RAJMUND pisze:zrób sobie technologie na jeden ząbek, po prostu musisz posiedzieć i popróbować.
Jak zrobisz na jeden to używasz opcji kopiowania wokół osi. (kopiuj ścieżkę...)
Także nie jest to w cale takie skomplikowane

jasne, ze proste dla kogoś kto w tym siedzi od dłuższego czasu;
gdybyś mógł swoje wypowiedzi rozwijać odrobinę bardziej, o więcej szczegółów, byłbym naprawde wdzięczny
zaczałem od utworzenia bryły na zębie, a nastepnie próbować z obróbką przez ścieżki C-oś, po setkach prób wróciłem do literatury, gdzie doczytałem, że z lathe poziom 1 nie da się tego zrobić poniewaz program nie posiada wszystkich potrzebnych aplikacji i należy przejść do ściezek frezarki, tak też uczyniłem;
wiec robię konfigurację (po następnej setce prób) dla ścieżki, frezarka, C widok, typ osi poprzeczna, pł. konst. równolegle, obrót osi 360 stopni, następnie powierzchnie zgubne równoległe, w parametrach scieżek narzędzia ustawiam obrót osi na zastąp oś, średnica obrotu 360; sprawdzam drogę narzędzia, i co, narzędzia nie ma, nie widać, materiał się kręci jak nalęży, G kody zawieraja cxy, co cieszy, ale ani narzedzia, ani ścieżek;
próbowałem ustawiać płaszczyzny setki razy ale bez zadnego rezultatu

(obecnie wszystkie ustawione góra)
gdzie popełniam błąd???
[ Dodano: 2010-07-16, 18:33 ]
znalazłem dobry przykład jak to wykonać (zdj. 1) podążałem krok po kroku i zaczęło wychodzić, jednak moja radość trwała krótko; przy generowaniu dróg narzędzia okazało się że płaszczyzna obróbki nie jest prostopadła, co widać na fotce, powstają kolizje, co mogę jeszcze poprawić?