty, posuwy, itp.
Mastercama uczyłem sie sam bo pisałem o nim prace dyplomową a uczelnia go nie maiła
AlphaCama ucze sie teraz bo w pracy taki jest a EdgeCAMa uczyłem sie na uczelni. Programu mozna sie nauczyc w domu (oczywiście lepiej jak ktos uczy) poszukac w necie materiałów (do Egecama jesy multum, do mastercama mniej a do AlphaCama jeszcze mnie - ale wystarcza) i próbować.
pozdrawiam

Mastercama uczyłem sie sam bo pisałem o nim prace dyplomową a uczelnia go nie maiła

pozdrawiam
-
- Czytelnik forum poziom 3 (min. 30)
edgecam bardzi przyjemny w prac i łatwy do nauki materiałów najwiecejz racji czasu jaki firma istniejena olskim rynku chociaż w porównaniu cenowym niewypada najlepiej.Do mastercama zraziłem sie na uczelni ale o z powodu interfejsu(jedna z starszyh wersji)o ile mi wiadomo nowe wersje te z oznaczeniem X maja juz to leiej rozwiazane.Alphacam najmniej miałem z nim wspolnego także niebede sie wypowiadał. Polecam również gibbscama fajny programik. Teraz testuje ESPRITA ZOBACZYMY CO ON WART
pozdrawiam

pozdrawiam
Jestem skończony jak koniec świata