protel lub pdf i g-code płytki drukowanej
-
- Znawca tematu (min. 80)
- Posty w temacie: 5
DesignSpark jest kosmicznie prosty.muszę sprawdzić jak z programem do projektowania
jeżeli w koncepcji jest taki jak eagle - to wymiękam
Robiłem kiedyś podejście zarówno do Protela jak i Eagle'a, ale były dla mnie za skomplikowane.
A ponieważ moje płytki są równie kosmicznie proste, więc nie mam problemów i używam DS.
Zawodowcy, projektujący skomplikowane płytki, znajdą pewnie w DS albo brak ergonomiczności albo braki w bibliotekach.
Ja nie jestem w stanie, bo nie jestem ani przywyczajony do standardów Protel/Eagle, ani moje potrzeby projektowania nie są wielkie.
Polecam spróbować, tym bardziej, że jest za darmo (jeszcze?)

-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 5
witam.
tylko łączy się to z bolesną ( dla mnie ) koniecznością przejścia na XP - działam sobie na win2k .
niby mam oryginał XP - ale stawianie całego systemu ( z przyległościami ) od nowa to sporo roboty .
trochę to " boli " .
i chyba prostszy od traxmakera nie jest
nie są to proste sprawy - kwik z frezarki i sporo porobionych projektów .
sprawę trzeba rozważyć .
dzięki za przykłady .
pozdrawiam .
tylko łączy się to z bolesną ( dla mnie ) koniecznością przejścia na XP - działam sobie na win2k .
niby mam oryginał XP - ale stawianie całego systemu ( z przyległościami ) od nowa to sporo roboty .
trochę to " boli " .
i chyba prostszy od traxmakera nie jest

nie są to proste sprawy - kwik z frezarki i sporo porobionych projektów .
sprawę trzeba rozważyć .
dzięki za przykłady .
pozdrawiam .
Mane Tekel Fares
-
- ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 6
Pracowałem i czasem jeszcze się bawię w Eaglu, Altiumie(nowsze wersja protela) i czasami w DesignSoarku oraz w cadstarze, najlepiej czuję się w tym ostatnim, i właśnie design spark jest podobny filozofią pracy jak i kreatorami obudów i czasami symboli do cadstara, po pierwszych tygodniach z Cadstrem określiłem to tak że to taki Linux EDA
podobnie jest z DesignSparkiem ale niestety ma błędy które podczas większych projektów się pokazują.
Pozdrawiam

Pozdrawiam
"I siedzieli oni razem pod nagim DOS-em i nie wstydzili sie tego." 

-
- Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
- Posty w temacie: 2
- Kontakt:
Zatem temat odgrzebię. Czy ktoś przebił się przez otworzenie gerberów z Altiuma w HeeksCAM (z dodatkiem HeeksCNC)? Pytam bo właśnie zainstalowałem Heeksa i wczytuję gerbera z Altiuma, wyskakuje okno z wyborem czy ma zrobić:
- Produce trace isolation sketches
- Produce trace centre-line sketches
...
Wybieram pierwsze lub drugie i nic. Nic się nie otwiera. Nie widać gerbera.
Czy może jeszcze coś muszę włączyć?
Jestem początkujący od minimum w Heeksie.
- Produce trace isolation sketches
- Produce trace centre-line sketches
...
Wybieram pierwsze lub drugie i nic. Nic się nie otwiera. Nie widać gerbera.
Czy może jeszcze coś muszę włączyć?
Jestem początkujący od minimum w Heeksie.
-
- Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
- Posty w temacie: 2
- Kontakt:
Line Grider jest zbyt ubogi. Robi tylko obrysy ścieżek (izolację), poza tym się wykrzacza na gerberach z Altiuma. A ja potrzebuję oprócz obrysów ścieżek (albo nawet zamiast obrysów/izolacji) możliwość wyfrezowywania niepotrzebnych pól miedzi (obcych pól miedzi z płytki PCB, czyli tak zwaną opcję "rub out".
Mam nadzieję że zrobiłbym to za pomocą Heeksa, ale po zaczytaniu gerbera nic się nie dzieje w Heeksie - nie widać rysunku/żadnego obiektu. Czy umiałby mi ktoś pomóc z tym w Heeksie? Może trzeba coś włączyć/wyłączyć lub przekonfigurować?
Jako załącznik dołączam przykładowy prosty Gerber wygenerowany z Altiuma. Polygony są jako spójne (Solid), nie zbudowane z linii (nie Hatched).
Byłbym wdzięczny za pomoc.
Mam nadzieję że zrobiłbym to za pomocą Heeksa, ale po zaczytaniu gerbera nic się nie dzieje w Heeksie - nie widać rysunku/żadnego obiektu. Czy umiałby mi ktoś pomóc z tym w Heeksie? Może trzeba coś włączyć/wyłączyć lub przekonfigurować?
Jako załącznik dołączam przykładowy prosty Gerber wygenerowany z Altiuma. Polygony są jako spójne (Solid), nie zbudowane z linii (nie Hatched).
Byłbym wdzięczny za pomoc.
- Załączniki
-
- PCB.zip
- Plik Gerbera z Altium.
- (10.49 KiB) Pobrany 160 razy
-
- Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Posty w temacie: 1
Żeby nie zakładać kolejnego wątku to mam problem właśnie z LineGRinderem.
Do tej pory byłem z niego zadowolony ale od pewnego czasu robiąc bardziej skomplikowane płytki w DesignSparku po wygenerowaniu gerbera mam błąd:
Aperture Macro parameters (%AM parameters) are not supported.
Nie wiem skąd się bierze ten parametr %AM, czy ktoś może powiedzieć za co on odpowiada albo skąd się bierze?
przemek
Do tej pory byłem z niego zadowolony ale od pewnego czasu robiąc bardziej skomplikowane płytki w DesignSparku po wygenerowaniu gerbera mam błąd:
Aperture Macro parameters (%AM parameters) are not supported.
Nie wiem skąd się bierze ten parametr %AM, czy ktoś może powiedzieć za co on odpowiada albo skąd się bierze?
przemek
Guru
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 1
Może za wcześniepukury pisze: muszę sprawdzić jak z programem do projektowania .
jeżeli w koncepcji jest taki jak eagle - to wymiękam .
.

Z kolei już dawno temu kolega ottop opublikował instrukcję jak z pliku powstałego w eagle stworzyć g-kody do grawerowania PCB. Kiedy się tę wiedzę sprytnie połączy i rozbuduje o własne doświadczenia to sprawa robi się prostsza. Eagle to dawno powstały program więc win 2k nie powinien protestować.