Problem z frezowaniem modelu 3D w ArtCAM'ie

Rozmowy dotyczące oprogramowania sterującego maszynami CNC i sterowników CNC obrabiarek numerycznych

Autor tematu
ambrosius
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 4

Problem z frezowaniem modelu 3D w ArtCAM'ie

Post napisał: ambrosius » 09 wrz 2009, 23:55

Witam. mam model jak na zdjęciu. Obrazek

Obrazek
Mój problem polega na tym jak wyfrezować ten model (używając "composite relief" -> strategy "Raster") ale frezując te miejsca które zaznaczyłem strzałką. wydaje mi się ze szybciej było by frezować te boki, niż jeździć warstwami po okręgach tralki zbierając materiał tylko po bokach.

próbowałem tez opcji "Automatic boundary", wtedy jeździ tylko tam gdzie tralka a boki zostawia, a mnie właśnie interesuje jak frezować te boki bo wydaje mi się ze było by szybciej.

zrobiłem jedną metodą raster ale trwało to 5h, trochę długo dlatego szukam optymalizacji;-)

najpierw frezuję zgrubnie (posuwy freza 3mm), później wykańczająco(posuwy 0,6mm), frez fi 6 kulisty,warstwy po 4mm, posuwy 2000mm/min, Kress 1050W

Ma ktoś pomysł jak to przyspieszyć?;-)

Awatar użytkownika

wood carver
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 1
Kontakt:

Post napisał: wood carver » 10 wrz 2009, 17:49

1. widok 2d
2. grayskale layer z zakładki 2d view ...masz pocieniowany rysunek tego reliefu..
chyba ze sam tworzyłeś od podstaw...to masz vector..tak czy siak przy imporcie np. stl jest to konieczne
3.robisz obrys -selektywnie ( wektor) miejsc które chcesz frezować
4. obróbka zamiast "whole relief"..."selected vector" zaznaczając przy tym wektor/wektory które chcesz obrabiać, a porzez to fragment relief'u który cię interesuje.

A tak nawiasem...takie tralki to się toczy, tnie na pół i przykleja....
obrabiając to ploterem to nie ma sensu...chyba , że to pojedyncza/ kilka sztuk..
przy większej ilości to jest bez sensu....szkoda czasu...i czas i jakość będzie gorsza..

pozdrawiam

Jarosław B

Post napisał: Jarosław B » 10 wrz 2009, 20:36

W pełnej rozciągłości zgadzam się z poprzednikiem . Nigdy taka tralka nie wyjdzie z plotera tak jak z tokarki

Autor tematu
ambrosius

Post napisał: ambrosius » 10 wrz 2009, 21:33

wiem ze się toczy ale chciałbym mieć satysfakcję ze moja frezarka coś zrobi praktycznego;-)

potrzebuję tylko kilkanaście sztuk więc nie tak dużo;-)

zrobiłem tak jak kazałeś "wood carver" i faktycznie frezuje zaznaczone pole we wektorze, ale za każdym razem wchodzi ścieżka narzędzia na tralkę, a niepotrzebnie zupełnie... mógł by frez by chodzić tylko po tym co powinno być sfrezowane...

Obrazek

chyba ze coś złe zrobiłem...

pltmaxnc
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)

Post napisał: pltmaxnc » 10 wrz 2009, 22:26

Przecież wood carver wyrażnie napisal
zaznaczając przy tym wektor/wektory które chcesz obrabiać, a porzez to fragment relief'u który cię interesuje

czyli trzeba obrysować wektorem pole które ma być frezowane.
W tym przypadku niepotrzebnie zaznaczyleś pole "na tralce". Trzeba opisać wektorem krawędż "podstawy" tralki.

Awatar użytkownika

frezowacze

Post napisał: frezowacze » 10 wrz 2009, 22:27

wiec zaznacz to co chcesz frezowac - nie zaznaczaj tralki.
kształt wektora zakersu obróbki moze być dowolny (nie musi byc prostokątem)

[ Dodano: 2009-09-10, 22:28 ]
pltmaxnc -jesteś szybszy

Autor tematu
ambrosius

Post napisał: ambrosius » 10 wrz 2009, 23:43

zaznaczyłem jedną krawędź tralki i bok materiału, wychodzi coś takiego....ale to nie to co chciałem uzyskać.... bo teraz wychodzi mi tylko kontur i musiał bym "wypukłości" robić od nowa....
Obrazek

Dlatego niezbędne jest zaznaczenie wektora nad tralką ale po co ten frez mi wjeżdża nad tralkę, chciałbym aby tylko dojeżdżał do tych miejsca co zaznaczyłem na czerwowo w ten sposób tralka przy obrobce zgrubnej by wyszła, a na końcu bym raz przejechał wykańczająco i gotowe. A tak za każdym przejazdem wchodzi mi na model zamiast dojechać tylko do modelu, zaznaczyłem to żółtym kółeczkiem.

Obrazek

a ja chciałbym aby wypukłości pozostawały po odfrezowywaniu boków ale bez pustych powtarzających sie przejazdów nad tralką....

może za dużo wymagam.... ale pewnie byłby to szybszy proces frezowania...

Awatar użytkownika

artmachining
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Kontakt:

Post napisał: artmachining » 11 wrz 2009, 08:32

Kolego ambrosius,
używasz obróbki wykańczającej z włączoną opcją wiele przejść Z a nie obróbki zgrubnej. Obróbka ta w ArtCAMie zawsze tak działa, to znaczy frez w kolejnych przejściach jeździ po już obrobionym materiale.
Spróbuj najpierw obrobić model za pomocą Obróbki warstwy Z (to jest właściwa obróbka zgrubna) a następnie obróbką wykańczającą z wyłączoną opcją "wiele przejść Z". Gwarantuję, że będzie szybciej.
Pozdrawiam
Adam

Autor tematu
ambrosius

Post napisał: ambrosius » 11 wrz 2009, 09:12

Witam, teraz działa!!! nie zauważyłem opcji "Z level Roughing" , teraz frez jeździ tak jak bym tego chciał!!! nie wjeżdza na materiał tylko dojeżdża do modelu!

Obrazek

Dziękuje wszystkim! Już wciskam pomógł

Temat zamknięty, rozwiązanie znalezione;-)

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Ogólne Dyskusje na Temat Systemów Sterowania CNC”