Jaki soft może mapować niedoskonałość geometrii?
-
Autor tematu - Znawca tematu (min. 80)
- Posty w temacie: 2
Jaki soft może mapować niedoskonałość geometrii?
Załóżmy, że ze względów konstrukcyjnych, nie możliwych do prostego poprawienia, nie ma prostopadłości Z względem płaszczyzny Y. Albo oś X jest wygięta względem Y. W sumie, ideowo, skorygowanie tego elektronicznie to pryszcz, o ile zadałbym prawidłową linię posuwu z czujnikiem zegarowym a program jechałby po Z i korygował w locie po X. Pytanie, czy za bardzo wybiegam w teorię, czy programy sterujące mają taką możliwość?
Tomasz
Moja pasja i praca - mva.pl
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 1
Re: Jaki soft może mapować niedoskonałość geometrii?
Niekoniecznie.
Kiedy błędy są równoległe do osi, to w skrajnym przypadku można napisać własną kinematykę w oparciu o wzory czy tabele korekcji, np. w Linuxcnc się da to zrobić, bo to program na licencji GPL.
Natomiast kiedy frez będzie ukosował i wchodził czołem i bokiem zamiast tylko czołem, to tego nie skorygujesz.
Jeśli nie łapiesz o co chodzi, to sobie wyobraź że oś Z jest idealnie liniowa, ale obrabiany przedmiot jeździ po powierzchni kuli ...
-
Autor tematu - Znawca tematu (min. 80)
- Posty w temacie: 2
Re: Jaki soft może mapować niedoskonałość geometrii?
Jasne, rozumiem w czym rzecz i nie zakładam braku prostopadłości wrzeciona, a samego ruchu po osiach. Nie mówię przy tym o jakimś powyginanym złomie, ale np niedokładności o dziesiątki po przejeździe metra. Gdyby obmierzyć z czujnikiem te błędy geometryczne to można by maszynę skorygować praktycznie na zero.
Tomasz