Poszukuję programu w którym mógłbym ustawić z góry ugięcie frez podobno nazywa się to kompensacją ugięcia freza. Czy jest to to samo co offset.
Ponieważ używam cienkich frezów np. fi 1 i taki frez ugina się w kierunku prostopadłym do obróbki np. o 0,3mm programowo ustawić taką kompensację ugięcia freza i jakie programy mają taką opcję ?
Jaki program?
-
- Sympatyk forum poziom 1 (min. 40)
- Posty w temacie: 1
mam do czynienie z podobny problemem, CAMa który by posiadał współczynnik o którym mówisz jeszcze nie spotkałem(a miałem okazje pracować już na kilku).
Generalnie radziłem sobie przez dodanie ujemnego offsetu/naddatku osiowego, w moich przypadkach(-0,02) zwykle wystarcza. Dlatego warto sprawdzić czy twój program posiada możliwość rozbicia offestu.
Kolejne rozwiązanie które teraz stosuje to powtórne przejechanie tej samej ścieżki. Daj to bardzo dobre rezultaty jednak z oczywistych powodów wydłuża czas pracy maszyny, dla obu przejazdów można "trochę" podkręcić posuw(u mnie ten drugi x2 pierwszego), z moich doświadczeń wynika, że lepiej 2 razy szybko niż raz powoli:)
No i to co zawsze robię to jeśli to tylko możliwe pcham jak największe narzędzie do obróbki "wstępnie wykańczającej" a "malucha"(np. 1mm) wykorzystuje w obróbce resztek. Powierzchnie do powtórnego przejazdu zdecydowanie się zmniejsza.
PS: możesz mi na PW napisać skąd bierzesz narzędzia, i ewentualnie w przybliżeniu w jakich cenach(kulki 3, 2, 1 mm) bo szukam jakichś alternatyw.
Generalnie radziłem sobie przez dodanie ujemnego offsetu/naddatku osiowego, w moich przypadkach(-0,02) zwykle wystarcza. Dlatego warto sprawdzić czy twój program posiada możliwość rozbicia offestu.
Kolejne rozwiązanie które teraz stosuje to powtórne przejechanie tej samej ścieżki. Daj to bardzo dobre rezultaty jednak z oczywistych powodów wydłuża czas pracy maszyny, dla obu przejazdów można "trochę" podkręcić posuw(u mnie ten drugi x2 pierwszego), z moich doświadczeń wynika, że lepiej 2 razy szybko niż raz powoli:)
No i to co zawsze robię to jeśli to tylko możliwe pcham jak największe narzędzie do obróbki "wstępnie wykańczającej" a "malucha"(np. 1mm) wykorzystuje w obróbce resztek. Powierzchnie do powtórnego przejazdu zdecydowanie się zmniejsza.
PS: możesz mi na PW napisać skąd bierzesz narzędzia, i ewentualnie w przybliżeniu w jakich cenach(kulki 3, 2, 1 mm) bo szukam jakichś alternatyw.
Na pochyłe drzewo i Salomon nie naleje
-
- Moderator
-
Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 1
Witampkar pisze:....PS: możesz mi na PW napisać skąd bierzesz narzędzia, i ewentualnie w przybliżeniu w jakich cenach(kulki 3, 2, 1 mm) bo szukam jakichś alternatyw.
Tutaj jest tanio

Pomagam w:
HAAS - frezarki, tokarki
HAAS - frezarki, tokarki