Mastercam - usuwanie pojedynczych przejśc narzędzia
-
Autor tematu - Czytelnik forum poziom 2 (min. 20)
- Posty w temacie: 3
Mastercam - usuwanie pojedynczych przejśc narzędzia
Witam, czy jest możliwe usuwanie( z poziomu Mastercama, nie w notatniku, z Gkodu) pojedynczych ścieżek narzędzia z obróbki? Mam pewien kłopot z tym, generuję obróbkę i widzę po wygenerowaniu ścieżek kilka przejść nie tam, gdzie bym chciał...
Pozdrawoam
Pozdrawoam
Tagi:
-
- Sympatyk forum poziom 1 (min. 40)
-
hm, co tu tłumaczyć, chcę usuwać pojedyncze przejścia narzędzia z całej wygenerowanej ścieżki, chyba to wystarczy, generalnie program generuje ścieżkę i w niektórych miejscach po prostu nie chcę aby tam frez zajeżdżał, więc chciałbym parę przejść wywalić. W edgeCAM wiem że dało radę (podobnie jak w Espricie). Da radę, czy nie ma sensu wałkować tematu?
Pozdrawiam
Pozdrawiam
-
- Specjalista poziom 2 (min. 300)
- Posty w temacie: 1
-
hmm???jest co tłumaczyc,
po pierwsze co to obrabiasz:krawędzie(kontury),powierzchnie(2D,3D),kieszonki(pocket),face,czy moze
uzywasz opcji multiaxis?
Po drugie wejscie narzedzi w material czy wyjscie narzedzi?
Po trzecie czy utworzona geometria prze ciebie w mastercamie jest utworzona własciwe?
Mozna tak wymieniac.....takze wydaje mi sie ze jest co tłumaczyc.
Program wykonuje tylko takie ruchy które ty sobie założysz.
Najprosciej przesłac plik i opisac gdzie w których momentach wykonuje niewłaściwe ruchy.
Pozdro.
po pierwsze co to obrabiasz:krawędzie(kontury),powierzchnie(2D,3D),kieszonki(pocket),face,czy moze
uzywasz opcji multiaxis?
Po trzecie czy utworzona geometria prze ciebie w mastercamie jest utworzona własciwe?
Najprosciej przesłac plik i opisac gdzie w których momentach wykonuje niewłaściwe ruchy.
Pozdro.
-
Nie za bardzo rozumiem o co ci chodzi,jezeli chodzi ci o wygenerowany program G kodami,to jeżeli nie wykonuje tego co zaprogramowałes w programie to znaczy ze postprocesor nie wykonuje tego co powinien w właściwy sposob.Tak tylko z sobie znanego powodu mozna usunac ruchy narzedzia tylko ze musimy wiedzieć co i gdzie chcemy usunac.
-
- Czytelnik forum poziom 3 (min. 30)
- Posty w temacie: 1
witam,
oczywiście że się da. Jeśli dobrze zrozumiałem, to usuwanie pojedynczych kroków w programie da się zrobic narzędziem do edycji ścieżek (toolpath editor). W oknie operacji klik prawym klawiszem myszy i ostatnia pozycja z listy która się rozwija (wybieramy Toolpath Editor) - otwiera się okno w którym krok po kroku edytujemy wygenerowaną ścieżkę.
oczywiście że się da. Jeśli dobrze zrozumiałem, to usuwanie pojedynczych kroków w programie da się zrobic narzędziem do edycji ścieżek (toolpath editor). W oknie operacji klik prawym klawiszem myszy i ostatnia pozycja z listy która się rozwija (wybieramy Toolpath Editor) - otwiera się okno w którym krok po kroku edytujemy wygenerowaną ścieżkę.

Ten typ tak ma
-
Wystarczy usunąć tylko linie w przejściach, których nie chciałbym mieć potem w Gkodzie( czyli dajmy na to operacja kieszeniowania, 6 pięter do kopania, a ja chcę usunąć powiedzmy 1 przejście w ostatnim piętrze, ot żeby zostawić materiału. Ewentualnie nieraz jest tak,. że mimo założonych ograniczeń w programie( kontury, powierzchnie, etc.) Mcam i tak rąbnie narzedziem nieco więcej, niż się by chciało( zwł. jak się przenosi projekty z egzotycznych CADów-Kompas3D, które nie do końca sa zjadliwe dla Mcama).rootsmazik pisze:hmm???jest co tłumaczyc,
uzywasz opcji multiaxis?
Pozdro.