hehehe ... słuszna uwaga a tym bardziej że dość duża ilość firm ma dofinansowanie z unii więc to jest nie racjonalne.
ja bym wówczas patrzył za czymś ekstra ... coś co by spełniało moje kaprysy
Gdzie mozna kupić oprogramowanie
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 1
No widac, ze nie rozumieszrobal43 pisze:Dla czego tak się dzieje w wielu przypadkach ludzie szukają Taniego programu np do plotera plazmowego ?? Qrw.. nie rozumiem tego stac go na plazmę a na program nie ??![]()
Jeśli koszt takiego Wrykrysa juz jest za duży to moje pytanie brzmi: po h....j mu plazma ??

To, ze kogos stac na plazme nie musi oznaczac ze lubi wydawac kasy wiecej niz trzeba.
Do zagadnienia pt. "wypalam krążki z blachy 10 mm o średnicy 320 mm" wystarczy
soft darmowy, albo za przeproszeniem jakis stary Corel

J.
-
- Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Posty w temacie: 1
- Kontakt:
W sumie wszystko zależy do tego ile się takich krążków pali. Jeżeli z doskoku raz na jakiś czas to można posiedzieć i z ręki rozłożyć. Gorzej jak tego trochę się robi - szkoda czasu człowieka i maszyny pracując na "darmowym" sofcie lub corelu.
Lepszy soft to szansa na:
- szybki rozkład
- więcej czasu na popracowanie nad technologią (np. jedno wpalenie na 3 krążki)
- gospodarka na odpadach; mniej ważne na zwykłej stali ale pożądane na nierdzewce
Co dzięki temu co można osiągnąć, a może to, że:
- mniej wpaleń - krótszy czas cięcia (maszyna bardziej dostępna), dłuższa praca np elektrody, mniejsze zużycie gazów i itp.
- lepsze dbanie o materiał - wiemy jaki złom produkujemy
i ile nas to kosztuje
- krótszy czas przygotowania rozkroju
Tylko, że mało kto zwraca na to uwagę.... przecież zawsze darmowe jest lepsze
Pozdrawiam
Sigma-nest
Lepszy soft to szansa na:
- szybki rozkład
- więcej czasu na popracowanie nad technologią (np. jedno wpalenie na 3 krążki)
- gospodarka na odpadach; mniej ważne na zwykłej stali ale pożądane na nierdzewce

Co dzięki temu co można osiągnąć, a może to, że:
- mniej wpaleń - krótszy czas cięcia (maszyna bardziej dostępna), dłuższa praca np elektrody, mniejsze zużycie gazów i itp.
- lepsze dbanie o materiał - wiemy jaki złom produkujemy

- krótszy czas przygotowania rozkroju
Tylko, że mało kto zwraca na to uwagę.... przecież zawsze darmowe jest lepsze

Pozdrawiam
Sigma-nest
Pracuj mądrzej zamiast mocniej......
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 3
- Kontakt:
Sigma-nest , masz rację.
I ja nadal nie rozumiem dlaczego jeżeli ludzie maja dofinansowania to biorą taniochę.
Może lubią
Jeżeli pali sie krążki , kwadraty , a nawet zawiłe elementy , to mam na stronie u siebie daromwca gdzie samemu można zmodyfikować postprocesor i palić co sie chce i jak sie chce.
Ja osobiście jestem zwolennikiem za awansowanych programów
I ja nadal nie rozumiem dlaczego jeżeli ludzie maja dofinansowania to biorą taniochę.
Może lubią

Jeżeli pali sie krążki , kwadraty , a nawet zawiłe elementy , to mam na stronie u siebie daromwca gdzie samemu można zmodyfikować postprocesor i palić co sie chce i jak sie chce.
Ja osobiście jestem zwolennikiem za awansowanych programów
Pozdrawiam robaczki kolorowe :)
-
- Specjalista poziom 3 (min. 600)
- Posty w temacie: 5
- Kontakt:
oprawcafotografii, w takim przypadku skoro kolega pali te same (programy) jakieś tam kółeczka to rozsądnie by było poprosić np mnie
abym mu przygotował DXF-a z dobrym rozkrojem na arkuszu z resztą nie tylko ja bo i jest tu na forum sigmanest cagilla itd itd i problem rozwiązany
przy tym używać programu ze strony kolegi cnccad, 

Plotery plazmowe..
---CR Electronic
---Tormec (burny2.5)
---Stigal Dynamic
--- ajan plazma
Programy CAD/CAM :
-Lantek Expert
-Plazma 2 Vers. 2.40
-Wrykrys
---CR Electronic
---Tormec (burny2.5)
---Stigal Dynamic
--- ajan plazma
Programy CAD/CAM :
-Lantek Expert
-Plazma 2 Vers. 2.40
-Wrykrys
-
- Specjalista poziom 2 (min. 300)
- Posty w temacie: 3
- Kontakt:
Otóż to, kolego sampo7777, jeżeli to tylko te kółeczka to podaj jeszcze rozmiar arkusza, odległości między elementami, ewentualnie marginesy i możemy coś dla Ciebie rozłożyć.
CAD/CAM CAGILA
Porównanie programów dla wycinarek CNC => http://www.cnc.info.pl/topics51/automat ... t18915.htm
Optymalny automatyczny nesting to już połowa sukcesu, kliknij na WWW i dowiesz się więcej
Porównanie programów dla wycinarek CNC => http://www.cnc.info.pl/topics51/automat ... t18915.htm
Optymalny automatyczny nesting to już połowa sukcesu, kliknij na WWW i dowiesz się więcej