Jestem nowy na tym forum więc powiem kilka słów o sobie. Przez 1,5 roku pracowałem przy frezarkach. Praca polegała na tym, że dostawałem materiał i rysunek, przerzucałem to do Inventora, następnie do Mastercama X3, ustawiałem maszynę i również ją operowałem. Czyli wykonywałem detal od początku do końca sam.
Programowanie z Mastercama odbywało się tak, że to ja podawałem mu średnicę narzędzia oraz jego długość. Dzisiaj po pewnej przerwie dostałem ofertę na napisanie kilku prostych programów w programie Mastercam X5. Jednak muszę je napisać w taki sposób, aby program pobierał średnicę oraz długość z obrabiarki. Znalazłem w internecie, że należy w tym celu ustawić typ kompensacji na STEROWANIE. Zrobiłem tak, jednak pozmieniały się wejścia i wyjścia co doprowadzi do kolizji (tak wynika z symulacji). Przy włączonej kompensacji na KOMPUTER wszystko działa jak należy.
Przyszło mi niestety pracować na wersji angielskiej. Trochę to utrudnia obsługę, ponieważ zawsze pracowałem na wersji polskiej. Szukałem instrukcji ale z tego co zauważyłem to do wersji X5 jest stosunkowo mało informacji.
Mam więc pytania do was:
Czy ktoś z was używał tej opcji i jest ona bezpieczna?
Czy posiadacie może jakieś instrukcje/poradniki/tutoriale abym mógł się kilku rzeczy douczyć?
Przesyłam plik MCX abyście mogli zobaczyć o co dokładnie mi chodzi (zwróćcie uwagę na wejścia/wyjścia). Chcę wiedzieć co mam źle ustawione.
http://www.sendspace.pl/file/22f50ad784a077184c84f64
Screeny

Pozdrawiam!