Sterowanie ostrzarką CNC
-
Autor tematu - Stały bywalec (min. 70)
- Posty w temacie: 5
Sterowanie ostrzarką CNC
Witam
Zamierzam zbudować ostrzarkę CNC. Najpierw muszę przeprowadzić symulację ostrzenia linii śrubowej frezu (ruch po ślimaku) w programie sterującym żeby się przekonać że nie będzie z tym problemu. Jak na razie spodobał mi się LinuksCNC. Zainstalowałem sobie LinuksaCNC 2.6.8 na virtualbox-ie i bawiłem się na programowanie lini śrubowej frezu w G kodach da się to zrobić ale kupa zmieniania programu by była przy każdorazowej zmianie frezu. Idealnym rozwiązaniem są suby NGCGUI, pytanie czy ma ktoś już zrobionego takiego suba? Z tego co się orientowałem to możliwe że wrzucany był na forum taki sub. Muszę również wymyślić jak najszybciej odczytać pochylenie lini śrubowej frezu. Myślałem o wstępnym pomiarze kątomierzem a pózniej po założeniu na maszynę przyłożeniu czujnika i wprowadzeniu korekty kąta. Podobno jest funkcja sprzężenia osi z obrotami, czyli obracając ręcznie wrzecionem jednocześnie rusza oś. Robił ktoś coś podobnego? Pozdrawiam
Zamierzam zbudować ostrzarkę CNC. Najpierw muszę przeprowadzić symulację ostrzenia linii śrubowej frezu (ruch po ślimaku) w programie sterującym żeby się przekonać że nie będzie z tym problemu. Jak na razie spodobał mi się LinuksCNC. Zainstalowałem sobie LinuksaCNC 2.6.8 na virtualbox-ie i bawiłem się na programowanie lini śrubowej frezu w G kodach da się to zrobić ale kupa zmieniania programu by była przy każdorazowej zmianie frezu. Idealnym rozwiązaniem są suby NGCGUI, pytanie czy ma ktoś już zrobionego takiego suba? Z tego co się orientowałem to możliwe że wrzucany był na forum taki sub. Muszę również wymyślić jak najszybciej odczytać pochylenie lini śrubowej frezu. Myślałem o wstępnym pomiarze kątomierzem a pózniej po założeniu na maszynę przyłożeniu czujnika i wprowadzeniu korekty kąta. Podobno jest funkcja sprzężenia osi z obrotami, czyli obracając ręcznie wrzecionem jednocześnie rusza oś. Robił ktoś coś podobnego? Pozdrawiam
Tagi:
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 2
- Kontakt:
Re: Sterowanie ostrzarką CNC
Zdziwiłbym się gdyby padły inne propozycjeDarki pisze:Jak na razie spodobał mi się LinuksCNC.

Mój subik na linię śrubową nizej.
Na symulatorze będzie ciężko, zmusić axsisa do prawidłowego wyświetlania łatwo nie jest.
Walczyliśmy kiedyś w dziale linuxa i trzeba by odszukać.
Kod: Zaznacz cały
( ------------------------------ )
( O S T R Z A L K A )
( frezy palcowe - spirala )
( Kamar )
( Time-stamp: <2013-05-06 08:01> )
( USTAWIENIA )
(info: Ostrzenie spirali)
o<ostrze_spirala> sub
#<srednica> = #1 (=30 średnica)
#<kat> = #2 (=15 kąt spirali)
#<dlugosc> = #3 (=50 długość)
#<liczba_piorek> = #4 (=6 ilość ostrzy)
#<skok> = #5 (=0.1 dobieranie)
#<liczba_krokow> = #6 (=10 ilość cykli)
#<predkosc> = #7 (=40 prędkość)
#<dojazd> = #8 (=10 dojazd)
#<wyjazd> = #9 (=10 wyjazd)
( ---------------------- )
#<kat>=[90-#<kat>]
#<korekta_pocz> = [#<dojazd> * tan[#<kat>]]
#<korekta_koncowa> = [#<wyjazd> + tan[#<kat>]]
( licze kat A )
#<kat_A> = 0
#<kat_A> = [#<srednica> * 3.1415] ( obwod = d * PI )
#<tan> = [TAN[#<kat>]]
#<b> = [#<dlugosc> / #<tan>]
( b = dlugosc / TAN kat )
#<kat_A> = [360 * [#<b> / #<kat_A>]] ( A = 360 * [b / obwod] )
#<piorko> = -1
#<aktualny_Y> = 0
#<krok> = 0
m3 s1 m8
g0 x[#<dojazd>] y-1 z0
g0 a0
o200 while [#<krok> lt #<liczba_krokow>]
G0 Y#<aktualny_Y>
o300 while [#<piorko> lt #<liczba_piorek>]
#<aktualny_kat> = [#<piorko> * [360 / #<liczba_piorek>]]
g0 a-[#<aktualny_kat> - #<korekta_pocz>] ( ustawiam piorko )
g0 y[#<aktualny_Y> + #<skok>] ( dodaje skok )
g1 x[#<dlugosc> + #<wyjazd>] a[#<aktualny_kat> + #<korekta_koncowa>] f#<predkosc> ( ostrze piorko )
g0 y-1
g0 x[#<dojazd>] a[#<aktualny_kat> + #<korekta_pocz>]
#<piorko> = [#<piorko> + 1]
o300 endwhile
#<piorko> = 0
#<aktualny_Y> = [#<aktualny_Y> + #<skok>] ( dodaje skok )
#<krok> = [#<krok> + 1] ( jeden do kroku )
o200 endwhile
g0 y-40 m5
a0
o<ostrze_spirala> endsub
[youtube][/youtube]
-
- Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Posty w temacie: 1
-
Panowie mam problem z uruchomieniem jakiegokolwiek suba z forum. Mam zainstalowanego linuxCNC 2.6.8 na Virtualboxie.
Otwieram:
linuxCNC-My Configurations-sim.axis-axis_9axis
W pliku axis_9axis.ini mam zwiększony zakres maszyny w używanych osiach
Włączam maszynę
Bazuje wszystkie osie
Wczytuje program skopiowany z forum "ostrze_spirala.ngc" który zapisałem w katalogu nc_files
(po wczytaniu wyskakiwał błąd ze brakuję znacznika końca programu wiec dopisałem m30-jest ok)
Następnie próbuję właczyc symulację i zero reakcji programu (czasami wyskoczy błąd "zachwianie czasu rzeczywistego")
Próbowałem też z innymi subami dostępnymi na forum i również program nie reaguje. Po napisaniu własnego programu w g codach chodzi mi cała symulacja bez problemu. Gdzie mogę robic błąd?
Otwieram:
linuxCNC-My Configurations-sim.axis-axis_9axis
W pliku axis_9axis.ini mam zwiększony zakres maszyny w używanych osiach
Włączam maszynę
Bazuje wszystkie osie
Wczytuje program skopiowany z forum "ostrze_spirala.ngc" który zapisałem w katalogu nc_files
(po wczytaniu wyskakiwał błąd ze brakuję znacznika końca programu wiec dopisałem m30-jest ok)
Następnie próbuję właczyc symulację i zero reakcji programu (czasami wyskoczy błąd "zachwianie czasu rzeczywistego")
Próbowałem też z innymi subami dostępnymi na forum i również program nie reaguje. Po napisaniu własnego programu w g codach chodzi mi cała symulacja bez problemu. Gdzie mogę robic błąd?
-
Racja, próbowałem to odpalić w symulacji bez NGCGUI. W symulacji z NGCGUI udało mi się uruchomić dwa suby które znalazłem na forum (seger zewnetrzny i seger wewnetrzny) i wszystko ładnie chodzi. Gdy próbuję wczytać sub "ostrzenie_spirali" pojawia się błąd, podejrzewam że symulacja nie obsługuje osi A. W symulacji NGCGUI-demo są tylko trzy osie XYZ.