HSMWorks dla Solidworks zła suruwka?

Autor tematu
Pawel_Chomik
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Posty w temacie: 4

HSMWorks dla Solidworks zła suruwka?

Post napisał: Pawel_Chomik » 28 sty 2013, 21:05

Witam was wszystkich słuchajcie aktywnie czytam forum ale dopiero teraz proszę was o pomoc. W tym dziale wyszukiwarka na zadanie surówka przygotówka nie wypluwa absolutnie nic a czytanie kolejnych tematów "problem" okazało się stratą czasu. Problem jest następujący i większości pracujących w cam pewnie znany. Otóż moduł HSMWorks dla Solid Works w przypadku zdefiniowania surówki z bryły (odkuwki) ma dosłownie to gdzieś i ścieżki narzędzia generuje tak jakby surówka była wałkiem jednej średnicy to znaczy: generuje mnóstwo ruchów roboczych w powietrzu. Problem ten sam doskonale znam z ProEngneer'a 5 ale tam wystarczy zrobić szkic zamknięty z użyciem granic wyrobu i surówki i problem rozwiązany. W HSMWorks próbowałem podobnych technik ale bezskutecznie. Próbowałem szkiców zamkniętych. Zaznaczania obróbki wewnątrz ale przy tym zawsze wywala błędy. Nie oczekuję że dostanę odpowiedź. Ale Panowie proszę o sugestie większość pracuje na różnych systemach może tam też jest ten problem i rozwiązuje się go jeszcze inaczej. Sprawdzę wszystkie sugestie. Zaraz dodam zdjęcia tymczasem.dziękuję wszystkim za pomoc.ObrazekObrazek

[ Dodano: 2013-01-28, 22:35 ]
Witam jeszcze raz. Słuchajcie naprawdę skorzystam z każdej sugestii. Jeśli komuś coś świta proszę niech podpowie. Jeszcze raz dziękuję za wszelką pomoc.

Tagi:

Awatar użytkownika

WZÓR
Moderator
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 2

Post napisał: WZÓR » 30 sty 2013, 10:01

Nie znam ograniczeń HSMWorks , ale w innych (przeze mnie używanych) wrzucałem model odkuwki plik . STL i miałem problem z głowy.

Mariusz.
Pomagam w:
HAAS - frezarki, tokarki

Autor tematu
Pawel_Chomik

Post napisał: Pawel_Chomik » 01 lut 2013, 04:56

Ciekawy pomysł ale SolidWorks do złożeń przyjmuje tylko pliki .prt przed chwilką chciałem dodać stl ale nie przyjął. A ProE w machining'u nawet do podglądu plików .stl nie dopuszcza. Ale dziękuję Ci że poświęciłeś chwilę na odpowiedź. Na upartego to ja mam jeden sposób ale nie jest on zbyt elegancki w HSM jest taka opcja jak dolna i górna granica obróbki. Jest to dosłownie przestrzeń w której narzędzie może się posuwać i tylko między tymi granicami są generowane ścieżki. Podzieliłem więc odkuwkę na trzy części po długości i dla innych średnic dawałem inne granice. Wada jest taka że są to trzy operacje zamiast jednej i jest sporo rzeźbienia żeby to płynnie szło bo sama opcja żeby narzędzie nie wracało do bazy nie wystarczy. Napisałem na forum HSM o jakieś eleganckie rozwiązanie, ale tam zanim odpiszą...

Awatar użytkownika

WZÓR
Moderator
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 2

Post napisał: WZÓR » 01 lut 2013, 14:21

Pawel_Chomik pisze:... Na upartego to ja mam jeden sposób ale nie jest on zbyt elegancki w HSM jest taka opcja jak dolna i górna granica obróbki. ...
Odstaw HSM i napisz ten program z ręki.

..... na jaką tokarkę i o jakim sterowaniu piszesz ten program? :?:

(Np.) w Haas do cięcia zgrubnego materiałów kształtowanych ( takich jak odlewy) służy cykl G73

http://zapodaj.net/c49b72fe83b84.jpg.html

G73 Cykl usuwania materiału, ścieżka nieregularna (grupa 00)

D - Głębokość przejść cięcia, liczba dodatnia
*F - Prędkość posuwu do stosowania przez cały blok G73 PQ
I - Odległość osi X i kierunek od pierwszego do ostatniego cięcia, promień
K- Odległość osi Z i kierunek od pierwszego do ostatniego cięcia
P- Numer bloku początkowego dla ścieżki obróbki zgrubnej
Q- Numer bloku końcowego dla ścieżki obróbki zgrubnej
*S - Prędkość wrzeciona do stosowania w całym bloku G73 PQ
*T- Narzędzie i korekcja do stosowania w całym bloku G73 PQ
*U- Wielkość i kierunek tolerancji wykańczania G73 w osi X, średnica
*W- Wielkość i kierunek tolerancji wykańczania G73 w osi Z

* wskazuje opcję

Mariusz.
Pomagam w:
HAAS - frezarki, tokarki

Autor tematu
Pawel_Chomik

Post napisał: Pawel_Chomik » 01 lut 2013, 19:37

No właśnie żebym ja mógł to spisać z ręki to jest mniej jak 5 minut roboty. Ale smutna prawda jest taka że muszę napisać polski poradnik dla HSMWorks dla operacji tokarskich. Także. Dla takiego wałka to nigdy bym nie brał się za cam bo opisanie konturu trwałoby krócej niż odpalenie komputera:D

Wojteo CK
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 1

Post napisał: Wojteo CK » 06 lut 2013, 22:43

Pawel_Chomik pisze:Ciekawy pomysł ale SolidWorks do złożeń przyjmuje tylko pliki .prt przed chwilką chciałem dodać stl ale nie przyjął. A ProE w machining'u nawet do podglądu plików .stl nie dopuszcza. Ale dziękuję Ci że poświęciłeś chwilę na odpowiedź. Na upartego to ja mam jeden sposób ale nie jest on zbyt elegancki w HSM jest taka opcja jak dolna i górna granica obróbki. Jest to dosłownie przestrzeń w której narzędzie może się posuwać i tylko między tymi granicami są generowane ścieżki. Podzieliłem więc odkuwkę na trzy części po długości i dla innych średnic dawałem inne granice. Wada jest taka że są to trzy operacje zamiast jednej i jest sporo rzeźbienia żeby to płynnie szło bo sama opcja żeby narzędzie nie wracało do bazy nie wystarczy. Napisałem na forum HSM o jakieś eleganckie rozwiązanie, ale tam zanim odpiszą...
Hmm...W takim razie odkuwkę zapisz jako .prt i zrób złożenie odkuwki i gotowego wyrobu.
Scientists dream about doing great things. Engineers do them.

James A. Michener

Autor tematu
Pawel_Chomik

Post napisał: Pawel_Chomik » 10 lut 2013, 08:16

Ale oczywiści że tak zrobiłem. Inaczej jak miałbym się opierać o surówkę. Na zdjęciach widać wałek umiejscowiony w przezroczystej surówce i wszystko siedzi sobie w przytulnym futerku. Ale przed chwilką przeczytałem że z HSMXpress konwertują modele do step więc w HSMWorks tym bardziej się da. Spróbuje z złożeniu podmienić surówkę part na step... Ale Jakby ktoś miał jeszcze jakieś sugestie to poproszę bo mnie to dobija żeby taki moduł tak generował ścieżki.

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Ogólne dyskusje na temat oprogramowania CAD/CAM”