Głowica elektromagnetyczna pochodzi z plotera tnącego. Sterowana napięciowo sygnałem PWM (z dodatkową nastawą wstępną) przez specjalizowny układ, który zamówiłem. Mogę nią sterować w granicach 3%-100% (poniżej 3% nie działa).
I tu jest cały pies pogrzebany - jak na razie nikt nie wpadł na to, że ploter tnący może być także ploterem kującym. No nie tak całkiem nikt, bo Japończycy z Rolanda wymyślili taką maszynę, ale głowica nie pochodzi od plotera tnącego, choć działa podobnie.
Narzędzie kupiłem w firmie Bared. Jest to rysik z wmontowanym diamentem na "czubku".
Sterowanie - wymyśliłem specjalny sposób sterowania o charakterystyce przebiegu procesu podobnym do zębów piły. Nic więcej niestety nie powiem
W stosunku do lasera - znacznie wolniej, ale i efekt jest inny. Te dwie metody można ze sobą komparować, ale wynik jest odmienny (co widać z resztą na filmie).
Poza wszystkim każdy mój ploter tablicowy ma teraz możliwość kucia - co zwyczajnie zwiększa jego możliwości (atrakcyjność?).
Maszyny i oprogramowanie CNC: eduCAD, STEP2CNC, LynxCUT, Styro3D, Tapper, cncCAD, Image2CAM, Turn3D, TERMCUT, LynxNEST (Nesting)