prawidłowa konfiguracja łańcuchów

Autor tematu
jatoch
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 4

prawidłowa konfiguracja łańcuchów

Post napisał: jatoch » 06 lip 2010, 06:33

wykonałem projekt koła zębatego w solidworks składającego się z trzech sekcji, pierwsza prosta, druga na stożku, trzecia na dwóch stożkach skrętnych połączonych ze sobą; całość otwarłem w mcamie i tu zaczynają się schody; chcę zacząć od obróbki tokarskiej i nie mogę ze sobą połaczyć łańcuchow, ponieważ linie występuja na innych płaszczyznach; pytanie brzmi: czy powinienem dodatkowo obrysować cały kontur, jak wyeksponować dodatkową linię i jak się jej póżniej pozbyć w celu wykonania poprawnej obróbki frezarskiej? czy może są łatwiejsze sposoby? za wszelką pomoc wielkie dzięki

dla lepszego zobrazowania:
Obrazek Obrazek Obrazek

Tagi:

kamosis
Sympatyk forum poziom 2 (min. 50)
Sympatyk forum poziom 2 (min. 50)
Posty w temacie: 1

Post napisał: kamosis » 07 lip 2010, 15:30

Nie za bardzo wiadomo o co koledze chodzi. Nie lepiej wyłączyć warstwy, które nie chcesz obrabiać?

RAJMUND
Posty w temacie: 3

Post napisał: RAJMUND » 08 lip 2010, 10:56

hmm

może to ci pomoże w zakresie wykonania profilu pod toczenie
Tworzysz profil na innej warstwie, później po prostu wyłączasz warstwę i profil będzie ukryty

Autor tematu
jatoch

Post napisał: jatoch » 08 lip 2010, 16:00

dokładnie o to mi chodziło, dzięki; mam dwa podręczniki do mcama ale jak używać warstw nie doczytałem w nich, studiuję instrukcję do tego programu lecz jestem dopiero na 100 stronie, pozostało mi jeszcze 840 :shock:
Panowie, może dacie mi wskazówki jak najszybciej przebrnąć przez obróbkę zębów (jak najłatwiej to wykonać), proszę

Obrazek Obrazek Obrazek

RAJMUND

Post napisał: RAJMUND » 09 lip 2010, 09:20

zrób sobie technologie na jeden ząbek, po prostu musisz posiedzieć i popróbować.

Jak zrobisz na jeden to używasz opcji kopiowania wokół osi. (kopiuj ścieżkę...)
Także nie jest to w cale takie skomplikowane :)

Autor tematu
jatoch

Post napisał: jatoch » 14 lip 2010, 05:42

RAJMUND pisze:zrób sobie technologie na jeden ząbek, po prostu musisz posiedzieć i popróbować.

Jak zrobisz na jeden to używasz opcji kopiowania wokół osi. (kopiuj ścieżkę...)
Także nie jest to w cale takie skomplikowane :)
jasne, ze proste dla kogoś kto w tym siedzi od dłuższego czasu;
gdybyś mógł swoje wypowiedzi rozwijać odrobinę bardziej, o więcej szczegółów, byłbym naprawde wdzięczny :lol:

zaczałem od utworzenia bryły na zębie, a nastepnie próbować z obróbką przez ścieżki C-oś, po setkach prób wróciłem do literatury, gdzie doczytałem, że z lathe poziom 1 nie da się tego zrobić poniewaz program nie posiada wszystkich potrzebnych aplikacji i należy przejść do ściezek frezarki, tak też uczyniłem;
wiec robię konfigurację (po następnej setce prób) dla ścieżki, frezarka, C widok, typ osi poprzeczna, pł. konst. równolegle, obrót osi 360 stopni, następnie powierzchnie zgubne równoległe, w parametrach scieżek narzędzia ustawiam obrót osi na zastąp oś, średnica obrotu 360; sprawdzam drogę narzędzia, i co, narzędzia nie ma, nie widać, materiał się kręci jak nalęży, G kody zawieraja cxy, co cieszy, ale ani narzedzia, ani ścieżek;
próbowałem ustawiać płaszczyzny setki razy ale bez zadnego rezultatu :???: (obecnie wszystkie ustawione góra)

gdzie popełniam błąd??? :sad:

[ Dodano: 2010-07-16, 18:33 ]
znalazłem dobry przykład jak to wykonać (zdj. 1) podążałem krok po kroku i zaczęło wychodzić, jednak moja radość trwała krótko; przy generowaniu dróg narzędzia okazało się że płaszczyzna obróbki nie jest prostopadła, co widać na fotce, powstają kolizje, co mogę jeszcze poprawić?
Obrazek Obrazek Obrazek

RAJMUND

Post napisał: RAJMUND » 19 lip 2010, 13:38

W załączniku zrobiłem prosty przykład (wymiary i narzędzia nie były dobierane....)
musisz dodać jeszcze przejścia między zębami, tą samą metodą tyle że może inną strategią.
Ogólnie chodzi o zasadę, bo twojego przykładu nie mam.

Zrobiłem jeden ząb ścieżką kontury a następnie użyłem operacji kopiowania wokół osi i tyle.
Dla pierwszego zęba utworzyłem nową płaszczone. kolejne tworzą się automatycznie.
Załączniki
wzor1.JPG
wzor1.JPG (18.31 KiB) Przejrzano 1014 razy
wzor2.JPG
wzor2.JPG (16.29 KiB) Przejrzano 2295 razy
ZAB.zip
(475.22 KiB) Pobrany 238 razy

Autor tematu
jatoch

Post napisał: jatoch » 04 sie 2010, 21:02

Witam po przerwie, RAJMUND dzięki za pomoc
ja wycinając moje zęby obrałem złą strategie z tego co widzę, starałem sie wyciąć przestrzeń pomiędzy a nie obrysować kontur jak Ty to zrobiłeś (fotka), zgadza się to metoda jest prostrza lecz troche czasu schodzi na jałowy ruch narzędzia dookoła zęba; płaszczyzny, jak najbardziej istotne i w moim przypadku łatwiej je było ustawić przy obrysie konturu.
Jednakże ta metoda nie bardzo sie sprawdza przy cięciu drugiej sekcji, narzędzie wrzyna się w materiał na jednej płaszczyżnie bez względu na pozycję startową (fotka 2); zmieniłem w ustawieniach na cięcie tylko pomiedzy powierzchniami (ściany bryły) i powstaje inny problem, narzędzie ma kolizje podczas schodzenia w dół (fotka 3).
Generalnie rozpatrywałem wiele opcji i jak do tej pory nie trafiłem na właściwą
pozdrawiam
Obrazek Obrazek Obrazek

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Mastercam”