Witam wszystkich forumowiczów!
Opiszę co mi dolega, mam nadzieję, że ktoś pomoże. Pracuję w Mastercamie X4(wersja studencka), projektuję obróbkę dla przedmiotu wymagającego najpierw toczenia, a później frezowania, dlatego przygotówka do frezowania jest produktem wyjściowym toczenia. Modeluję ją w SolidWorksie, ustawiam układ współrzędnych w odpowiednim miejscu i zapisuję jako .stl, bo taki format woła Mastercam jako przygotówkę. Dla wcześniej wczytanego modelu dokładam przygotówkę, mającą układ w tym samym punkcie co model, ale po wczytaniu jest ona przesunięta wzdłuż osi Z i X. Nie mogę tego zmienić, nie bardzo wiem co mogę zmienić.
Proszę o pomoc!
Pozdrawiam
Przesunięcie przygotówki.
-
- Specjalista poziom 3 (min. 600)
- Posty w temacie: 1
szukaj w opcjach chyba bryła alub obok nie pamiętam , funkcji przesuń do początku
wskazujesz punkt na swojej bryle czy szkicu i przenosisz do x0 z0 y0
a jak chcesz nie mieć problemów z odwracaniem bryły w mastercamie to w solidze rysuj w płaszczyźnie przedniej a początek współrzędnych będzie po prawej stronie puzniej w mastercamie
wskazujesz punkt na swojej bryle czy szkicu i przenosisz do x0 z0 y0
a jak chcesz nie mieć problemów z odwracaniem bryły w mastercamie to w solidze rysuj w płaszczyźnie przedniej a początek współrzędnych będzie po prawej stronie puzniej w mastercamie
-
Autor tematu - Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
- Posty w temacie: 2
Załatwione.
Poradziłem sobie z tym zaraz po napisaniu posta, ale zapomniałem wcześniej się pochwalić. Otóż nie korzystałem z wrzucenia z pliku, tylko jako bryłę, dałem jej inną warstwę i układy się ładnie zgadzały. Nie wiem dlaczego wcześniej się to nie udawało, bo układ był cały czas ten sam, ale grunt, że się da to jakoś obejść.
Pozdrawiam
Pozdrawiam