Pro/Engineer...temat dla użytkowników

Autor tematu
qsiot
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Posty w temacie: 3

Pro/Engineer...temat dla użytkowników

Post napisał: qsiot » 25 maja 2009, 10:34

Witam,

Założyłem tego posta aby rozpocząć dyskusję na temat pro/engineera dla użytkowników tego oprogramowania.

Sam pracuje na nim już przeszło rok, głównie w module NC (choć staram się zdobywać wiedzę również na innych modułach). Chętnie podzielę się swoim doświadczeniem jeśli ktoś z Was ma jakiś problem. Jednocześnie liczę że może znajdzie się jakieś grono użytkowników którzy również wyrażą chęć takiej swobodnej współpracy.

Na sam początek interesuje mnie jaką macie opinie o samym pro/engineerze i/lub o jego module CAM?
Na ilu osiach ewentualnie pracujecie?
Czy spełnia Wasze oczekiwania?
Czy są sytuacje w których nie mogliście sobie z czymś poradzić?
Ogólnie o wadach i zaletach najlepiej w porównaniu do innych programów?

Na razie rozmyślnie skupiłem się na takich ogólnych pytaniach, choć mam nadzieję że pojawią tu się również pytania i co ważniejsze odpowiedzi na bardziej szczegółowe problemy.

Pozdrawiam.

Tagi:

Glus
Sympatyk forum poziom 1 (min. 40)
Posty w temacie: 2

Post napisał: Glus » 25 maja 2009, 23:42

Czy orientujesz sie - byla taka wersja darmowa PTC Pro Express - niestety klucz dali na 5 lat a potem przestali udostepniac. Czy jest mozliwosc dostania od PTC klucza na dalsza prace ? (Teraz daja Alibre - ale jest potrzebny internet do dzialania).

Autor tematu
qsiot

Post napisał: qsiot » 26 maja 2009, 09:02

Jest cos takiego jak ProductView Express i dalej jest to produkt darmowy udostępniany przez PTC na ich stronce... zobacz prosze ten link
http://www.ptc.com/products/productview/express
Wiem że jest to programików w którym możesz sobie przegladać pliki które zostały wykonane w proenginierze, ewentualnie tworzyć jakieś przekroje itp.

Czy to o to ci chodziło?

Awatar użytkownika

LukasB
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 1

Re: Pro/Engineer...temat dla użytkowników

Post napisał: LukasB » 26 maja 2009, 23:07

qsiot pisze:Witam,

Założyłem tego posta aby rozpocząć dyskusję na temat pro/engineera dla użytkowników tego oprogramowania.

Sam pracuje na nim już przeszło rok, głównie w module NC (choć staram się zdobywać wiedzę również na innych modułach). Chętnie podzielę się swoim doświadczeniem jeśli ktoś z Was ma jakiś problem. Jednocześnie liczę że może znajdzie się jakieś grono użytkowników którzy również wyrażą chęć takiej swobodnej współpracy.

Na sam początek interesuje mnie jaką macie opinie o samym pro/engineerze i/lub o jego module CAM?
Na ilu osiach ewentualnie pracujecie?
Czy spełnia Wasze oczekiwania?
Czy są sytuacje w których nie mogliście sobie z czymś poradzić?
Ogólnie o wadach i zaletach najlepiej w porównaniu do innych programów?

Na razie rozmyślnie skupiłem się na takich ogólnych pytaniach, choć mam nadzieję że pojawią tu się również pytania i co ważniejsze odpowiedzi na bardziej szczegółowe problemy.

Pozdrawiam.

Ogolnie powiem ze na poczatku bylem nim zachwycony lecz ma pewna wade niekiedy pomija zaokraglenie sciezek i np ostatnioa sciezke robi na ostro. co w takich momentach poradzilbys ty. ?? z goruy dzieki

Glus
Posty w temacie: 2

Post napisał: Glus » 26 maja 2009, 23:42

Autor tematu
qsiot

Post napisał: qsiot » 27 maja 2009, 10:21

Z tym pro/desktop'em to troche szukałem na PTC ale w zasadzie nic interesujacego sie nie dowiedzialem... widocznie przestali juz udostępniać ten produkt... sam znam kilku konstruktorów którzy bardzo sobie go chwalili... i generalnie tutaj doszukują się jakiegoś spisku mającego na celu zamianę pro/desktopa na pro/e ;)

[ Dodano: 2009-05-27, 10:22 ]
Jeśli chodzi o te zaokrąglanie ściezki to możesz wrzucić jakiegos screen'a... wtedy może cos powalczę z tematem.

edo81
Sympatyk forum poziom 2 (min. 50)
Sympatyk forum poziom 2 (min. 50)

Zaglebianie po linie srubowej (Pro_Engineer 4)

Post napisał: edo81 » 30 lip 2009, 16:59

Chce wybrać zgrub jakieś wybranie zagłębienie poza materiałem odpada. Wiec został mi tylko zagłębić wy materiale, normalnie pierw robię to wiertlem a późnej wy tym otworze
zagłębiam się. Wiem ze można to z robić iż zagłębi się po lini śrubowej, wybierze co ma wybrać znowu się zagłębi po lini śrubowej i tak aż do końca Ale nie potrafię Tego zrobić.
Mozę kolego mógł mi w tym pomoc?
Pozdrawiam

krank1
Kontakt:

Post napisał: krank1 » 31 lip 2009, 09:09

Żeby nie za długo to jest to system o ogromnych możliwościach, wadą jest brak intuicyjności (od wersji WF chłopaki z PTC walczą z tym problemem i z wersji na wersję jest lepiej :) ) Co do mudułu NC to w 3 osiach jest bardzo fajny i indeksowanie dodatkowych osi można jeszcze przełknąć. Płynne programowanie w 5 osiach jest już dość męczące ze względu na interfejs. Ogólnie jeśli chodzi o ścieżkę to nie napotkałem bariery nie do przeskoczenia. Czasem trzeba stosować metodę "jak nie drzwiami to oknem" ale ścieżkę mozna uzyskać dokładnie taką jak chcesz.

polecam Polskie Forum ProEngineer: https://hns.selfip.com/pfp/smf/index.php

Pozdrawiam.

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Ogólne dyskusje na temat oprogramowania CAD/CAM”