dxf2gocde i okręgi
-
Autor tematu - Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
- Posty w temacie: 4
dxf2gocde i okręgi
Witam.
dxf2gcode to fajny programik ale za każdym razem jak konwertuje DXF z okegami bądź łukami wychodzą jakieś krzaki i wielkie koła, wogóle program jest przekłamany. Przy samych prostych jest OK. Jest na to jakiś sposób czy mam szukać innego konwertera? Może coś doradzicie?
Pozdrawiam
dxf2gcode to fajny programik ale za każdym razem jak konwertuje DXF z okegami bądź łukami wychodzą jakieś krzaki i wielkie koła, wogóle program jest przekłamany. Przy samych prostych jest OK. Jest na to jakiś sposób czy mam szukać innego konwertera? Może coś doradzicie?
Pozdrawiam
Tagi:
-
- ELITA FORUM (min. 1000)
Program zapewne nie jest przekłamany tylko źle skonfigurowany. W G-code koordynaty łuków można definiować w dwóch "trybach" absolutnym lub względnym, jeśli kod zostanie wygenerowany we względnym (koordynaty środka są o promień odległe od aktualnej pozycji) a program sterujący myśli że są absolutne nagle pojawia się wielkie koło o śrudku w okolicy środka układu współrzędnych. dxf2gcode nie znam, ale programy sterujące typu emc2 czy mach3 można przełączyć (czego używasz?). Jeśli chcesz spróbować innego <REKLAMA >konwertera dxf polecam mój DXFKornik ( https://www.cnc.info.pl/download.htm?id ... special=51 ) (jest skonfigurowany na ustawienia fabryczne mach2 i emc2 - wystarczy wybrać tryb)
Pozdrawiam
Grzesiek
Pozdrawiam
Grzesiek
-
Autor tematu - Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Jest własnie tak jak mówisz kilka wielkich okręgów. Programu używam Mach3, gdzie mogę zmienić typ tych koordynatów?
Wypróbowałem ten program który polecasz, fajnie że jest po polsku ale z tego co widzę wszystkie łuki rozbija na wiele krótkich lini, nie korzysta z komend G2 lub G3 tylko z samych G1.
Wypróbowałem ten program który polecasz, fajnie że jest po polsku ale z tego co widzę wszystkie łuki rozbija na wiele krótkich lini, nie korzysta z komend G2 lub G3 tylko z samych G1.
Ostatnio zmieniony 10 paź 2010, 01:09 przez bodzio38, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- ELITA FORUM (min. 1000)
Prawdopodobnie luki w twoim pliku nie sa "prawdziwymi" lukami tylko odpowidnio uformowanymi b-splineami. Jakiego programu uzyles do wygenerowania pliku dxf? Program testowalem z TurboCad i Solid Edge 2D Drafting (free)bodzio38 pisze: Wypróbowałem ten program który polecasz, fajnie że jest po polsku ale z tego co widzę wszystkie łuki rozbija na wiele krótkich lini, nie korzysta z komend G2 lub G3 tylko z samych G1.
Pozdrawiam
Grzesiek
ps. nie odpowiedzialem od razu bo pisalem posta o 1 pierwsze w nocy i po prostu przeoczylem pytanie