Frezowaie tekstu na zaokrąglonej desce
-
Autor tematu - Czytelnik forum poziom 2 (min. 20)
- Posty w temacie: 5
Frezowaie tekstu na zaokrąglonej desce
Witam,
Chcę wyfrezować (grawerować) na półokrągłej desce tekst. Załączyłem w programie Cambam deskę.stl jako powierzchnię, ale nie wiem jak ustawić ścieżkę tekstu na powierzchni. Mam jeszcze do użytku Artcama? Na którym będzie łatwiej? Da się w ogóle takie coś zrobić w Cambam na nierównej powierzchni?
Z góry dzięki, Pozdrawiam
Chcę wyfrezować (grawerować) na półokrągłej desce tekst. Załączyłem w programie Cambam deskę.stl jako powierzchnię, ale nie wiem jak ustawić ścieżkę tekstu na powierzchni. Mam jeszcze do użytku Artcama? Na którym będzie łatwiej? Da się w ogóle takie coś zrobić w Cambam na nierównej powierzchni?
Z góry dzięki, Pozdrawiam
Tagi:
-
- ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 4
Re: Frezowaie tekstu na zaokrąglonej desce
Co do CamBam-a, to nie wiem, ale w Artcami-e zrobisz to NA PEWNO i to bardzo łatwo.menhils pisze:Mam jeszcze do użytku Artcama? Na którym będzie łatwiej? Da się w ogóle takie coś zrobić w Cambam na nierównej powierzchni?
Jednak Artcam, to rożne wersje, więc NA PEWNO zrobisz to w Artcam PRO i Artcam JewelSmith.
Jeśli chodzi o grawerowanie napisu wklęsłego, to jest to niezwykle proste zadanie, a w dodatku można to wykonać na kilka sposobów.
Jeśli chcesz wypukły, to musisz zrobić/dodać relief (z napisu) na istniejącym (zaimportowanym) STL-u i frezować całość, a jeśli dodatkowo chcesz mieć ten napis bardzo wyraźny (ostre kąty), to frezowanie musi się odbyć kilkoma narzędziami, a co za tym idzie kilkoma etapami.
Można również, w przypadku napisu wypukłego, pobawić się w obróbkę cechy i efekt będzie podobny (lub identyczny) jak przy obróbce reliefu, ale to wymaga osobnego omówienia, a po prostu mi się nie chce

Tak czy siak, w przypadku artcam-a, nie ma z tym najmniejszego kłopotu.
-
Artcam pro ..... co ?menhils pisze:Artcam pro,
8, 9, 11, 12, 2013, 2015, R2 ?
Kolego menhils, z całym szacunkiem, ale jeśli chcesz dokładnych odpowiedzi, to sam dokładnie odpowiadaj.
Ja już o nic więcej Cię nie zapytam, więc jeśli podasz dokładną wersję, to odpowiem na Twoje pierwotnie postawione pytania, ale dopytywać już nie będę, bo (wybacz) to nie mnie zależy na odpowiedzi.
-
@menhils
Frezowanie wklęsłego kształtu na reliefie:
-- Można użyć obróbki cechą
-- Można utworzyć relief wklęsły z wektorów i użyć obróbki reliefu.
-- Można utworzyć dowolną obróbkę i rzutować trajektorię obróbki na relief.
Mam nadzieję, że pomogłem.
Sorry, ale tutoriala zwyczajnie mi się nie chce pisać.
Napiszę tylko, że każda z w/w metod jest prosta.
Frezowanie wklęsłego kształtu na reliefie:
-- Można użyć obróbki cechą
-- Można utworzyć relief wklęsły z wektorów i użyć obróbki reliefu.
-- Można utworzyć dowolną obróbkę i rzutować trajektorię obróbki na relief.
Mam nadzieję, że pomogłem.
Sorry, ale tutoriala zwyczajnie mi się nie chce pisać.
Napiszę tylko, że każda z w/w metod jest prosta.