Ktory progam jest w stanie?
-
Autor tematu - Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
- Posty w temacie: 8
Ktory progam jest w stanie?
Czy da się w jakimś programie wykonywać dwie różne ścieżki narzędzia jednocześnie?Chodź mi o dwa cnc dwu osiowe frezujace inny kształt i podpiete pod jeden sterownik 4 osiowy.
Czy da się odpalać maszynę do wykonywania programu przez zewnętrzny sterownik PLC? Chodzi mi o to żeby po wykonaniu cyklu przez maszynę sterownik plc odpalal frezowanie kształtu. Po prostu chodzi mi o automatyzację procesu.
Czy da się odpalać maszynę do wykonywania programu przez zewnętrzny sterownik PLC? Chodzi mi o to żeby po wykonaniu cyklu przez maszynę sterownik plc odpalal frezowanie kształtu. Po prostu chodzi mi o automatyzację procesu.
Tagi:
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 5
Re: Ktory progam jest w stanie?
Witamjacslory95 pisze:Czy da się w jakimś programie wykonywać dwie różne ścieżki narzędzia jednocześnie?Chodź mi o dwa cnc dwu osiowe frezujace inny kształt i podpiete pod jeden sterownik 4 osiowy.
Nie wiem o co Ci chodzi ale wiem, że niektóre rzeczy można wykonać tylko troszke inaczej. Czyli na obrabaice cnc można ustawić wykonie różnych czynności, tylko nie za jednym razem. Obrabiarka najpierw wykonuje obróbke 3d a potem 2d. Czyli najpierw obrabia cały kształt w trzech płaszczyznach a potem ten obrobiony kształt wycina z materiału - mówiąc bardzo prosto i krótko.
robert
-
- ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 1
- Kontakt:
Tak da się.
Trzeba sprawdzić możliwość sterownika 4 osiowego i odpowiednio napisać. g-kod.
Trzeba sprawdzić możliwość sterownika 4 osiowego i odpowiednio napisać. g-kod.
[b]MACH3 cnc[/b]Tworzenie Makr do palników magazynków THC OHC inne[b]EKRANY dla firm producentów maszyn[/b] Budowa sprzedaż wypalarki plazma gaz obrotnice Elektrodrążarki Frezarki Tokarki Giętarki3D inne wg zlecenia 888 708 196 Tomek Komor [email protected]
-
-
Troche to tłumaczysz na "około". Napisz, daj jakiś przykład jaki i co chciałbyś wyfrezować. Bo to, że masz jeden kształt i robisz dla niego g-cody i masz drugi kształt i tez robisz dla niego g-cody to juz wiem. Tylko co chcesz połączyć? Żeby sprawdzić czy to jest możliwe to trzeba wiedzieć co to jest. A najprościej napisz wszystko od początku.
robert
robert
-
Maszyna ma się składać z dwóch stołów roboczych 2D (czyli osie X i Y) razem jest do obsługi cztery osie. Element frezowany ma być przekładany z jednego stanowiska(stołu) na drugie z pomocą sterownika PLC.
Chciałbym zrobić sterowanie dwoma stołami XY za pomocą jednego komputera. Głównie chodzi mi o redukcje kosztów. Może da się to jeszcze inaczej zrobić? Znaczy taniej.
Chciałbym zrobić sterowanie dwoma stołami XY za pomocą jednego komputera. Głównie chodzi mi o redukcje kosztów. Może da się to jeszcze inaczej zrobić? Znaczy taniej.
-
-
Jeżeli chesz redukować koszty to po co te koszty podnosić.jacslory95 pisze:Maszyna ma się składać z dwóch stołów roboczych 2D (czyli osie X i Y) razem jest do obsługi cztery osie. Element frezowany ma być przekładany z jednego stanowiska(stołu) na drugie z pomocą sterownika PLC.
1 Element frezowany w 2d na jednym stole a więc musisz robić jeden plik z g-codami do obróbki.
2. Element frezujesz w 2d na drugim stole a więc musisz mieć drugi plik z g-codami do obróbki
W tym przypadku musisz ponieść koszt drugiego stołu wraz jego mechaniką, opcjonalnie drugie wrzeciono wraz z narzędziem. A najważniejsze jest czy po frezowaniu na jednym stole ustawisz materiał na drugim stole idealnie dokładnie - bo wydaje mi się a raczej jestem pewien, że tego nie zrobisz.
Do takiej pracy wystarczy zwykła frezarka z jednym stołem program do obsługi obrabiarki i nawet darmowy CAD/CAM który oczywiście może być darmowy. W CAD-zie rysujesz bryłe, a CAM-ie przygotowujesz plik z g-codami - jeden plik. Plik do maszyny materiał na stół włączasz start. Maszyna zrobi to sama bez przerywania obróbki i bez ponownego ustawiania materiału.
Troche mnie dziwi, że chcesz przekładać materiał między stołami kiedy można to wykonać z jednego złożenia. Czas ten sam, nie ponosisz żadnych kosztów, a co najważniejsze napewno będzie lepsza dokładność.
Właśnie w ten sposób robi się automatazacje procesu. Czyli maszyny frezuje najpierw kształty 3d a potem wycina z materiału obrys w 2d. Oczywiście można te procesy zamienić miejscami czyli napierw maszyna wycina obrys a potem frezuje 3d. Tylko w tym przypadku jest pewien problem, że jak maszyna wytnie obrys to nić już tego na stole trzymać nie będzie nawet jak będziesz miał stół z podciśnieni. Najlepiej zamieść zdjęcie tego co chcesz robić to wytłumacze Ci dokładnie.
robert
-