Dla tych, którzy się interesują tym oprogramowaniem - jest dostępna nowa wersja FreeCad. Pewnie niektórzy już wiedzą.
https://wiki.freecad.org/Release_notes_1.0
https://youtu.be/-2FN9M9guP8?si=uGWIT6RG_96HyBAP
Dla mnie najważniejsze, że popracowano nad głównym problemem który mi przeszkadzał, czyli złożenia, które się rozsypywały po edycji jakiejkolwiek części. Odpaliłem nowy moduł do złożeń i zrobiłem pierwsze testy i jest lepiej - czy całkiem dobrze to jeszcze nie wiem, bo jeszcze nie do końca potrafię obsłużyć nowy moduł. W Wiki napisano, że jeszcze będą nad tym pracować.
Z ciekawostek jest też nowy ulepszony moduł CAM, może ktoś korzysta.
FreeCad 1.0.0
-
Autor tematu - Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 1
- Kontakt:
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 2
Re: FreeCad 1.0.0
Właśnie to mnie najbardziej interesuje, bo ten dotychczasowy nie nadawał się do użytku...drzasiek90 pisze: ↑27 lis 2024, 07:46Z ciekawostek jest też nowy ulepszony moduł CAM, może ktoś korzysta.
-
- Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Mam pytanko dla znajacych moduł CAM Freecad-a 1.0 :
Wypociłem projekt obróbki detalu, bedę ferezować wgłębienia w kosce alumium któa ma już kilka otworów. No i właśnie chciałem jeden z nich wykorzystać jako bażę do sutawienia położeni osi x i y frezu a z to tradycyjnie góra kostki.
Podpowie ktoś jak zmienić ten punkt bazy bo teraz w symulacji frez zaczyna od punktu 0.0.0 kóry jest dokładnie na rogu kostki a tam to raczej ciężko ustawić dobrze frez.
Wypociłem projekt obróbki detalu, bedę ferezować wgłębienia w kosce alumium któa ma już kilka otworów. No i właśnie chciałem jeden z nich wykorzystać jako bażę do sutawienia położeni osi x i y frezu a z to tradycyjnie góra kostki.
Podpowie ktoś jak zmienić ten punkt bazy bo teraz w symulacji frez zaczyna od punktu 0.0.0 kóry jest dokładnie na rogu kostki a tam to raczej ciężko ustawić dobrze frez.
-
- Lider FORUM (min. 2000)
Nie sadzę żeby ktoś znał moduł CAM. Ja próbowałem jakiś czas temu i nic nie dało się w nim zrobić, więc nawet gdybym cokolwiek pamiętał, to byłaby to wiedza absolutnie bezużyteczna...yabba235 pisze: ↑06 gru 2024, 12:48Mam pytanko dla znajacych moduł CAM Freecad-a 1.0 :
Natomiast co do ustawienia zera, to nie ma potrzeby ustawiać go w punkcie 0,0,0. Wszystkie, albo przynajmniej wszystkie poważniejsze programy sterujące frezarką, dają możliwość nie tylko wyzerowania osi, ale też przypisania dowolnej wartości aktualnemu położeniu osi. Czyli możesz szukać środka otworu jeśli tylko znasz jego offset względem rogu kostki.
-
- Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Genialnie proste, dziękuję !
Jeszcze jedno pytanko - czy można ustawić szybkość opuszczania frezu na szybki ruch i np zwolnienie na 1mm nad płaszczyzną pracy ?
Bo teraz niby wszystko jest ok, ale z powodu bardzo wolnego ruchu frezu ( taka sama szybkość jak przy pracy, czyli bardzo wolno) jeden przebieg na tej mojej kostce to 5min

-
- Specjalista poziom 2 (min. 300)
- Posty w temacie: 1
Witam
łomatkojasneżesieda ,trzeba tylko trochę chęci żeby poznać program i jego CAMa
pooglądaj stare filmy na YT Pana Damiana w którymś jest pokazane co i gdzie wpisać:
ile naddatku ma przygotówka,clearance itp później program sam to dobrze dobierze
pozdrawiam
łomatkojasneżesieda ,trzeba tylko trochę chęci żeby poznać program i jego CAMa
pooglądaj stare filmy na YT Pana Damiana w którymś jest pokazane co i gdzie wpisać:
ile naddatku ma przygotówka,clearance itp później program sam to dobrze dobierze
pozdrawiam