Kilka słów o maszynie i zamierzanej obróbce:
Wszystko własnej konstrukcji, dwie osie Z i X, silniki krokowe 1,9Nm, napęd wrzeciona silnik 3 fazowy (po przełożeniu wrzeciono osiąga 380 obr/min). W części elektrycznej sterownik złożony z płytki SSK-MB1 + sterowniki Mark M545. Komunikacja z komputerem po LPT, Windows XP. Jak na razie zainstalowałem MACH3 i próbowałem do niego wysyłać proste G-CODY pisane z palca w notatniku.

Na maszynie planuję prostą obróbkę wałków aluminiowych (max Φ 40mm), tworzywa sztucznego, miedz, mosiądz.
Zależy mi na znalezieniu sposobu sterowania maszyną w sposób legalny a przy tym darmowy lub w rozsądnych pieniądzach. Wydatek kilkunastu złotych np na macha jest dla mnie akceptowalny, całość powiedzmy do 3 tys zł

Jak dotąd poczytałem tematy na forum i sporządziłem listę programów darmowych i nie tylko (na tokarki i frezarki bo w przyszłości chcę rozbudować maszynę):
Po pierwsze programy CAD:
Freecad - jedyny darmowy program który znalazłem (niestety nie umiem jego obsługi- pytanie do was czy warto się go uczyć? )
Catia - program bardzo drogi ale nie przysparzający mi problemów z jego obsługą
pozostają jeszcze: Educad, Blender, ZW3D, Solidedge, SolidWorks, Coreldraw
Do drugie Programy CAM:
Tokarka: BobCAD/CAM lathe, AlfaCAM Lathe, LazyCAM, Frezarka: EdgeCAM, MasterCAM, ArtCAM, SurfCAM, FeatureCAM, SolidCAM, SheetCAM, DXF2GCODE,
Po trzecie Programy Sterujące:
Mach 3 - jak na razie zaznajomiłem się z jego obsługą i skonfigurowałem pod moją maszynę
STEP2CNC - ponoć dobry prosty w obsłudze
LinuxCNC - również polecany, darmowy, pod linuxa
PIKOCNC- w moim przypadku odpada ze względu na konieczność zakupu płytki głównej do sterownika
Po czwarte postprocesor, nie orientuje się za bardzo jak to jest z nim, które z programów CAM będą się bez problemu komunikować z Machem3?. Czy postprocesor trzeba doinstalować pod program CAM??
Myślę że na razie chciałbym pozostać przy tym co już umiem i mam zainstalowane:
Windows XP, MACH3, i tu moje pytanie czy opłaca się uczyć dość hejtowanego LAZYCAMA?? Czy on naprawdę nie potrafi ogarnąć prostych rzeczy ?? Czy wybrać jakiś inny programik?? Jaki ?? Proszę o pomoc

Dla wytrwałych wrzucam fotkę mojej maszyny

Jeśli coś pomyliłem proszę o poprawki