Koło zębate
-
Autor tematu - Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
- Posty w temacie: 3
Koło zębate
Witam,
potrzebuję pomocy przy rysowaniu koła zębatego o zębach prostych. Chodzi o rysunek dokładny powiedzmy ze do 0.001 mm może być w 2D. Mam dane koła:
ilość zębów
moduł
średnice koła wierzchołkowego da
korekcje
i grubość zębów (a mierzony przez 3 zęby) czy jakos tak
Jestem z tego zielony więc proszę o jakiekolwiek podpowiedzi. A chodzi o narysowanie zęba przez ewolwentę lub cos co bardzo dokładnie to odzwierciedli.
pozdrawiam
Tomek
potrzebuję pomocy przy rysowaniu koła zębatego o zębach prostych. Chodzi o rysunek dokładny powiedzmy ze do 0.001 mm może być w 2D. Mam dane koła:
ilość zębów
moduł
średnice koła wierzchołkowego da
korekcje
i grubość zębów (a mierzony przez 3 zęby) czy jakos tak
Jestem z tego zielony więc proszę o jakiekolwiek podpowiedzi. A chodzi o narysowanie zęba przez ewolwentę lub cos co bardzo dokładnie to odzwierciedli.
pozdrawiam
Tomek
Tagi:
-
- Specjalista poziom 3 (min. 600)
- Posty w temacie: 1
- Kontakt:
Po pierwsze, to programy CAD pracuja domyslnie w tolerancji do 0.01mm, po co Ci wiecej? I tak przy eksporcie i imporcie rysunku, stracisz dokladnosc.
Podaj ilosc zebow i moduł to powinno wystarczyc.
Podaj ilosc zebow i moduł to powinno wystarczyc.
Kazde parametry sa idealne, czasami tylko narzedzia sa malo wytrzymale 
Kazdy wymiar da sie osiagnac, czasami wystaczy docisnac mocniej urzadzenie pomiarowe

Kazdy wymiar da sie osiagnac, czasami wystaczy docisnac mocniej urzadzenie pomiarowe

-
- Specjalista poziom 2 (min. 300)
- Kontakt:
Mniej więcej to samo chciałem napisać, takie tolerancje nawet w pomiarowych programach CAD/CAM to raczej tylko taki umowny "dodatek", a rzeczywistość trochę inna.
CAD/CAM CAGILA
Porównanie programów dla wycinarek CNC => http://www.cnc.info.pl/topics51/automat ... t18915.htm
Optymalny automatyczny nesting to już połowa sukcesu, kliknij na WWW i dowiesz się więcej
Porównanie programów dla wycinarek CNC => http://www.cnc.info.pl/topics51/automat ... t18915.htm
Optymalny automatyczny nesting to już połowa sukcesu, kliknij na WWW i dowiesz się więcej

-
Autor tematu - Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
- Posty w temacie: 3
kolo musi być jak najdokładniej narysowane. Potrzebne jest do sprawdzania innych kół. W mastercamie popisał bym sobie współrzędne i jazda na maszynę
Dobra wiem, ze idzie takie koło narysowac w solid edge tylko ze jak wygeneruje to mi sie nie zgadza srednica zewnetrzna
. I to nie wazne czy kolo jest z korekcją czy bez. Moze ktos ma jakis lepszy pomysł moze jak narysowac ewolwente w auto cadzie. Albo jakiś lepszy programik niż solid edgea??

-
- Specjalista poziom 1 (min. 100)
wicher84 pisze:chce wygenerować zestaw punktów, tylko ze nie na maszynę do frezowania a np na maszynę do kontroli jakości wykonanych elementów.
Jeśli chcesz mieć dokładną ewowlwentę to musisz ją sobie narysować w jakim programie typu cad, solid edge czy inny ale nie wygenerować ją przy pomocy dołączonych do nich generatorów. JUż starym auto cad-em r14 z przed 10 lat można bez problemu narysować dokładną ewolwentę z odkładnością 8 miejsc po przecinku, a 15 letnim UG12 można narysować z dokładnością 15 miejsc po przecinku. Są też wzory wg których można wyliczyć współrzędne x, y dowolnej liczby punktów ewolwenty.