CamBam08 Proszę o pomoc.

Rozmowy dotyczące oprogramowania sterującego maszynami CNC i sterowników CNC obrabiarek numerycznych

Autor tematu
baxter12
Sympatyk forum poziom 2 (min. 50)
Posty w temacie: 2

CamBam08 Proszę o pomoc.

Post napisał: baxter12 » 22 sie 2013, 15:50

Prosze o pomoc, nie potrafię zmusić programu do cięcia na dana głębokość w kilku przejściach. Przeczytałem instrukcję, szukam w internecie i nic. Ustawiam niby głębokość docelową, ilość przejść, i nic. Za każdym razem pokazuje mi się kod dla jednego przejścia na pełną głebokość.
Z CamBam 098 nie mam tego problemu, ale do moich amatorskich prób ten darmowy wystarczy.
Co robię źle?
Ustawiam:
Deepincrement na 8
TargetDepth na -8
I nic..

Tagi:

Awatar użytkownika

zacharius
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 1
Kontakt:

Post napisał: zacharius » 22 sie 2013, 16:15

kolego, parametr Deepincrement ustawia ile na przejście zbierasz. ustaw 1 przy TargetDepth -8 będziesz miał 8 przejść. ja mam wersje 0.9.8 i tak to właśnie działa, co prawda Deep Increment jest nazwany Depth increment ale zdaje się to być to samo.

hmm zresztą pisze na stronie jak byk ze to Beta, i po instalacji tez wyświetla ekran ze to BARDZO BETA
Ale ściągnąłem przed chwilą i sprawdziłem to i tak jest i nie ma opcji DeepIncrement a jest Depthincrement i działa tak samo
Nie otrzymasz koni wyścigowych krzyżując dwa osły

Autor tematu
baxter12
Posty w temacie: 2

Post napisał: baxter12 » 22 sie 2013, 21:48

Bardzo dziękuję i na wstępie przepraszam za literówki.
Wszytko działa w najlepsze, zrobiłem tak jak napisałeś.
Zdaje się że przedtem tez działało, z ty że przegladarka Basic 3-D Viewer, nie pokazywała tego. dziwne, bo wszystkie inne pliki generowane przez CamBam pokazuje prawidłowo, łącznie z plikami w których generuję kieszenie.
Od niedawna zmagam się z CNC, w zasdadzie będąc samoukiem staram się ogarnąć temat od podstaw. Używam takiego softu jak używam, ponieważ, na inny mnie nie stać, a takiego z "wadą prawną" nie lubię.
Zbudowałem sterownik na bazie Arduino, i ul2003. Napisałem samodzielnie oprogramowanie , które wczytuje do Arduino G-code, a tam mój program przelicza go na kroki.
Na razie obsługuje tylko kody X,Y,Z G00 i G01. Na razie nie obsługuje I,J oraz krańcówek. Ale działa.

Sam plotter to dziadostwo na szufladach, szlifierka to dremel. Zaczynam teraz wycinać elementy to bardziej dojrzałej konstrukcji.
Pozdrawiam
Bartek

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Ogólne Dyskusje na Temat Systemów Sterowania CNC”