Przesunięcie przygotówki.

Autor tematu
baboon
Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
Posty w temacie: 2

Przesunięcie przygotówki.

Post napisał: baboon » 22 lis 2010, 00:50

Witam wszystkich forumowiczów!
Opiszę co mi dolega, mam nadzieję, że ktoś pomoże. Pracuję w Mastercamie X4(wersja studencka), projektuję obróbkę dla przedmiotu wymagającego najpierw toczenia, a później frezowania, dlatego przygotówka do frezowania jest produktem wyjściowym toczenia. Modeluję ją w SolidWorksie, ustawiam układ współrzędnych w odpowiednim miejscu i zapisuję jako .stl, bo taki format woła Mastercam jako przygotówkę. Dla wcześniej wczytanego modelu dokładam przygotówkę, mającą układ w tym samym punkcie co model, ale po wczytaniu jest ona przesunięta wzdłuż osi Z i X. Nie mogę tego zmienić, nie bardzo wiem co mogę zmienić.
Proszę o pomoc!
Pozdrawiam

Tagi:

dziabi3
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Posty w temacie: 1

Post napisał: dziabi3 » 25 lis 2010, 13:02

szukaj w opcjach chyba bryła alub obok nie pamiętam , funkcji przesuń do początku

wskazujesz punkt na swojej bryle czy szkicu i przenosisz do x0 z0 y0

a jak chcesz nie mieć problemów z odwracaniem bryły w mastercamie to w solidze rysuj w płaszczyźnie przedniej a początek współrzędnych będzie po prawej stronie puzniej w mastercamie

Autor tematu
baboon
Posty w temacie: 2

Załatwione.

Post napisał: baboon » 25 lis 2010, 21:15

Poradziłem sobie z tym zaraz po napisaniu posta, ale zapomniałem wcześniej się pochwalić. Otóż nie korzystałem z wrzucenia z pliku, tylko jako bryłę, dałem jej inną warstwę i układy się ładnie zgadzały. Nie wiem dlaczego wcześniej się to nie udawało, bo układ był cały czas ten sam, ale grunt, że się da to jakoś obejść.
Pozdrawiam

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Mastercam”