Kanałek na wałku w Alphacam V7
-
Autor tematu - Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
- Posty w temacie: 2
- Kontakt:
Kanałek na wałku w Alphacam V7
Witam serdecznie.Panowie mam pytanie jak narysować w module do frezowania wałek np fi 100 na nim kanałek i zfazować go fazką 3x45 stopni.Dziękuje za jakiekolwiek wskazówki
- Załączniki
-
- kanalek na walku.rar
- (940 Bajtów) Pobrany 268 razy
Tagi:
-
- Sympatyk forum poziom 1 (min. 40)
nie bardzo wiem o co Ci chodzi, ale...
jeśli chcesz narysować wałek z fazą(jest kilka dróg ta chyba najprostsza):
- tworzysz obszar pracy o wymiarze 100x100xh
- tworzysz płaszczyznę roboczą np. XZ na środku obszaru
- rysujesz(wstawiasz DXF) przekrój i oś obrotu
- zostawiasz na tym przekroju tylko jedną stronę
- tworzysz powierzchnię obrotową(chyba najpierw się wskazywało geometrie obrotową a potem oś)
tylko nie wiem co Ci to ma dać, bo:
-jeśli chcesz fazować fazownikiem to wystarczy narysować okrąg fi>100 i potem dobrać odpowiednie wysokości
- jeśli chcesz fazować w 5 osiach(?!) to wystarczy Ci tylko powierzchnia fazy(tworzysz ją tak jak napisałem na początku) a następnie obrabiasz obróbka powierzchni(bokiem freza)
W razie wątpliwości wieczorkiem mogę Ci zrobić przykładowy program w AC V7, chyba, że źle coś zrozumiałem to sprecyzuj
jeśli chcesz narysować wałek z fazą(jest kilka dróg ta chyba najprostsza):
- tworzysz obszar pracy o wymiarze 100x100xh
- tworzysz płaszczyznę roboczą np. XZ na środku obszaru
- rysujesz(wstawiasz DXF) przekrój i oś obrotu
- zostawiasz na tym przekroju tylko jedną stronę
- tworzysz powierzchnię obrotową(chyba najpierw się wskazywało geometrie obrotową a potem oś)
tylko nie wiem co Ci to ma dać, bo:
-jeśli chcesz fazować fazownikiem to wystarczy narysować okrąg fi>100 i potem dobrać odpowiednie wysokości
- jeśli chcesz fazować w 5 osiach(?!) to wystarczy Ci tylko powierzchnia fazy(tworzysz ją tak jak napisałem na początku) a następnie obrabiasz obróbka powierzchni(bokiem freza)
W razie wątpliwości wieczorkiem mogę Ci zrobić przykładowy program w AC V7, chyba, że źle coś zrozumiałem to sprecyzuj
Na pochyłe drzewo i Salomon nie naleje
-
Autor tematu - Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
- Kontakt:
Witam pkar. Chodzi mi o cos takiego jak w kolejnym załączniku tylko nie wiem jak owinąć kanałek na powierzchni niestety owija mi się pod powierzchnią i jest kicha już kilka dni się z tym motam i dalej nie wychodzi Po owinięciu chciałbym obrobić kanałek i zfazować go po całym obwodzie na jednakową głębokość.
[ Dodano: 2010-07-26, 22:50 ]
I jeśli nie zrobi ci to większego problemu to proszę prześlij twoje rozwiązania przyda się na pewno
[ Dodano: 2010-07-26, 22:50 ]
I jeśli nie zrobi ci to większego problemu to proszę prześlij twoje rozwiązania przyda się na pewno

- Załączniki
-
- dem.rar
- (2.07 KiB) Pobrany 249 razy
-
- Sympatyk forum poziom 1 (min. 40)
ok, nie zrozumiałem wcześniej o co chodzi. Sprawa generalnie jest dość prosta:
- podstawowy błąd jaki możesz popełniać to złe odwrócenie powierzchni:
każda powierzchnia stworzona w AC ma swój kierunek(czerwony - dół, szary - góra) możesz go zobaczyć w widoku zacieniowanym(czy jakoś tak -> prawy na ekranie i w menu gdzieś tam jest), więc sprawdź czy na pewno Twoja powierzchnia jest szarą częścią do góry. Jeśli nie to żeby zmienić: prawym na ekranie i opcja "odwróć stronę powierzchni".
- kolejny możliwy błąd: być może nałożyło Ci się kilka powierzchni i AC się gubi - wygaś wszystkie powierzchnie i włączaj je po koli sprawdzając czy niema gdzieś podwójnych
- jeszcze jedna możliwość(pisze tylko tak proforma bo to raczej mało możliwe żebyś tego nie wiedział:) AC zawsze generuje ścieżkę położenia czubka narzędzia więc po owinięciu jet ona pod powierzchnią - gdy w operacji którą owijasz dałeś głębokość końcową <0 lub nad powierzchnią gdy głębokość końcowa >0. Głębokość operacji po owinięciu jest zawsze odnoszona do powierzchni na którą owijasz - czyli jeśli chcesz żeby narzędzie pracowało 5mm nad powierzchnią to w operacji którą będziesz owijał wpisujesz głębokość końcową 5mm.
jeśli wyślesz mi plik AC(może być na PW) to mogę zobaczyć co jest nie tak
będę miał chwile to Ci zrobię przykład, ...
- podstawowy błąd jaki możesz popełniać to złe odwrócenie powierzchni:
każda powierzchnia stworzona w AC ma swój kierunek(czerwony - dół, szary - góra) możesz go zobaczyć w widoku zacieniowanym(czy jakoś tak -> prawy na ekranie i w menu gdzieś tam jest), więc sprawdź czy na pewno Twoja powierzchnia jest szarą częścią do góry. Jeśli nie to żeby zmienić: prawym na ekranie i opcja "odwróć stronę powierzchni".
- kolejny możliwy błąd: być może nałożyło Ci się kilka powierzchni i AC się gubi - wygaś wszystkie powierzchnie i włączaj je po koli sprawdzając czy niema gdzieś podwójnych
- jeszcze jedna możliwość(pisze tylko tak proforma bo to raczej mało możliwe żebyś tego nie wiedział:) AC zawsze generuje ścieżkę położenia czubka narzędzia więc po owinięciu jet ona pod powierzchnią - gdy w operacji którą owijasz dałeś głębokość końcową <0 lub nad powierzchnią gdy głębokość końcowa >0. Głębokość operacji po owinięciu jest zawsze odnoszona do powierzchni na którą owijasz - czyli jeśli chcesz żeby narzędzie pracowało 5mm nad powierzchnią to w operacji którą będziesz owijał wpisujesz głębokość końcową 5mm.
jeśli wyślesz mi plik AC(może być na PW) to mogę zobaczyć co jest nie tak
będę miał chwile to Ci zrobię przykład, ...
Na pochyłe drzewo i Salomon nie naleje