Oprogramowanie do wytoczenia powierzchni sinusoidalnej
-
Autor tematu - Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
- Posty w temacie: 4
Oprogramowanie do wytoczenia powierzchni sinusoidalnej
Witam,
Moim zadaniem jest wykonanie elementu pokazanego w załączniku. Element będzie wykonany na tokarce trzyosiowej, x,z,c. Tokarka to precyzyjna maszyna SPDT (single point diamond turning) - Nanotech 350 upl. Szukam odpowiedniego oprogramowania na którym w prosty sposób mógłbym wygenerować G-Code do tej maszyny i przeprowadzić symulację. Próbowałem napisać symulację w Catii i NX ale ze względu na sinusoidalną powierzchnię i ograniczenia (a może mój brak doświadczenia) nie potrafiłem tego zrobić. Każda dobra propozycja programu CAM lub do generowania G-codu który będzie w stanie rozwiązać powyższy problem będzie mile widziana.
P.S. Jeżeli jednak jest możliwość wykonania programu toczenia dla elementu pokazanego na obrazku w Catii lub NX to też zachęcam do opisania metody jak można by to wykonać.
Z góry dziękuję za odpowiedź.
Moim zadaniem jest wykonanie elementu pokazanego w załączniku. Element będzie wykonany na tokarce trzyosiowej, x,z,c. Tokarka to precyzyjna maszyna SPDT (single point diamond turning) - Nanotech 350 upl. Szukam odpowiedniego oprogramowania na którym w prosty sposób mógłbym wygenerować G-Code do tej maszyny i przeprowadzić symulację. Próbowałem napisać symulację w Catii i NX ale ze względu na sinusoidalną powierzchnię i ograniczenia (a może mój brak doświadczenia) nie potrafiłem tego zrobić. Każda dobra propozycja programu CAM lub do generowania G-codu który będzie w stanie rozwiązać powyższy problem będzie mile widziana.
P.S. Jeżeli jednak jest możliwość wykonania programu toczenia dla elementu pokazanego na obrazku w Catii lub NX to też zachęcam do opisania metody jak można by to wykonać.
Z góry dziękuję za odpowiedź.
Tagi:
-
Niestety nie można tego frezować, w grę wchodzi tylko toczenie ponieważ element powinien osiągnąć chropowatość powierzchni Rms<10nm i wysokość tych rowków powina wynosić okolo 0.5 um, a tak dokladnie można tylko i wyłącznie wytoczyć na maszynie SPDT. Dla przykladu wysylam inne elementy z nietypową powierzchnią wytoczone diamentem na tokarce SPDT.

-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 2
Nie odróżniasz toczenia (obróbki obrotowej) od dłutowania. Bo dłutowanie też robisz nożem, właśnie takie kształty.
I nie ma czegoś takiego, jak kod na sinusoidę. Musisz po prostu parametrycznie zapisać zmiany punktu startowego i końcowego, a pomiędzy tymi punktami nóż pójdzie po prostej (G01). A więc nie CAM, ale powrót do źródeł, jeśli oprogramowanie maszyny pozwala na parametryczne programowanie "z łapy".
I nie ma czegoś takiego, jak kod na sinusoidę. Musisz po prostu parametrycznie zapisać zmiany punktu startowego i końcowego, a pomiędzy tymi punktami nóż pójdzie po prostej (G01). A więc nie CAM, ale powrót do źródeł, jeśli oprogramowanie maszyny pozwala na parametryczne programowanie "z łapy".
-
Mam na mysli ten proces. Wg mnie to jest toczenie. Z tego co wiem to oprogramowanie maszyny pozwala na parametryczne programowanie z "łapy", problem w tym że za nim dostaniemy pozwolenie na wykonanie tego elementu musimy zaprezentować symulację naszego programu.
[ Dodano: 2017-03-03, 18:01 ]
kolejny filmik opisujący proces którego muszę użyć do wykonania tego elementu: