Korekcja ostrza w obróbce kieszeniowaniem

Autor tematu
bolo555
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Posty w temacie: 1

Korekcja ostrza w obróbce kieszeniowaniem

Post napisał: bolo555 » 27 sie 2008, 12:56

Witam
Mam problem z wygenerowaniem na maszynie ( Avia na oprogramowaniu Heidenhain 410)kodu NC, obróbki kieszeni z korekcją ostrza. Kod NC generowany jest w programie Mastercam X2. Wszystko przebiega prawidłowo do momentu przesyłu kodu na obrabiarkę. W momencie wynonywania symulacji 3D maszyna nie uwzglednia obróbki wykańczającej z korekcją ostrza pomimo że kod NC jest wykonywany do końca ( nie wiem jak to możliwe). To samo dzieje sie przy wykonaniu próbnej obróbki np w drewnie. Obróbka wykańczająca jest pominieta, pomimo ze widac na monitorze przebieg całego programu, frez poprostu wtedy niepracuje. Nie wiem co jest grane, może to wina postprocesora ( używam post. do 360 i 407. 410 niestety nie posiadam i co gorsza nigdzie nie moge znależć ). Zaznaczam ze wygenerowany kod NC z Mastercama z korekcją do obróbki pow. zewn. przebiega prawidłowo. Mam nadzieje ze cały problem zostal dobrze zobrazowany. Proszę o jakies wskazówki w celu wyeliminowania tego problemu
Pozdrawiam

Tagi:

Awatar użytkownika

Piotrjub
Moderator
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 1

Post napisał: Piotrjub » 27 sie 2008, 15:13

jeśli masz oryginalną wersje mastercam-a to zgłoś się tam gdzie kupiłeś , w ramach pomocy technicznej albo udostępnia abo zrobią nowy postprocesor dla waszej maszyny. W naszej maszynie (sterowanie Fanuc) takich problemów nie zaobserwowaliśmy a pliki generujemy przede wszystkim z mastercam-a. Najlepiej umieść plik rysunku z mastercam-a wraz z już dobranymi narzędziami dodatkowo wygeneruj plik NC jaki dawałeś na maszynę - wtedy można będzie zobaczyć i porównać.

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Mastercam”