mastercam X8 problem

Autor tematu
rodziu81
Sympatyk forum poziom 1 (min. 40)
Posty w temacie: 2

mastercam X8 problem

Post napisał: rodziu81 » 09 lut 2015, 14:51

Witam,

Od niedawna przesiadlem sie w pracy na mastercama X8 niestety mam jeden problem poniewaz rysujac np. linie, czy kwadrat lub okrag (cokolwiek) nie widze przeciagajac myszka w bok rysowanego elementu. Jak chce pociagnac linie to klikam w jednym miejscu a potem na "pale" w drugim. Zwyczajnie nie widze co rysuje. Dopiero jak klikne drugi raz na ekranie linia czy okrag, cokolwiek co zamierzam narysowac pojawia sie. To samo tyczy sie wybierania (poprzez zaznaczenie np. kwadratem) ktore linie chce usunac albo ktore powierzchnie chce wybrac. Nie widze co zaznaczam. Musze zaznaczyc mniej wiecej na chybil trafil, wsisnac przycisk jeszcze raz i dopiero podswietlaja mi sie powierzchnie. W skrocie nie widze "znacznika" czy tam "kwadratu" poprzez ktory wybieram sobie geometrie albo linie do usuniecia. Gdzie moge to zmienic?
Z gory dzieki za odp.

Tagi:

aner1986
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 1

Post napisał: aner1986 » 09 lut 2015, 19:24

Witam

Na pewno jedną z przyczyn jest brak zaznaczonej opcji jak na poniższym rysunku. Ale dlaczego nie widzisz to co rysujesz to jeszcze nie wiem.

Obrazek

Pozdrawiam

dance1
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 1

Post napisał: dance1 » 09 lut 2015, 21:46

co niektóre karty graficzne, bardziej ich sterowniki powodują problemy tego typu. Na jednym lapie podczas przeciągania mi wszystko zanikało i pojawiało się , różne dziwności. Jaki sprzęt?
Ze strony producenta:

We recommend an NVIDIA Quadro card with at least 512 MB of memory. Other graphics cards can be used, but they must offer full OpenGL 3.0 support (typically manufactured by AMD/ATI). We have seen some issues using AMD/ATI Radeon graphics cards.

We do not recommend or support the use of onboard graphics found with some PC configurations. These do not generally have the capability to drive graphics intensive applications such as Mastercam.

Make sure you are using up to date drivers from your card manufacturer. We often see issues that are resolved with updated video drivers and the driver version can have a great impact on how the card performs.
I don't like principles, I prefer prejudices

Autor tematu
rodziu81
Posty w temacie: 2

Post napisał: rodziu81 » 11 lut 2015, 16:49

Dzieki za odpowiedzi. Z mastercamem X8 wymieniono mi tez kompa i cos mnie tknelo po wypowiedzi dance1. Mialem ten sam problem z edgecamem nie tak dawno. Na nowym kompie mam dwie karty graficzne, wspomniana NVIDIE i zintegrowana. Po wylaczeniu zintegrowanej wszytko gra. Thx!

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Mastercam”