Ktory progam jest w stanie?

Rozmowy dotyczące oprogramowania sterującego maszynami CNC i sterowników CNC obrabiarek numerycznych

Autor tematu
jacslory95
Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
Posty w temacie: 8

Ktory progam jest w stanie?

Post napisał: jacslory95 » 15 sty 2016, 16:27

Czy da się w jakimś programie wykonywać dwie różne ścieżki narzędzia jednocześnie?Chodź mi o dwa cnc dwu osiowe frezujace inny kształt i podpiete pod jeden sterownik 4 osiowy.
Czy da się odpalać maszynę do wykonywania programu przez zewnętrzny sterownik PLC? Chodzi mi o to żeby po wykonaniu cyklu przez maszynę sterownik plc odpalal frezowanie kształtu. Po prostu chodzi mi o automatyzację procesu.

Tagi:

kubus838
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 5

Re: Ktory progam jest w stanie?

Post napisał: kubus838 » 15 sty 2016, 21:56

jacslory95 pisze:Czy da się w jakimś programie wykonywać dwie różne ścieżki narzędzia jednocześnie?Chodź mi o dwa cnc dwu osiowe frezujace inny kształt i podpiete pod jeden sterownik 4 osiowy.
Czy da się odpalać maszynę do wykonywania programu przez zewnętrzny sterownik PLC? Chodzi mi o to żeby po wykonaniu cyklu przez maszynę sterownik plc odpalal frezowanie kształtu. Po prostu chodzi mi o automatyzację procesu.
Witam

Nie wiem o co Ci chodzi ale wiem, że niektóre rzeczy można wykonać tylko troszke inaczej. Czyli na obrabaice cnc można ustawić wykonie różnych czynności, tylko nie za jednym razem. Obrabiarka najpierw wykonuje obróbke 3d a potem 2d. Czyli najpierw obrabia cały kształt w trzech płaszczyznach a potem ten obrobiony kształt wycina z materiału - mówiąc bardzo prosto i krótko.

robert

Awatar użytkownika

k-m-r1
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 1
Kontakt:

Post napisał: k-m-r1 » 16 sty 2016, 12:17

Tak da się.
Trzeba sprawdzić możliwość sterownika 4 osiowego i odpowiednio napisać. g-kod.
[b]MACH3 cnc[/b]Tworzenie Makr do palników magazynków THC OHC inne[b]EKRANY dla firm producentów maszyn[/b] Budowa sprzedaż wypalarki plazma gaz obrotnice Elektrodrążarki Frezarki Tokarki Giętarki3D inne wg zlecenia 888 708 196 Tomek Komor [email protected]

Autor tematu
jacslory95

Post napisał: jacslory95 » 16 sty 2016, 14:20

Odpowiednio napisać g-code znaczy? Mam jeden kształt piszę do niego g-code i do drugiego robię to samo, tylko w jaki sposób je połączyć, żeby wykonywały się jednocześnie? Czy jest do tego jakiś program? Co z załączanie wykonywania programu cnc przez zewnętrzny sterownik PLC? Da się tak zrobić?

kubus838
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)

Post napisał: kubus838 » 16 sty 2016, 15:14

Troche to tłumaczysz na "około". Napisz, daj jakiś przykład jaki i co chciałbyś wyfrezować. Bo to, że masz jeden kształt i robisz dla niego g-cody i masz drugi kształt i tez robisz dla niego g-cody to juz wiem. Tylko co chcesz połączyć? Żeby sprawdzić czy to jest możliwe to trzeba wiedzieć co to jest. A najprościej napisz wszystko od początku.

robert

Autor tematu
jacslory95

Post napisał: jacslory95 » 16 sty 2016, 15:32

Maszyna ma się składać z dwóch stołów roboczych 2D (czyli osie X i Y) razem jest do obsługi cztery osie. Element frezowany ma być przekładany z jednego stanowiska(stołu) na drugie z pomocą sterownika PLC.
Chciałbym zrobić sterowanie dwoma stołami XY za pomocą jednego komputera. Głównie chodzi mi o redukcje kosztów. Może da się to jeszcze inaczej zrobić? Znaczy taniej.

dance1
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 1

Post napisał: dance1 » 16 sty 2016, 16:25

do ogarnięcia nawet w linux cnc, jak dobrze twoją koncepcje zrozumiałem :mrgreen:
działa to na podobnej zasadzie jak maszyna wielowrzecionowa czy też wielogłowicowa, tylko co z osią Z? nie planujesz czy to już inne rozwiązanie?
I don't like principles, I prefer prejudices

Autor tematu
jacslory95

Post napisał: jacslory95 » 16 sty 2016, 17:10

Osi Z nie planuje, a połączenie komputera z sterownikiem plc jest do zrobienia? Ma to wyglądać tak. PLC steruje pneumatyką wykonuje jakiś cykl. Jak wszystkie elementy są na odpowiednim miejscu załącza się frezowanie cnc.

kubus838
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)

Post napisał: kubus838 » 16 sty 2016, 18:06

jacslory95 pisze:Maszyna ma się składać z dwóch stołów roboczych 2D (czyli osie X i Y) razem jest do obsługi cztery osie. Element frezowany ma być przekładany z jednego stanowiska(stołu) na drugie z pomocą sterownika PLC.
Chciałbym zrobić sterowanie dwoma stołami XY za pomocą jednego komputera. Głównie chodzi mi o redukcje kosztów. Może da się to jeszcze inaczej zrobić? Znaczy taniej.
Jeżeli chesz redukować koszty to po co te koszty podnosić.

1 Element frezowany w 2d na jednym stole a więc musisz robić jeden plik z g-codami do obróbki.

2. Element frezujesz w 2d na drugim stole a więc musisz mieć drugi plik z g-codami do obróbki

W tym przypadku musisz ponieść koszt drugiego stołu wraz jego mechaniką, opcjonalnie drugie wrzeciono wraz z narzędziem. A najważniejsze jest czy po frezowaniu na jednym stole ustawisz materiał na drugim stole idealnie dokładnie - bo wydaje mi się a raczej jestem pewien, że tego nie zrobisz.

Do takiej pracy wystarczy zwykła frezarka z jednym stołem program do obsługi obrabiarki i nawet darmowy CAD/CAM który oczywiście może być darmowy. W CAD-zie rysujesz bryłe, a CAM-ie przygotowujesz plik z g-codami - jeden plik. Plik do maszyny materiał na stół włączasz start. Maszyna zrobi to sama bez przerywania obróbki i bez ponownego ustawiania materiału.

Troche mnie dziwi, że chcesz przekładać materiał między stołami kiedy można to wykonać z jednego złożenia. Czas ten sam, nie ponosisz żadnych kosztów, a co najważniejsze napewno będzie lepsza dokładność.

Właśnie w ten sposób robi się automatazacje procesu. Czyli maszyny frezuje najpierw kształty 3d a potem wycina z materiału obrys w 2d. Oczywiście można te procesy zamienić miejscami czyli napierw maszyna wycina obrys a potem frezuje 3d. Tylko w tym przypadku jest pewien problem, że jak maszyna wytnie obrys to nić już tego na stole trzymać nie będzie nawet jak będziesz miał stół z podciśnieni. Najlepiej zamieść zdjęcie tego co chcesz robić to wytłumacze Ci dokładnie.

robert

Autor tematu
jacslory95

Post napisał: jacslory95 » 16 sty 2016, 18:47

Na wrzeciona będą założone różne frezy, dlatego potrzebne 2 stanowiska. Jeśli zastosowałbym wymianę narzędzia marnuje się zbyt dużo czasu. Nie jest wymagana wielka precyzja.

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Ogólne Dyskusje na Temat Systemów Sterowania CNC”