zgadzam się, a przetestowałem jużkilka i rzeczywiście MasterCam jest obecnie chyba najlepszyRAJMUND pisze:Od zawsze MasterCAM i żaden innyjaki CAM najlepszy jest pod kątem wykonawstwa form wtryskowych?)))) ale to moje subiektywne zdanie:))))))
Pod względem rodzai strategii, nakładania ścieżek i łatwości obsługi żaden program mu nie dorównuje - To akurat już obiektywne zdanie.
CAM - formy wtryskowe
-
- Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
- Posty w temacie: 1
- Kontakt:
podzielam opinie kolegi
Tagi:
-
- Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
Witam .Ze spokojem moge poradzić SOLIDCAM . Pracowałem i w mastercam oraz surfcam , ale SC to jest to. Bardzo intuicyjny i poręczny. W połączeniu z imachiningiem rewelacja. Czasy skracają się o połowę W imachiningu sam dobiera parametry skrawania (posuwy , obroty a nawet strategie i grubość warstw do zebrania w zależności od materiału i narzędzia. Oczywiście jeżeli coś ci nie pasuje to można wszystko edytować samemu) . Jak masz jakieś pytania to pisz , chętnie pomogę.
-
- Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Posty w temacie: 2
Re: CAM - formy wtryskowe
NX tak jak dużo ludzi mowi jest dobry, ale jest to również mega "kombajn/kalkulator" i żeby zaznaczyć /zmienić coś "banalnego" w danej obróbce często trzeba się naszukac w zakładkach ktorych nie jest malo, malo intuicyjny - userfriendly w tym systemie moim zdaniem nie istnieje.
Przy formach pracowałem w delcamie i edgecam, było to trochę temu - delcam pozwala Ci dopracować w prosty sposób sciezke po jej wygenerowaniu, poprzez dociecie/przecięcie ścieżki narzedzia, modyfikacje pojedynczego wjazdu który się "źle "układa - mega sprawa.
Przy formach pracowałem w delcamie i edgecam, było to trochę temu - delcam pozwala Ci dopracować w prosty sposób sciezke po jej wygenerowaniu, poprzez dociecie/przecięcie ścieżki narzedzia, modyfikacje pojedynczego wjazdu który się "źle "układa - mega sprawa.
-
- Lider FORUM (min. 2000)
Solidcam ma to samo- tpedit pozwala na edytowanie ścieżki narzędzia przejście po przejściu, dodatkowo chyba 2 lata temu mowili na targach o nowych opcjach optymalizacji ścieżek, ale jakoś tego nie widać, a Imachining, to juz mają prawie wszyscy 

Można?
Morzna!!!
Morzna!!!
-
- Specjalista poziom 1 (min. 100)
Obecnie pracuje w solidcamie, obczaje opcję, niestety praca tak ambitna że wystarczają głównie operacje bazujące na profilach, więc na temat systemu się nie wypowiadam.
Imachining /vawe - jakoś nie widzę aż takich korzyści przy obróbce stempli/matryc chyba że się mylę
Pozdr
Imachining /vawe - jakoś nie widzę aż takich korzyści przy obróbce stempli/matryc chyba że się mylę

Pozdr
-
- Sympatyk forum poziom 2 (min. 50)
Panowie, a jak wygląda sytuacja z rozpoznawaniem cech(otwory, kieszenie,...) i automatyczną obróbką tych cech jak również tworzeniem własnych postprocesorów w systemach cam z których korzystacie?
-
- Specjalista poziom 3 (min. 600)
W Mastercamie rozpoznawanie cech brył nawet bez historii działa i to nadzwyczaj sprawnie. Usuwałem jedną opcją całe złożone gniazda (nawet ich wielokrotność o ile się zdarza) w zaawansowanie sferycznie geometriach. Czasem to niezbędne by stworzyć stempel albo obrobić powierzchnię 3D (lub więcej)
Jeśli chodzi o automatyczną obróbkę... Są te opcje, ale moim zdaniem przydatne tylko awaryjnie. Musiałem pewien element do samolotu ogarnąć "na poczekaniu", nie było czasu na zabawę w CAD/CAM. Opcja nazywa się to FBM. W sumie udało się to wrzucić program na maszynę w 15 minut, gdzie normalnie bym musiał ze 3 godziny intensywnie się namordować by zrobić to "po bożemu".
Detal wykonałem, samolot poleciał i się się nie rozbił
Z tym że sama optymalizacja programu by wymagała sporo dopracowania, na pewno by można było szybciej obróbkę wykonać stosując klasyczny tok postępowania.
Postprocesor - Samodzielnie dopasowałem. Wybrałem najbardziej zbliżony do wymaganego i odpowiednio zmodyfikowałem by nie trzeba było tracić czas na ręczną edycję wygenerowanego .NC.
Jeden postprocesor zrobiłem do INFOTEC PRO 3121 (goły G-kod bez cykli, bez kodów określających układy współrzędnych (G54, G55), łuki opisywane poprzez XYIJ (R nie działa)
Drugi post do AFM Baca i Harnaś oparte na Fanucu Oi MB i MC. Zmieniłem kierunek obrotu czwartej osi, zmodyfikowałem zakończenie programu by stół dojechał po obróbce do mnie, cykl gwintowania ustawiłem by generował jako synchroniczny (M29, G84 itd), ustawiłem tak by generowało układy współrzędnych (w odróżnieniu od INFOTECA) i kilka innych szczegółów.
Jeśli chodzi o automatyczną obróbkę... Są te opcje, ale moim zdaniem przydatne tylko awaryjnie. Musiałem pewien element do samolotu ogarnąć "na poczekaniu", nie było czasu na zabawę w CAD/CAM. Opcja nazywa się to FBM. W sumie udało się to wrzucić program na maszynę w 15 minut, gdzie normalnie bym musiał ze 3 godziny intensywnie się namordować by zrobić to "po bożemu".
Detal wykonałem, samolot poleciał i się się nie rozbił

Z tym że sama optymalizacja programu by wymagała sporo dopracowania, na pewno by można było szybciej obróbkę wykonać stosując klasyczny tok postępowania.
Postprocesor - Samodzielnie dopasowałem. Wybrałem najbardziej zbliżony do wymaganego i odpowiednio zmodyfikowałem by nie trzeba było tracić czas na ręczną edycję wygenerowanego .NC.
Jeden postprocesor zrobiłem do INFOTEC PRO 3121 (goły G-kod bez cykli, bez kodów określających układy współrzędnych (G54, G55), łuki opisywane poprzez XYIJ (R nie działa)
Drugi post do AFM Baca i Harnaś oparte na Fanucu Oi MB i MC. Zmieniłem kierunek obrotu czwartej osi, zmodyfikowałem zakończenie programu by stół dojechał po obróbce do mnie, cykl gwintowania ustawiłem by generował jako synchroniczny (M29, G84 itd), ustawiłem tak by generowało układy współrzędnych (w odróżnieniu od INFOTECA) i kilka innych szczegółów.